Ειδήσεις

Capital Economics: Βλέπει κύμα μετανάστευσης στην Ευρώπη – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη προβλέπει για τα επόμενα χρόνια η Capital Economics, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο ρυθμός θα είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον που περιμένει η Κομισιόν. Πρόκειται για μια τάση που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, αν και δεν θα μπορέσει να σταματήσει την συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας της Ευρώπης, σημειώνει ο οίκος.

Η καθαρή μετανάστευση προς τις χώρες της Ευρωζώνης έχει υπάρξει πολύ υψηλή τα τελευταία χρόνια (γύρω στο 0,9%, σε μεγάλο βαθμό λόγω των προσφύγων της Ουκρανίας) και εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι θα ξεπεράσει το 0,3% τον χρόνο που προβλέπει η Κομισιόν.

Η ιστορική τάση «δείχνει» έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 0,4%-0,5%, ενώ οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και η συρρίκνωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σημαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερος.  Η επίδραση της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου είναι παράγοντες που ενισχύουν την μετανάστευση τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδράσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι οι εκτοπισμένοι του κλίματος και των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσαν να φτάσουν στο 1 δισ. άτομα έως το 2050.

Βέβαια, η Capital Economics λαμβάνει υπόψη της την γενικά σκληρότερη στάση των ευρωπαϊκών κομμάτων στα θέματα της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια. Τονίζει, όμως, ότι σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μετανάστες αυξήθηκαν σημαντικά παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις ροές.

«Πιστεύουμε ότι γενικά, οι οικονομικές δυνάμεις που ενισχύουν τη μετανάστευση πιθανότατα θα υπερισχύσουν έναντι της πολιτικής προτίμησης για λιγότερους μετανάστες», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κατανομή των μεταναστευτικών ροών θα είναι ανομοιόμορφη, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να έχουν υψηλότερους ρυθμούς. Αντίθετα, χαμηλότερες προβλέπονται οι ροές προς τη Γαλλία  και την Ελλάδα.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος θυμίζει ότι η χώρα βίωσε μια μεταναστευτική έκρηξη τη δεκαετία του 2000, αλλά εκτιμά ότι αυτή δεν πρόκειται  να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια. Παρά την υψηλή ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, η Ελλάδα παραμένει πολύ πιο φτωχή από ό,τι τη δεκαετία του 2000, κάτι που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ελκυστική για τους μετανάστες. Όπως σημειώνει η Capital Economics, σε όρους αγοραστικής δύναμης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχούσε στο 96% του κοινοτικού μέσου όρου το 2006, αλλά έως το 2023, το ποσοστό είχε πέσει στο 69% και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Κατόπιν τούτων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η καθαρή μετανάστευση προς τις χώρες της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί κοντά στο 0,8% τα επόμενα χρόνια και γύρω στο 0,5% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Πηγή: .moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου