Συνεντεύξεις

Στ. Kαραταπάνης: «Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την εξάπλωση του κορωνοϊού»!

Κρίσιμες παραμένουν οι επόμενες δύο εβδομάδες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Καραταπάνη, Συντονιστή Διευθυντή της Α’ παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και πρόεδρο της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Σε μία από τις σπάνιές του συνεντεύξεις ο κ. Καραταπάνης δηλώνει ότι εάν τηρηθούν “ευλαβικά” τα προληπτικά μέτρα, θα αποφευχθεί η έξαρση των κρουσμάτων. Σημειώνει δε ότι θα πρέπει να επικρατήσει αυξημένη επιφυλακή μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Στέλιου Καραταπάνη αναλυτικά:
• Κύριε Καραταπάνη, τι είναι ο κορωνοϊός και πόσο επικίνδυνος είναι τελικά;
Οι κορωναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα. Ο COVID -19 είναι ένας καινούριος ιός που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα. Είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος σε σύγκριση με τον SARS (10% θνητότητα) και τον MERS (30% θνητότητα). Το ποσοστό θνητότητας του COVID κυμαίνεται στο 2% κατά μέσο όρο και εξαρτάται ανά περίπτωση από την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει ο κάθε ασθενής. Υπάρχουν και κορωνοϊοί που προκαλούν ελεγχόμενες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
• Γιατί λέγεται ότι ο κορωνοϊός είναι πιο σοβαρός από την εποχική γρίπη;
Το ποσοστό θνητότητας της εποχικής γρίπης δεν ξεπερνά το 0,1%. Σαφώς και ο κορωνοϊός σε σύγκριση με την εποχική γρίπη είναι πιο επιθετικός. Και γίνεται ακόμη πιο απειλητικός εάν υπάρξει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων. Το θέμα είναι ότι το 20% των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, νοσούν βαριά σε αντίθεση με το υπόλοιπο 80% που μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα. Ένα 5% των ασθενών θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εκεί ακριβώς έγκειται το μεγάλο πρόβλημα…
• Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης και πόσο εύκολη είναι η διασπορά της νόσου;
Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να υπάρχουν και πάνω σε επιφάνειες, γι’ αυτό είναι σημαντική η σωστή απολύμανση των χεριών, των επιφανειών κλπ.
• Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;
Όντως, υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς, ή άτομα που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και μεταδίδουν κανονικά τον ιό, χωρίς να το γνωρίζουν. Γι’ αυτό και ήταν αναγκαία τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να μην έρχεται κανείς σε επαφή με αυτούς τους φορείς του ιού…
• Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τον νέο κορωνοϊό και ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρουν;
Όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άτομα άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα (χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακά νοσήματα κ.α.) θα πρέπει να αποφεύγουν όσο γίνεται τον συχνωτισμό και να περιορίζονται στην κατοικία τους.
• Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον κορωνοϊό; Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην παραγωγή εμβολίου;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια φάρμακα βοηθούν, όπως η χλωροκίνη (plaquenil) που χορηγείται σε άτομα με ρευματολογικές παθήσεις. Υπάρχουν επίσης αντιικά σκευάσματα σε πειραματικό στάδιο. Συνήθως η παραγωγή ενός εμβολίου απαιτεί διάστημα ενάμιση έτους. Ωστόσο οι παγκόσμιες διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο, καθιστούν αναγκαία την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να υπάρχει εμβόλιο, αυτό προσπαθούν τουλάχιστον να επιτύχουν οι Γερμανοί. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο αυτό…
Θα έλεγα όμως ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση αυτή. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα περάσουμε ως χώρα αυτή την πανδημία όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
• Η χώρα μας έλαβε τα εύσημα του ΠΟΥ για τα «τολμηρά μέτρα». Λειτούργησε υποδειγματικά η Ελλάδα;
Ως χώρα δείξαμε καλά αντανακλαστικά. Η Ελλάδα διαθέτει από τους καλύτερους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους. Προφανώς η κυβέρνηση άκουσε τις συστάσεις τους, κάτι το οποίο δεν είναι δεδομένο. Επαφίεται στον κόσμο η πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν παρθεί. Το να μείνει κανείς για ένα διάστημα στο σπίτι του, δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να ζήσει κανείς σε σύγκριση π.χ. με ανθρώπους οι οποίοι είναι άστεγοι.
• Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να εξομαλυνθεί η επιδημιολογική καμπύλη;
Λογικά θα υπάρξει κάποια κορύφωση των κρουσμάτων. Αυτό που ευχόμαστε είναι να είναι διαχειρίσιμη η επιβάρυνση του ΕΣΥ και να παραμείνουν ελεγχόμενα τα πράγματα μέχρι που να σβήσει η πανδημία.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες παραμένουν κρίσιμες. Εάν τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα, πιστεύω ότι θα αποφύγουμε την μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. Άλλωστε στην Κίνα το όλο πρόβλημα δεν διήρκεσε περισσότερους από δύο μήνες. Μέχρι τα μέσα Μαΐου πιστεύω ότι θα είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορούμε να εφησυχάσουμε μετά. Δεν θα τελειώσει έτσι απλά το πρόβλημα. Ακόμη και αν η Ελλάδα φθάσει να έχει μηδενικά κρούσματα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι γειτονικές χώρες, αλλού θα υπάρχει έξαρση, αλλού ύφεση… Αν ανοίξουν τα σύνορα και ξεκινήσουν οι μετακινήσεις, πολύ εύκολα μπορεί να επιστρέψει ο ιός.
• Υπήρξε και το πρώτο κρούσμα στη Ρόδο… Πόσο έτοιμο είναι το Νοσοκομείο να διαχειριστεί το όλο πρόβλημα;
Κληθήκαμε να διαχειριστούμε διάφορα πιθανά κρούσματα. Το νοσοκομείο έχει προσαρμοστεί ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε περιστατικό. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, ελπίζω να έχουμε τόσο λίγα κρούσματα που δεν θα επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
• Για μία ακόμη φορά φαίνονται οι μεγάλες ελλείψεις του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Είναι πιο εφικτό να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης;
Το ιατρικό δυναμικό του ΕΣΥ είναι γερασμένο. Πάνω από το 50% των γιατρών είναι άνω των 60. Δεν μπορείς να απαιτείς από ένα 65ρη να είναι το ίδιο παραγωγικός με ένα 35ρη, να έχει τις ίδιες αντοχές. Έπρεπε το ΕΣΥ να είχε στελεχωθεί με νέους γιατρούς που να διαθέτουν ενθουσιασμό, αντοχές σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση. Επίσης είναι γεγονός ότι είναι λίγα τα κρεβάτια των ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε. Όμως παίρνουμε ένα καλό μάθημα για την επόμενη μέρα, ότι πρέπει να βελτιωθούμε σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Εύχομαι μόνο να πάρουμε το μάθημα χωρίς να δοκιμαστούμε…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου