“Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν προβλέψεις, παρά μόνο σενάρια” αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο “Βήμα της Κυριακής”, προσθέτει χαρακτηριστικά ότι “είμαστε στα χέρια των γιατρών και της επιστήμης, οικονομίες κράτη και ενώσεις, εξαρτιόμαστε όλοι από τη μορφή που θα πάρει η καμπύλη των κρουσμάτων του κορονοϊού και από τις δυνατότητες που θα αποκτήσει η ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίσει τη νόσο”.
Στο οικονομικό μέτωπο σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι πρώτος στόχος είναι να ελεγχθούν κατά το δυνατόν οι πολλές συνέπειες και να μην κλείσουν μαζικά ιδιωτικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, “στόχος μας είναι να σωθούν και να στηριχθούν κατά προτεραιότητα οι βιώσιμες επιχειρήσεις”. Παράλληλα, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαιώνει ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν ρευστότητα, θα δώσουν άτοκα δάνεια και μαζί θα ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ του κορονοϊού.
Για τον διοικητή της ΤτΕ αυτή είναι βασική επιδίωξη της περιόδου και επιμένει ότι προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρονται από το QE, από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ και την ευελιξία που επιδεικνύει ο ESM απέναντι στις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν στη διάθεση τους την απαιτούμενη ρευστότητα για να στηρίξουν την κλονισμένη οικονομία.
Σαν Ινδοί φακίρηδες
Όπως αναφέρει ο κύριος Στουρνάρας, πλέον όλοι θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με μειωμένους ρυθμούς, στο ρελαντί, όπως οι Ινδοί φακίρηδες που ζουν με τους ελάχιστους παλμούς, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην κλείσουν. Γιατί, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης, αν κλείσουν δύσκολα θα ξανά ανοίξουν και το πλήγμα που θα επέλθει στην αγορά εργασίας θα είναι μεγάλο, σχεδόν ανεπανόρθωτο.
Αναφορικά με την πίεση που θα δεχτούν τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι στην παρούσα φάση είναι κρίσιμο να αξιοποιηθούν κυρίως ευρωπαϊκοί πόροι, ώστε να πιεστεί κατά το λιγότερο δυνατόν το δημόσιο χρέος. Ο ίδιος πιστεύει ότι κρίσιμο την επόμενη ημέρα να μείνει άθικτο ή να μην επιβαρυνθεί πολύ, ώστε να μην αποτελέσει τη βάση για μια κρίση χρέους.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπολογίζει πάντως στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ελπίζει ότι στο τέλος θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της έκδοσης του ευρωομολόγου. Προσθέτει ότι γνωρίζει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς Βορειοευρωπαίων, αλλά πιστεύει ότι η πίεση που θα ασκηθεί από τον ευρωπαϊκό Νότο είναι ισχυρή και και ικανή να αλλάξει τα πράγματα.
Τέλος, εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα κάτι καλό θα φέρει αυτή η κρίση και στα θέματα αμοιβαιοποίησης του χρέους και προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.