• Με δύο αντίθετες γνωμοδοτήσεις από Περιφέρεια και Δήμο, το σχέδιο για νέα προβλήτα μπροστά στο Mitsis Faliraki Beach Hotel μετατρέπεται σε πεδίο θεσμικής σύγκρουσης, με την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο
Μία προβλήτα 72,5 μέτρων στην ακτή Φαληράκι της Ρόδου, κατάφερε να πυροδοτήσει ένα θεσμικό και πολιτικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε δύο δημόσιες αρχές. Από τη μία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει το πράσινο φως. Από την άλλη, ο Δήμος Ρόδου λέει «όχι», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της παραλίας.
Η απόφαση της Περιφέρειας: Θετική γνωμοδότηση με πλειοψηφία
Στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2025, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (απόφαση 12/2025) ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, κρίνοντας ότι:
• Δεν προκαλείται περιβαλλοντική επιβάρυνση
• Δεν υπάρχουν πλέον νομικά κωλύματα για την κατασκευή τέτοιων υποδομών
• Το έργο είναι συμβατό με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχει τροποποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν.
Οι μελετητές της αναδόχου εταιρείας παρουσίασαν αναλυτικά την πρόταση, καταφέρνοντας να πείσουν τα μέλη της Επιτροπής ότι η προβλήτα δεν μεταβάλλει την ακτομηχανική ισορροπία και δεν βλάπτει το φυσικό περιβάλλον ή τη χρήση της ακτής από το κοινό.
Η απάντηση του Δήμου: Αρνητική εισήγηση με αιχμές
Μόλις λίγες ημέρες μετά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου ακολουθεί εντελώς διαφορετική γραμμή. Παρότι η Περιφέρεια έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά, η υπηρεσία εισηγείται αρνητική γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επικαλούμενη τα εξής:
• Ανεπαρκή τεκμηρίωση ότι το έργο δεν επηρεάζει το υδροδυναμικό ή κυματικό πεδίο της περιοχής, καθώς η σχετική μελέτη βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση πασσάλων, χωρίς μετρήσεις ή μοντέλα.
• Υφιστάμενα φαινόμενα διάβρωσης που δεν λαμβάνονται υπόψη.
• Αλλοίωση του χαρακτήρα της παραλίας, η οποία λειτουργεί ως κοινόχρηστος χώρος ήπιας θαλάσσιας αναψυχής.
• Ασαφές θεσμικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση του έργου, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη νομιμότητα της κατασκευής.
Με βάση αυτά, και στηριζόμενη και στην αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών (Απόφαση 40/2025), η υπηρεσία ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πει «όχι» στη ΜΠΕ, προειδοποιώντας ότι η έγκριση του έργου θα αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες παρεμβάσεις σε όλη την παραλία του Φαληρακίου.
Η πολιτική και θεσμική αντίφαση στο προσκήνιο
Η κατάσταση αναδεικνύει μια έντονη θεσμική αντίφαση: η Περιφέρεια θεωρεί το έργο ασφαλές και νομικά έγκυρο. Ο Δήμος βλέπει κενά, κινδύνους και υποβαθμισμένη τεκμηρίωση. Το ερώτημα είναι απλό αλλά κρίσιμο: Ποιος έχει δίκιο;
Παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τυπική αρμοδιότητα περιβαλλοντικής αξιολόγησης, καλείται να γνωμοδοτήσει στο πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου, έπειτα από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας. Η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει πολιτική και κοινωνική βαρύτητα.
Στην χθεσινή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 30 ψήφων (έναντι 11 κατά και 2 παρών) γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ, υιοθετώντας την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, τόνισε ότι ένα τέτοιο έργο αλλοιώνει οριστικά τον χαρακτήρα της παραλίας και «ανοίγει την κερκόπορτα» για μαζικές παρόμοιες κατασκευές.
Ένα έργο, δύο πραγματικότητες
Η σύγκρουση των δύο γνωμοδοτήσεων –και η πλήρης ασυμφωνία ως προς την περιβαλλοντική ασφάλεια, τη σκοπιμότητα και τη νομική βάση του έργου– φέρνει στο προσκήνιο ένα θεσμικό και πολιτικό έλλειμμα: όταν δύο δημόσιες αρχές αξιολογούν το ίδιο έργο με αντίθετο τρόπο, ποια γνώμη υπερισχύει;
Η απάντηση ίσως κριθεί όχι μόνο στα έγγραφα, αλλά και στην κοινή γνώμη, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη ενός έργου το οποίο έχει μετατραπεί σε σύμβολο της μάχης ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του δημόσιου χώρου.
Όταν τα νησιά ζουν από τον Τουρισμο θέλουν υποδομές αντί για αρνητικές απαντήσεις καλό είναι να δίνονται λύσεις και σχέδια υλοποίησης που είναι αποδεκτά από τους αρνητικούς
Φ.Φ.