Ειδήσεις

Ξενοδόχοι: Θετικό μέχρι στιγμής το 2025 για τον ελληνικό τουρισμό – Επιτακτική η ανάγκη στις υποδομές

Με θετικό πρόσημο κινείται μέχρι στιγμής το 2025 για τον ελληνικό τουρισμό, με τον κλάδο ωστόσο να αναδεικνύει σε επιτακτικό ζήτημα το θέμα του ελλείμματος των υποδομών στους προορισμούς δημιουργώντας τελικά αρνητικό αντίκτυπο για έναν τομέα με συνολική συνεισφορά, άμεση και έμμεση, στο ΑΕΠ της χώρας στα πέριξ του 30%. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Χατζής κάνοντας τον απολογισμό στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας παρουσία και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

«Αναδείξαμε πρώτοι με επιχειρήματα ότι η αναφορά στον υπερ-τουρισμό είναι αποπροσανατολιστική. Όλη η συζήτηση αφορά στην επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, καθώς η φθίνουσα απόδοσή ορισμένων υποδομών προκαλεί φαινόμενα συνωστισμού που καμία σχέση δεν έχουν με το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής.

H Όλγα Κεφαλογιάννη
Αναφερόμενη στην πορεία του ελληνικού τουρισμού η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «διανύουμε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, μετά από μία διετία όπως ήταν το 2023- 2024 με περαιτέρω ανάπτυξη. Σε σύγκριση με το 2019 είχαμε αύξηση των εισπράξεων κατά 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ, ο οποίος παράλληλα κινεί και επενδύσεις. Το 2025 έχει ξεκινήσει με εξαιρετικά θετικά μηνύματα, με αύξηση κίνησης και εισπράξεων, όπως προκύπτει και με βάση τα επίσημα στοιχεία. Το υπουργείο Τουρισμού έχει πολλές συναρμοδιότητες και εξαρτάται πολλές φορές από αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Εμείς από την πλευρά μας, κοιτάμε να αναπτύσσουμε το διάλογο και εισηγούμαστε τα θέματα σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να αναπτυχθεί μία εθνική στρατηγική. Είδαμε το 2024 ότι είχαμε αύξηση στους «πλάγιους» μήνες και αυτό είναι ενθαρρυντικό, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για το θέμα της επιμήκυνσης της σεζόν που είναι και βασικό ζητούμενο για τουρισμό όλο το χρόνο», ανέφερε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Χατζής αναφέρθηκε από την πλευρά του και στις πρωτοβουλίες και την άμεση κινητοποίηση των ξενοδόχων σε θέματα του τουρισμού φέρνοντας ως παράδειγμα την άμεση αντίδραση που περιόρισε την αύξηση στο τέλος παρεπιδημούντων από την αρχική πρόβλεψη για 2% σε 0,75%, εξοικονομώντας από τον κλάδο επιβαρύνσεις ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ. «Στελεχώσαμε επίσης καλύτερα τα γραφεία μας και έχουμε πάρει στα χέρια μας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Μέσα από ενδελεχή έρευνα και συλλογή στοιχείων, συγκεντρώσαμε πάνω από 1.000 παράνομα καταλύματα από διαδικτυακές πλατφόρμες και πιέζουμε για την εφαρμογή ελέγχων και αυστηρότερων κυρώσεων», ανέφερε ο ίδιος.

Στον χαιρετισμό της στη συνέλευση η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Αγάπη Σμπώκου ανέφερε ότι το 2024 ήταν μία χρονιά ορόσημο με αύξηση στα μεγέθη του κλάδου και το 2025 φαίνεται ακόμη καλύτερη χρόνια τόσο σε αφίξεις και έσοδα όπως φάνηκε και από τα μηνύματα στην πρόσφατη διεθνή τουριστική έκθεση της ΙΤΒ. «Όμως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την περαιτέρω συνεχιζόμενη αύξηση, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές σε γεωπολιτικό, οικονομικό επίπεδο κ.τ.λ. και ταυτόχρονα η κλιματική κρίση μοιάζει να αποτελεί τη νέα σταθερά», ανέφερε η ίδια. «Ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει σταθερά τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες και έκτακτες κρίσεις με επιτυχία, όμως χρειαζόμαστε συνεχή συνεργασία μεταξύ Δημοσίου- Ιδιωτικού τομέα και παράλληλα λύσεις και πρωτοβουλίες. Είναι σημαντικά τα ζητήματα των υποδομών, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν δυσανάλογες των δημοσίων επενδύσεων. Επιπλέον, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αναβαθμιστεί ως προς τη διαχείριση των προορισμών, το ζήτημα των τελών που εισπράττονται χωρίς ανταποδοτικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί επίσης». Μεγάλη εκκρεμότητα για τον κλάδο παραμένει το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Οπως ανέφερε η κυρία Σμπώκου, είναι σημαντικό η διαβούλευση που ξεκίνησε πέρυσι να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ ένα παράλληλο ζητούμενο είναι και η ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές, πέραν και των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση με καθυστερήσεις π.χ. στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα ζητήματα αιγιαλού κ.ο.κ.. Επιπλέον «η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του τομέα και αναμένουμε από το υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας να αναγνωρίσουν ότι το 2025 θα είναι μία περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα».

O Γιάννης Χατζής
«Μη στοχοποιείτε τον κλάδο»
Στην στοχοποίηση του κλάδου- ακόμη και από τη νέα γενιά- και την ανάγκη για αντιστροφή κλίματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται και στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. «Προφανώς υπάρχουν θέματα που χρήζουν διαχείρισης και βελτίωσης στον τουρισμό, αλλά αυτό έχει μεγάλη απόσταση από το να στρεφόμαστε κατά του κλάδου. Πολλά νέα παιδιά σήμερα είναι δηλητηριασμένα από έναν δημόσιο διάλογο ότι «ο τουρισμός είναι γαλέρα» κ.ο.κ.. Θα πρέπει σαν Ελληνες να είμαστε περήφανοι για τους τομείς όπου είμαστε παγκόσμιοι παίκτες. Το Νότιο Αιγαίο πέραν της πρωτιάς στον ελληνικό τουρισμό, έχει τα ηνία στην Ευρώπη στην καταπολέμηση της ανεργίας και στο χτίσιμο νέων θέσεων εργασίας με αιχμή τον κλάδο του τουρισμού, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν διαχυθεί στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η πρώτη Περιφέρεια που έχει δείξει στοιχεία αντιστροφής του φαινομένου του brain drain, φέρνοντας πίσω νέους ανθρώπους που απασχολούνται στον τουρισμό». Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην πορεία της Σαντορίνης για φέτος: «Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μας δείχνουν ότι έχουμε ένα παράθυρο ελπίδας, έχει γίνει προεργασία από το υπουργείο Τουρισμού και από την Περιφέρεια και θεωρώ ότι στο τέλος της σεζόν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα όπως συνέβη και σε άλλες δυσκολίες που προέκυψαν σε άλλους προορισμούς».

«Oσο ενισχύει το μερίδιό του ο τουρισμός ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τόσο αυξάνονται οι συζητήσεις και οι αμφισβητήσεις για το ρόλο του και τόσο ο κλάδος από την πλευρά του θα πρέπει να επικοινωνεί τα οφέλη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος. «Είναι ασύμμετρες οι κριτικές που δέχεται ο τουρισμός αναφορικά με θέματα υπερ-τουρισμού, παραγωγικού μοντέλου (σ.σ. προφανώς περί μονοκαλλιέργειας στην οικονομία) και ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε την απαραίτητη γνώση και επιχειρήματα για έναν τομέα που έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία».

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου