Αθλητικά

Γυναικείο ποδόσφαιρο: 30 χρόνια Σταυρός Καλυθιών

Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε ο Σταυρός Καλυθιών, με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε να αναφέρει τα ακόλουθα:
«Μια πραγματικά συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή στο ξενοδοχείο Apollo Blue στο Φαληράκι . Η ομάδα μας γιόρτασε τα 30στα της γενέθλια με απονομές στους προπονητές και στις παίκτριες που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από την ομάδα καθώς και στους υποστηρικτές της.
Στην εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους, η βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη , ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Πάττας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Φλεβάρης , ο οποίος βραβεύτηκε και για την συνεχή προσφορά του στην ομάδα μας. Χαιρετισμός του πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών κ. Βασίλη Σωτρίλλη διαβάστηκε στην αρχή της εκδήλωσης καθώς ο ίδιος, δεν κατάφερε να παρευρεθεί.
Ακολούθησαν οι απονομές των προπονητών κατά σειρά: Λαζαρίδης Χρήστος, Στεφανής Αποστόλης, Σεμαλτιανού Ελένη, Ταχραμάνης Νικόλαος, Αντωνίου Εμμανουήλ, Σαχινίδης Θεόδωρος, Παπαδόπουλος Κώστας, Κουφάλλης Εμμανουήλ ,Αξιώτης Νώντας, Γιακουμάκης Γαβριήλ, Νικολός Νικόλαος, Περπερίδης Νικόλαος, Τσιλιγκίρης Μιχαήλ, Κλάδης Παντελής, Λάμπρου Γεράσιμος, Τζουανάκης Ιωάννης.
Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι υποστηρικτές της περσινής αγωνιστικής περιόδου: Star Fast Food, Rhodes Sea Lines, AT Discount Food Market, Quattro, ΕΚΟ Κούτρης, Alabama bar Faliraki, Linguine Pizza & Pasta, Jamaica Bar Faliraki, Apollon Hotel, Βασιλικόν Ψητοπωλείον – Vasilikon Grill, House Sarikas Bakery Patisserie, Pavo Cafe, Taverna Mimakos, ο κ. Ιατρίδης Ιωάννης , ο κ. Μαλωίνας Γεώργιος και οι Παλαίμαχοι Καλυθιών.
Οι απονομές συνεχίστηκαν με τις παίκτριες που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από την ομάδα , οι οποίες έλαβαν τιμητικό αναμνηστικό μετάλλιο. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τιμήθηκε η πιο παλιά ενεργή παίκτρια, η Μαρία Κτενά , η οποία ξεκίνησε να αγωνίζεται με τα χρώματα του Σταυρού από το 1994 και συνεχίζει έως σήμερα. Τιμητική πλακέτα έλαβε στο τέλος της εκδήλωσης από όλες τις παίκτριες, ο ιδρυτής και έως σήμερα πρόεδρος της ομάδας μας κ. Νίκος Κιόττου.
Η διοίκηση της ομάδας μας θέλει να ευχαριστήσει θερμά το ξενοδοχείο Apollo Blue στο Φαληράκι για την άψογη φιλοξενία, το κ. Φωτεινό Ατιττή για τις πλακέτες και τα αναμνηστικά των προπονητών και των παικτριών που έφτιαξε με απίστευτο μεράκι, τη παίκτρια της ομάδας μας Τσαμπίκα Μανωλακούδη για το υπέροχο βίντεο αναδρομής των 30 ετών, τον κ. Τσαμπίκο Χατζηδιάκο για την βιντεοσκόπηση και τις φωτογραφίες της τόσο ιδιαίτερης αυτής βραδιάς και φυσικά όλους τους φίλους της ομάδας μας που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή.
Ακολουθεί η αναφορά στα 30 χρόνια του συλλόγου, η οποία διαβάστηκε από την κ. Κιόττου Βέρα.
‘’Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι της ομάδας μας.
Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για όλους εμάς στο Σταυρό Καλυθιών, καθώς η ομάδα μας γιορτάζει τα 30στα της γενέθλια. Είμαστε λοιπόν εδώ για την πρώτη από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τη φετινή χρονιά για τον εορτασμό των 30 χρόνων της ομάδας μας. Στην εκδήλωση θα βραβεύσουμε όλους τους συντελεστές που κράτησαν ζωντανή μεσα από όλες τις δυσκολίες αυτήν την ομάδα. Σήμερα λοιπόν θα βραβεύσουμε τους υποστηρικτές μας, τους προπονητές όλων αυτών των ετών καθώς και το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του συλλόγου, τις αθλήτριες μας. Τις αθλήτριες που φόρεσαν και τίμησαν τη φανέλα με τη σήμα του Σταυρού Καλυθιών, τις αθλήτριες που είπαν όχι στα στερεότυπα και μπήκαν στο γήπεδο με το κεφάλι ψηλά εκείνα τα δύσκολα πρώτα χρόνια.
Παρακάτω θα ακολουθήσει μια περίληψη για το έργο του πρωτεργάτη και ιδρυτή της ομάδας μας, κ. Νίκου Κιόττου, από την σύλληψη της ιδέας το 1985 έως και σήμερα.
Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας μιας ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών στη Ρόδο, έλαβε χώρα το 1985, όταν ο Νίκος Κιόττου παρακολούθησε στην τηλεόραση ένα παιχνίδι ποδόσφαιρου γυναικών από το εξωτερικό. Η πρώτη του σκέψη, ήταν να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα κορίτσια του τόπου του να αθληθούν και να μάθουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Έτσι συγκέντρωσε γι’ αυτόν τον σκοπό κορίτσια από την περιοχή των Καλυθιών, ηλικίας από 10 έως 17 ετών και άρχισαν να κάνουν προπονήσεις στο γήπεδο του χωριού, που τότε ήταν ακόμη χωμάτινο.
Όλα τα βλέμματα είχαν πέσει επάνω τους, καθώς το ποδόσφαιρο γυναικών εκείνη την εποχή, ήταν κάτι εντελώς ξένο, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Το όνομα εκείνης της πρώτης ομάδας, ήταν Αμαζόνες Καλυθιών. Για έναν χρόνο περίπου συνεχίστηκαν οι προσπάθειες των παικτριών και του Νίκου Κιόττου, για την ανάπτυξη του αθλήματος στο νησί της Ρόδου.
Μετά από προσωπικές ενέργειές του και με τη βοήθεια του τότε αντιδημάρχου Ρόδου, Καλλίστου Διακογεωργίου, πραγματοποιήθηκε φιλικός αγώνας των Αμαζόνων με ομάδα επίλεκτων που στελεχώθηκε από αθλήτριες ξένων χωρών, οι οποίες εργάζονταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή του Φαληρακίου. Η έλλειψη όμως, άλλων ομάδων στη Ρόδο, οδήγησε σε αναγκαστική διάλυση τις Αμαζόνες, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον των νεαρών κοριτσιών.
Τα εμπόδια ήταν πολλά. Ένα από τα κυριότερα, υπήρξε ο ρατσισμός και η καχυποψία με την οποία αντιμετωπιζόταν το εγχείρημα, όχι μόνο από τους ουδέτερους παρατηρητές, αλλά ακόμη και από συγγενείς ορισμένων παικτριών, που εγκλωβισμένοι σε ξεπερασμένα πλέον κοινωνικά κακέκτυπα, δεν μπορούσαν να δεχθούν πως οι γυναίκες μπορούν να είναι ικανές και να ξεχωρίζουν και στο ποδόσφαιρο.
Τρία χρόνια μετά την αρχική της διάλυση, η ομάδα εκείνη επαναλειτούργησε, υπό την στέγη του Απόλλωνα Καλυθιών, ο πρόεδρος του οποίου, Δημήτρης Κώστας, συνεργάστηκε τότε με τον Νίκο Κιόττου. Οι Αμαζόνες κατέγραψαν συμμετοχές στο πρωτάθλημα γυναικών υπό την αιγίδα της ΕΠΟ μέχρι και το 1993, όταν νέα σειρά προβλημάτων, οδήγησε στην οριστική διάλυση της ομάδας με εκείνη τη μορφή.
Ο οραματιστής Νίκος Κιόττου όμως, δεν επρόκειτο να το έβαζε κάτω. Μαζί με τους συνεργάτες του και την σημαντική βοήθεια του δικηγόρου και φίλου του Ιωάννη Φλεβάρη, δημιούργησαν στις 25 Μαρτίου 1994, τον Σταυρό Καλυθιών Ρόδου, που πήρε το όνομα του από την εκκλησία του χωριού. Στήριγμα του τότε οι συνεργάτες του αλλά και η ακούραστη σύζυγος του, Ζωή, η οποία στάθηκε βράχος δίπλα του και ξεπέρασαν μαζί όλα τα εμπόδια που δημιουργούσε η τότε εποχή και οι αντιλήψεις της.
Το 1995 ο Σταυρός συμμετείχε στο πρωτάθλημα γυναικών της ΕΠΟ, με ρόστερ 25 κοριτσιών, ηλικίας από 14 έως και 30 ετών. Ήταν η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Ρόδου, η πρώτη ομάδα των Δωδεκανήσων και μια από της πρώτες ολόκληρης της χώρας. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Σταυρός Καλυθιών συμμετέχει αδιάλειπτα στα εθνικά πρωταθλήματα γυναικών της ΕΠΟ, διοργανώνοντας αλλά και παίρνοντας μέρος σε πολλές δράσεις.
Έχει ανέβει δύο φορές στην ιστορία του στην Α’ Εθνική Κατηγορία, το 1999 και το 2003, στην οποία έχει παραμείνει συνολικά 4 χρόνια. Το 2010 κατέκτησε και πάλι το περιφερειακό πρωτάθλημα, όμως η ΕΠΟ αποφάσισε εκείνη την χρονική περίοδο να δημιουργήσει δεύτερη κατηγορία και έτσι ο Σταυρός Καλυθιών δεν κατάφερε να ανέβει στη Α’ Εθνική Κατηγορία για 3 φορά στην ιστορία του και συμμετείχε στην νέα δεύτερη κατηγορία του τότε πρωταθλήματος.
Συμμετέχει κάθε χρόνο με αθλήτριες του, στη διαδικασία προεπιλογής των Εθνικών συγκροτημάτων Κορασίδων και Νεανίδων, με κορυφαία στιγμή, την κλήση της Μαρίας Ντελλάκη στην προεπιλογή της Εθνικής Κορασίδων, τον Μάιο του 2016.
Έχει φιλοξενηθεί το 2001 στην Άγκυρα της Τουρκίας, από το πανεπιστήμιο Gazi, όπου και έδωσε φιλικό αγώνα, με την ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο ενίσχυσης της καλής γειτονίας και με σύνθημα πως το ποδόσφαιρο ενώνει.
Έχει συμμετάσχει στους διεθνείς αγώνες Νήσων στο Guernsey των Νορμανδικών Ακτών το 2003 και στη Ρόδο το 2007. Έχει διοργανώσει διεθνές τουρνουά με τη συμμετοχή ομάδων από την Κρήτη και τη Φινλανδία. Έχει δώσει φιλικούς αγώνες με την AIK Στοκχόλμης της Σουηδίας, την Hacken Goteborg επίσης από την Σουηδία, την ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων της Κύπρου, την So Cal των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ έχει αγωνιστεί σχεδόν με το σύνολο των ομάδων του Ελλαδικού χώρου με τις οποίες διατηρεί έως και σήμερα άψογες διαπροσωπικές σχέσεις.
35 χρόνια μετά την πρώτη προπόνηση στο χωμάτινο γήπεδο των Καλυθιών, η ομάδα του Σταυρού έχει τη δυνατότητα πλέον να προπονείται υπό αξιοπρεπείς συνθήκες, ξεπερνώντας τις δυσχέρειες και τις δυσκολίες που προέκυψαν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Έχει επίσημους λογαριασμούς σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, από όπου ενημερώνεται το κοινό της ομάδας για αγώνες και άλλες δράσεις. Πολλές παίκτριες της ομάδας, με το πέρασμα των χρόνων, συνδέθηκαν με στενή φιλία μέσω του Σταυρού.
Διαχρονικά ο σύλλογος έχει ενισχύσει με ποδοσφαιρίστριες όλες τις ομάδες που κατά διαστήματα δημιουργούνται στο νησί της Ρόδου και παραμένει ταγμένος στην προοπτική των συνεργασιών με νέα σωματεία που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών.
Μέσα σε αυτά τα 30 και πλέον χρόνια ο Σταυρός Καλυθιών ανέπτυξε αρκετά ακόμη αθλήματα όπως: το ποδόσφαιρο σάλας, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πινγκ πονγκ, το ζίου ζίτσου, το μπόουλινγκ, το στίβο και το τμήμα πυγμαχίας που κατέκτησε σπουδαίες διακρίσεις σε Πανελλήνιους αλλά και σε Παγκόσμιους αγώνες . Όμως καθώς οι απαιτήσεις όλων αυτών των τμημάτων μέρα με τη μέρα μεγάλωναν και το ξαφνικό και αναπάντεχο πρόβλημα υγείας του πρόεδρου μας το 2014, έφεραν την ομάδα μας στη δύσκολη θέση του να επιλέξει με ποιο τμήμα θα συνεχίσει την πορεία της, καθώς ήταν πλέον ακατόρθωτο να συνεχίσει με όλα αυτά τα τμήματα σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Έτσι κατάφερε να επιβιώσει το δημιούργημα του Νίκου Κιόττου , το ποδόσφαιρο γυναικών.
Ο Νίκος Κιόττου, αφού βγήκε νικητής από μια τρομερή περιπέτεια υγείας, παραμένει φυσικά στο προεδρικό θώκο της ομάδας, προσδίδοντας της, τα χαρακτηριστικά του κύρους και του ήθους που ο ίδιος έχτισε και κέρδισε με τόσο κόπο, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στο σύνολο του χώρου του ποδοσφαίρου γυναικών, αλλά μπορεί πλέον να είναι πιο ήσυχος, καθώς είναι βέβαιο πως ο αγώνας του, όχι μόνο δικαιώθηκε, αλλά βρίσκεται σε καλά χέρια και θα συνεχιστεί.
Σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Σταυρού Καλυθιών αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της τρίτης εθνικής κατηγορίας με κορίτσια ηλικίας από 12 ετών έως και 52. Παράλληλα διατηρείτε τμήμα ακαδημιών που συμμετέχουν κορίτσια από 5 έως 12 ετών.
Η αγωνιστική ομάδα μας βρίσκετε στη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου και μια ανάσα από τον πρωτοπόρο, ενώ εκκρεμούν 3 αγωνιστικές για τη λήξη του πρωταθλήματος. Φέτος ύστερα από αρκετά χρόνια η ΕΠΟ διοργάνωσε ξανά το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος , όπου η ομάδα μας συμμετέχει και προκρίθηκε στη δεύτερη φάση και στις 16 καλύτερες ομάδες. Ο σκοπός δημιουργίας της ομάδας του Σταυρού Καλυθιών παρέμεινε ο ίδιος όλα αυτά τα 30 και πλέον χρόνια.
Ο πρόεδρος και ιδρυτής κ. Κιόττου ήθελε να αποδείξει σε όλους ότι οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να αθλούνται ισότιμα με του άντρες και η ομάδα μας μέσα από το πείσμα εκείνου έσπασε τα κατεστημένα σε μια εποχή που η θέση της γυναικάς για αρκετούς ήταν μόνο μέσα στο σπίτι.
Η δική μας επιτυχία, είναι ότι καταφέραμε να βάλουμε στο γήπεδο πάνω από 200 γυναίκες και κορίτσια και να τις μάθουμε να παίζουν ποδόσφαιρο μα πάνω από όλα να πιστεύουν στο εαυτό τους και να διεκδικούν τα θέλω τους’’».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου