Τη δυνατότητα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στους δήμους πάνω από 10.000 ευρώ να τις εντάξουν με αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό με αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις και «κουρέματα» ανάλογα με τη περίπτωση δίνει απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και της ΑΑΔΕ.
Το πρώτο βήμα είναι να υποβάλλουν η αίτηση προς τον δήμο για τη βεβαίωση της οφειλής ώστε να μεταφερθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Χωρίς τη βεβαίωση δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή έχουν προθεσμία τριών μηνών για να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Αν η αίτηση δεν υποβληθεί εντός του τριμήνου ή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τον δήμο, ο οποίος μπορεί πλέον να διεκδικήσει το ποσό με κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων.
Κατά την υποβολή της αίτησης, δηλώνεται η πρόθεση ένταξης των οφειλών προς τον δήμο. Οι βεβαιωμένες οφειλές αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και διαχωρίζονται στη βασική οφειλή και τις προσαυξήσεις, ενώ στη συνέχεια εκπονείται πρόταση ρύθμισης για την εξόφληση του χρέους σε έως και 240 δόσεις με σταθερό επιτόκιο ακόμα και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής.
Η αίτηση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του gov.gr. με τους κωδικούς του Taxis. Η διαδικασία και η επικοινωνία γίνονται ψηφιακά χωρίς φυσική παρουσία μέσω της πλατφόρμας.
Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται ΑΦΜ και email επικοινωνίας, δηλώσεις Ε1 και Ε3 σε περίπτωση επιχείρησης, αναλυτική κατάσταση οφειλών, τραπεζικές κινήσεις και στοιχεία εισοδήματος του τελευταίου έτους
Πάντως δεν εντάσσονται στη ρύθμιση χρέη κάτω των 10.000 ευρώ ανά δήμο ή νομικό του πρόσωπο, οφειλές που έχουν ήδη παραγραφεί ή πρόκειται να παραγραφούν εντός ενός έτους, καθώς και περιπτώσεις όπου έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από τον δήμο, όπως υποθήκες. Επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν χρέη που είχαν προηγουμένως ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού και η ρύθμιση χάθηκε.
Πηγή: vradini.gr