Σε ενημέρωση σχετικά με την πορεία δημοπράτησης της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου αλλά και τα έργα της β’ φάσης του Φράγματος Γαδουρά, προέβη χτες στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αναλυτικότερα, αφού έκανε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει με το Εθνικό Θέατρο Ρόδου:
«Η ΠΝΑι μπήκε μπροστά σε κυβερνητικές συζητήσεις και σε μικρό διάστημα καταφέραμε να πετύχουμε την χρηματοδότηση του έργου. Εκτός από το Εθνικό Θέατρο, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις και για άλλα μνημεία από το ΥΠΠΟ» όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος εκφράζοντας την απορία «πόσες φορές στην ιστορία αυτού του τόπου έδωσε χρηματοδοτήσεις το ΥΠΠΟ για αποκατάσταση μνημείου που ανήκει σε άλλον φορέα;».
«Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου βρίσκεται προ των πυλών για την δημοπράτησή του. Τα σχέδια (224 αρχεία), μας παραδόθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανο Δράκο, στη συνέχεια χτίστηκε η Προγραμματική Σύμβαση όπου περιγράφεται με σαφήνεια τι χρηματοδοτεί ο καθένας -Δήμος Ρόδου, ΠΝΑι, ΥΠΠΟ κ.λπ.- την οποία συνέταξαν και επιμελήθηκαν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ κι έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι δικές μας υπηρεσίες επεξεργάζονται τα 224 αρχεία (τεχνικές μελέτες) και με βάση αυτά, ετοιμάζουν το σχέδιο διακήρυξης».
Μιλώντας για την υλοποίηση των έργων της β’ φάσης του Φράγματος Γαδουρά και την συμφωνία συνεργασίας με την ΔΕΥΑ του Δήμου Ρόδου για την διαχείριση, λειτουργία και καθημερινή συντήρηση των έργων ύδρευσης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά, ο περιφερειάρχης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχουμε υπολογίσει και το επόμενο έργο –πέραν του νυν με τον σημερινό ανάδοχο. Προστίθενται 55 – 60χλμ δικτύων συν νέο υδραγωγείο. Υπάρχει επίσης μια επιβάρυνση στις τιμές των χημικών (που έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα) και οι οποίες δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Η ΠΝΑι λειτουργεί από το 2013 το έργο –συνολικά- με νόμο και είναι κύριος του έργου. Προσωπικά, χαίρομαι που το έργο λειτουργεί και υδροδοτεί όλο το βόρειο τρίγωνο του νησιού. Σε ό,τι αφορά σε αυτό το έργο η ΠΝΑι δεν έχει κάποιο κόστος αφού αφορά την ΔΕΥΑΡ που εισπράττει τα χρήματα από τους καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά στο τεχνικό έργο, φτάσαμε μετά από κόπο να ολοκληρώσουμε την διαδικασία μέσω άλλων προγραμμάτων διότι εάν το βάζαμε σε προγράμματα της ΠΝΑι θα το είχαμε καταδικάσει να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε άλλα, μικρότερα έργα. Θα ήθελα να σημειώσω και το εξής: υπάρχει μια συζήτηση για την αύξηση στο κόστος υλοποίησης των έργων –λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι εργοληπτικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα να προσφεύγουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, έχοντας αδυναμία με την αύξηση στις τιμές για να υλοποιήσουν έργα. Κι εμείς ζητήσαμε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, να παρέμβει με νομοθετική πρωτοβουλία ώστε υπάρξει οριζόντια αντιμετώπιση σε πανελλαδικό επίπεδο και η κάθε αναθέτουσα αρχή να μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα».
Ο περιφερειάρχης απάντησε συνολικά σε ερωτήσεις των συμβούλων λέγοντας πως η Νότια Ρόδος θα εξυπηρετηθεί μέσα από την ολοκλήρωση του έργου ενώ υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα. «Στα λόγια όλα είναι εύκολα. Στην πράξη όμως, υπάρχει ένα έργο το οποίο λειτουργεί και δεν έχει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα. Εμείς δίνουμε το φτηνότερο και ποιοτικότερο νερό ανά κυβικό μέτρο. Και καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την σύμβαση για να αυξήσει την τιμή του νερού. Κι αυτό γιατί, το νερό από τις γεωτρήσεις που παίρνει η ΔΕΥΑΡ είναι κατά πολύ ακριβότερο…»
Για το Εθνικό Θέατρο, επανέλαβε πως δεν θα δημοπρατηθεί ο εσωτερικός εξοπλισμός σε αυτή την φάση, αφού μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα (31.12.2025) θα είναι πεπερασμένος.
Σε τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μανώλης Γλυνός τόνισε: «Κι εγώ και η παράταξή μου, δεν είμαστε μικρόψυχοι γι αυτό και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το Εθνικό Θέατρο αφού σε λίγα χρόνια θα έχουμε ξανά αυτό το στολίδι στο κέντρο της πόλης. Για την β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά, είναι ένα έργο το οποίο το χρειάζονται τα χωριά μας και θα δώσει νερό σε περιοχές που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Και γι αυτό εκφράζουμε ικανοποίηση» έχοντας μια ένσταση για το ύψος της χρηματοδότησης της σύμβασης. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι σαν παράταξη θα στηρίξει τα έργα της περιφερειακής αρχής.
Από την πλευρά της, η κυρία Χατζηγιάννη τάχθηκε κατά της οποιασδήποτε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις συμβούλων.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν προέβλεπε ψηφοφορία αφού επρόκειτο για ενημέρωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, την Έκθεση πεπραγμένων β’ εξαμήνου έτους 2021 της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.
Στην εισήγησή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου (και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Π.Ν.Αι) κ. Γιώργος Χατζημάρκος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Εκ της νομοθεσίας έχουν ενισχυθεί οι αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών, λόγω της αναζητούμενης κυβερνησιμότητας. Εμείς, εδώ, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ αυτό το ζήτημα και από την αρχή είχαμε εκφράσει την θέση να παραμείνει κυρίαρχος, ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου –με τρανό παράδειγμα το έργο της β’ φάσης του έργου Γαδουρά με συνέπεια να μας απορρίψει την σχετική απόφαση η Αποκεντρωμένη. Είχαμε μια πολύ παραγωγική περίοδο σε αυτή την Οικονομική Επιτροπή, όπου συζητήθηκαν πάνω από 410 θέματα σε 20 συνεδριάσεις και 823 περίπου αποφάσεις» -τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα παραγωγικό το έργο της Ο.Ε.
Είπε ακόμη πως εδώ και δύο ημέρες, έχει προστεθεί στις διατάξεις (με σχετική τροπολογία που ήρθε στην Βουλή) η δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις, που δεν έχουν εκλέξει κάποιο μέλος τους στην Ο.Ε. να συμμετέχει, χωρίς να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν όπως οι κ.κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, η κυρία Μαρία Χατζηγιάννη και ο κ. Νίκος Αττιτής.
Σε ό,τι αφορά στους ανεξάρτητους συμβούλους, απομένει να διευκρινιστεί εκ του νόμου, εάν μπορούν να συμμετέχουν.
Πάντως, η μειοψηφία σχεδόν στο σύνολό της, εξέφρασε την θετική στάση για την παραγωγική λειτουργία της Ο.Ε. αν και εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για τον ρόλο του οργάνου που υποκαθιστά το εκλεγμένο ανώτατο όργανο που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν προέβλεπε ψηφοφορία αφού επρόκειτο για ενημέρωση σχετικά με την Έκθεση πεπραγμένων β’ εξαμήνου έτους 2021 της Ο.Ε. της ΠΝΑι.