Πολιτιστικά

Χτίζοντας με τον πηλό γέφυρες ανάμεσα στις δύο όχθες της Μεσογείου

Το εργαστήριο Σύγχρονης Κεραμικής του Καταλύματος της Γαλλίας διευρύνει τους ορίζοντές του, φιλοξενώντας σε διαμονή από την 1η έως την 30η Απριλίου, για πρώτη φορά από το Μεσογειακό Νότο, δύο σπουδαίες καλλιτέχνιδες, την Αιγύπτια κεραμίστρια Heba Helmi και τη Λιβανέζα Nina Salem Shabb .

Με αυτό το νέο γεωγραφικό άνοιγμα γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του μακροπρόθεσμου στόχου του Κέντρου Κεραμικής Σύγχρονης Τέχνης του Καταλύματος της Γαλλίας, που δεν είναι άλλος από το να καταστεί εκ νέου η Ρόδος τόπος συνάντησης και συνεργασίας, σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες από όλη τη Μεσόγειο, όπως υπήρξε στο παρελθόν.

Για έναν ολόκληρο μήνα οι δύο δημιουργοί θα γνωρίσουν την πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, τη ροδίτικη κεραμική τέχνη, την ιστορία και τις ομορφιές του νησιού και θα μοιραστούν μαζί με το κοινό της Ρόδου τεχνοτροπίες και παραδόσεις από τις χώρες τους.

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαμονής θα λάβουν χώρα δύο διαφορετικά master classes με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Οι εγγραφές στα μαθήματα θα γίνουν μόνο δια ζώσης, την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 19:00 στο Κατάλυμα της Γαλλίας, όπου οι δύο καλλιτέχνιδες θα μας παρουσιάσουν το προσωπικό τους έργο μαζί με τις θεματικές των master classes.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η καλλιτεχνική διαμονή κεραμικής του Καταλύματος της Γαλλίας διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος “ALF in Motion” του Ιδρύματος Anna Lindh, χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, τον οργανισμό Medows με έδρα τον Λίβανο, το Shelter Art Space με έδρα την Αίγυπτο και έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου και της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Ποιες είναι οι καλλιτέχνιδες :

Heba Helmi από την Αίγυπτο

Η Χέμπα Χέλμι είναι κεραμίστρια, εικαστικός, γραφίστρια, και συγγραφέας.

Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Helwan, του Καΐρου και έχει μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης από το ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο και έχει διδάξει.

Είναι η συγγραφέας του “Γκογουάγια Σαχίντ” ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2013 και τεκμηριώνει την τέχνη του δρόμου κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο.

Η Χέμπα Χέλμι ζει μεταξύ του Καΐρου και του χωριού Φαγιούμ -του κέντρου παραγωγής

κεραμικών στην Αίγυπτο- όπου και έχει επεκτείνει τη δημιουργική της παραγωγή στην κεραμική.

Εμπνευσμένη από την ισλαμική παράδοση, εξερευνά νέα υλικά και τεχνικές, αναζητώντας νέους τρόπους να διαμορφώσει τον πηλό. Φέρνει την εμπειρία της και την αγάπη της για την αραβική καλλιγραφία στις κεραμικές της δημιουργίες, εισάγοντας κρυμμένα μηνύματα ή συνθήματα που της κέντρισαν το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 2011 σε μερικά από τα έργα της.

Παράλληλα, η Χέμπα εργάζεται ως γραφίστρια για μεγάλους εκδοτικούς οίκους και διαθέτει ένα στούντιο κεραμικής και γκαλερί στο Fustat – το κέντρο της αρχαίας και σύγχρονης παραγωγής κεραμικών στο Κάιρο- όπου ζωγραφίζει, δημιουργεί κεραμικά και διδάσκει. Πραγματοποιεί τακτικές εκθέσεις στο Κάιρο.

 

Dr. Nina Salem Shabb από τον Λίβανο

Η ίδια δηλώνει: «Είμαι παθολόγος με πάθος για τα κεραμικά! Διατηρώ μία πλήρη απασχόληση ως καθηγήτρια Παθολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, στον Λίβανο.

Βρίσκω την εργασία με την πηλό μια επέκταση του εαυτού μου.

Ξεκίνησα κάνοντας κεραμικά “έπιπλα” για το σπίτι μου, κυρίως τραπέζια, φωτιστικά και μεγάλα βάζα με λουλουδένια σχέδια. Τώρα πλέον συνδημιουργώ με τους πελάτες μου τέτοια κομμάτια για τα σπίτια τους. Μου αρέσει να δουλεύω μεγάλα και αλλόκοτα.

Πειραματίζομαι με ζώα προσπαθώντας να εκφράσω την ανθρώπινη κατάσταση μέσω αυτών. Έχω εργαστεί επίσης πάνω σε χρησιμοποιημένα παπούτσια εκφράζοντας τον χαρακτήρα και την κατάσταση του ατόμου που τα φορούσε. Η τεχνική του Raku είναι η αγαπημένη μου. Παίρνω έμπνευση από το περιβάλλον μου.

Δουλεύω στο εργαστήριό μου στο χωριό Βτέρραμ ενώ συγχρόνως παραδίδω μαθήματα κεραμικής κεραμικής σε μη-κεραμίστες επιδιώκοντας να φέρω κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές, φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες στον Λίβανο, προκειμένου να εργαστούν μαζί για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου