Ενα σύστημα που κατατάσσει, αξιολογεί και πιστοποιεί την αξιοπιστία των ειδήσεων; Αυτό κι αν θα ήταν χρήσιμο αυτή την εποχή, κατά την οποία ο ιός της παραπληροφόρησης μεταδίδεται και αυτός ανεξέλεγκτα, με κόστος πολύ συχνά ακόμα και την υγεία μας. Κι όμως, με σύνθημα την «Ενσωμάτωση της αλήθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο», μια διεθνής κοινοπραξία 11 εταίρων με επικεφαλής το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει θέσει στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο αποκαλύπτοντας την αλήθεια στο Ιντερνετ.
Ο λόγος, για το SocialTruth (www.socialtruth.eu), ένα πολυπολιτισμικό, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό εργαλείο αξιολόγησης της αξιοπιστίας των ειδήσεων, που απευθύνεται σε επαγγελματίες και απλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Διαδικτύου. «Το SocialTruth έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων εφαρμόζoντας τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες τεχνολογίες στον τομέα της ανάλυσης κειμένου και άλλου ψηφιακού περιεχομένου», εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Δεμέστιχας, συντονιστή του έργου. «Η πρωτοτυπία του έργου βασίζεται στη δημιουργία ενός ανοικτού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού οικοσυστήματος με εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες επαλήθευσης, διασφάλιση της επεκτασιμότητας και οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο ενός εντελώς αποκεντρωμένου περιβάλλοντος. Η υψηλή αξιοπιστία είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του συστήματος, που βασίζεται στην εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain για την καθιέρωση εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και υπηρεσιών, καθώς και την αυξημένη ασφάλεια και ελεγκτική ικανότητα στον τομέα της ενημέρωσης, χωρίς μεσάζοντες ή κεντρικές αρχές».
Μετά την προκαταρκτική ανάλυση που οδήγησε στην αποτύπωση των λειτουργικών απαιτήσεων του συστήματος, της τεχνολογικής αρχιτεκτονικής, των δεοντολογικών απαιτήσεων και των περιπτώσεων δημοσιογραφικής χρήσης, το SocialTruth βρίσκεται πλέον στο στάδιο της υλοποίησης και στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση του συστήματος. Οι λειτουργίες του θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν μεε τέσσερις πρακτικές δοκιμές σε διάφορους ευρωπαϊκούς τόπους και περιβάλλοντα, απευθυνόμενες σε ένα ευρύ φάσμα τελικών χρηστών καθώς και σε διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης και απαιτήσεων της αγοράς. Το 2021, ύστερα από 3 χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών, η πλατφόρμα θα διατεθεί στην ευρύτερη κοινότητα.
Εργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ε.Ε., αναμένεται να ωφελήσει τους ανεξάρτητους χρήστες, ελέγχοντας την αξιοπιστία του περιεχομένου των κοινωνικών μέσων. Επίσης, θα βοηθήσει τους οργανισμούς και τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα τους ερευνητικούς τους πόρους, προσφέροντας μια καλύτερη επιλογή για τη διασταύρωση των διαφορετικών πηγών πληροφόρησης και τη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου μέσων ενημέρωσης.
Η κοινοπραξία του SocialTruth εκτείνεται σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και απαρτίζεται από τρεις ευρέως αναγνωρισμένους ερευνητικούς οργανισμούς (το ΕΠΙΣΕΥ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών από την Ελλάδα, το UTP – Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας από την Πολωνία και το LSBU – Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου), τρεις σημαντικούς προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων (Thales, Expert System France και Qwant), μαζί με δύο έμπειρους οργανισμούς συμβούλων επιχειρήσεων (Tecoms και Zanasi & Partners), ενώ συμπληρώνεται από δύο οργανισμούς ειδησεογραφίας και μέσων ενημέρωσης, τους Adnkronos και De Agostini Scuola, καθώς και από την InfoCons, έναν πολύ ενεργό οργανισμό καταναλωτών.