Αποκλειστική συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης», παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’ ο γνωστός δημοσιογράφος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία κ. Γιώργος Κύρτσος.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας ανά την χώρα, την οποία ξεκίνησε από την Ρόδο, ο κ. Κύρτσος μίλησε για τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της πτώσης αλλά χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την έξοδο από την κρίση, ενώ κληθείς να σχολιάσει την μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι διακατέχεται από πολιτική αμηχανία από την στιγμή που ποντάρει μόνον στην ύπαρξη του μνημονίου.
Ακόμη, ο κ. Κύρτσος μίλησε για την δημιουργία της ‘Ελιάς’ και του ‘Ποταμιού’ αλλά και την σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών, η οποία, ναι μεν δυσκολεύει τα πράγματα αλλά ίσως να βοηθήσει στην αποφυγή της μεγάλης αποχής των ψηφοφόρων. Τέλος, εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα τα καταφέρει στις ευρωκλογές αφού διατηρεί αέρα νίκης.
• Κύριε Κύρτσο θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα πρώτο σχόλιο για την έναρξη της περιοδείας σας από την Ρόδο και πώς είδατε το κλίμα.
Κοιτάξτε, θέλω να κάνω περιοδείες σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, αν και δεν προλαβαίνω να καλύψω όλες τις περιοχές και τις πόλεις για να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περιοχή. Έχω μια ευρύτερη αντίληψη των πραγμάτων, αλλά είναι διαφορετικό να είσαι στο γραφείο σου στην Αθήνα και να παρακολουθείς τις εξελίξεις και άλλο να έχεις επαφές με τους ανθρώπους της κάθε περιοχής. Χαίρομαι που ξεκίνησα από την Ρόδο, η εικόνα της είναι μερικές κλάσεις ανώτερη -κυρίως σε σχέση με την Αθήνα.
• Θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο. Βλέπουμε ότι τα πράγματα για την Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερα από την εποχή μετά τις εκλογές του 2012 και υπάρχουν θετικά στοιχεία και αισιόδοξα μηνύματα.
Μπορούμε τουλάχιστον να πούμε ότι σταματάμε να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Η μνημονιακή περίοδος έβγαλε όλα τα προβλήματα του παρελθόντος στην επιφάνεια και τώρα μπορούμε να πούμε ότι φτάνουμε επιτέλους στην λεγόμενη ‘ανάκαμψη’ που είναι ουσιαστικά το τέλος της πτώσης, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2008 και έφτασε στο 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το τέλος της πτώσης, έχει μεγάλη σημασία γιατί αλλάζει την ψυχολογία του κόσμου. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις είτε είσαι επιχειρηματίας, είτε επαγγελματίας, είτε εργαζόμενος, είτε νοικοκυριό, εάν βρίσκεσαι σε μια φάση συνεχούς πτώσης. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μας φτάνει. Διότι έχουν συσσωρευτεί τόσα πολλά προβλήματα κοινωνικά και οικονομικά στην διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, που πέραν από το τέλος της πτώσης, θέλουμε την ‘δυναμική άνοδο και ανάπτυξη’ που είναι προγραμματισμένη βέβαια για το 2015 – 2017 αλλά είναι η ώρα να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.
• Κύριε Κύρτσο, πώς βλέπετε την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο όλο εγχείρημα μέχρι τώρα και κυρίως τα επιχειρήματά της, ενόψει των Ευρωεκλογών;
Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει σε ό,τι αφορά την διατύπωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής οικονομικής πρότασης. Αυτό είναι το μεγάλο του μειονέκτημα. Και βέβαια, κάλυπτε την αδυναμία του για όσο διάστημα τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Τώρα, που τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί και φαίνεται ότι πηγαίνουν σαφώς καλύτερα, υπάρχει ένα είδος ‘πολιτικής αμηχανίας’ σε επίπεδο ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η πολιτική επένδυση που έκαναν ήταν στην κοινωνική και οικονομική πτώση. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη τα μνημόνια ακόμη και όταν σταματούν να ισχύουν. Δηλαδή ακόμη κι αν καταργηθούν, προσπαθεί να τα επινοήσει. Βέβαια, όλα αυτά θα φανούν στην διάρκεια των επόμενων 6-9 μηνών. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην φάση που έχει να επιδείξει έργο αλλά η βελτίωση δεν έχει περάσει ακόμη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στα νοικοκυριά, στους ανέργους, στους εργαζόμενους κ.λπ. Σε αυτό ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά ευάλωτη στο μέσον της τετραετίας, που είναι δύσκολο για όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Θεωρώ ότι η Ν.Δ. θα τα καταφέρει στις Ευρωεκλογές από την στιγμή που θα πραγματοποιηθούν οι δρομολογημένες θετικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις αφού θα ενισχύσει την πολιτική της θέση.
• Όντας δημοσιογράφος, έχετε καλύψει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Πώς βλέπετε την μάχη των Ευρωεκλογών με σταυρό προτίμησης;
Ο σταυρός παρουσιάζει ενδιαφέρον με την δημιουργία μερικών εκατοντάδων πολιτευτών που τα δίνουν όλα για να διακριθούν. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον από την άποψη ότι παραδοσιακά οι Ευρωεκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό αποχής. Ίσως με τον σταυρό να περιοριστεί η αποχή. Όμως, υπάρχουν και τα αρνητικά στοιχεία, όπως το ό,τι πρέπει να είσαι αναγνωρίσιμος και να έχεις οικονομικές και διοικητικές αντοχές και δυνατότητες για να κάνεις μια πορεία σε όλη τη χώρα.
• Για να κλείσουμε θα ήθελα ένα σχόλιο για ‘Το Ποτάμι’ και για την ‘Ελιά’.
Η ‘Ελιά’ έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον γιατί είναι ένα σύνολο με το Πασόκ για το οποίο θέλω να πω ότι η επιβίωσή του και η διατήρησή του σε σχετικά καλή κατάσταση έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση. Γιατί η Ν.Δ. φαίνεται να έχει αντοχές και μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά, το Πασόκ όμως πάσχει δημοσκοπικά, είναι στο 5% και θα πρέπει να πάρει από 7% τουλάχιστον για να μην υπάρχουν εσωκομματικές εξελίξεις που μπορεί να μετατραπούν στη συνέχεια σε πρόβλημα για την κυβέρνηση. Επομένως ο αδύνατος κρίκος του κυβερνητικού συνασπισμού είναι το Πασόκ και πρέπει να δούμε πώς θα αντέξει σε αυτή την δοκιμασία.
Το ‘Ποτάμι’ είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας και κοινωνικής δικτύωσης. Θα έλεγα ότι προτιμώ μια διαμαρτυρία τέτοιου τύπου, όπως ‘Το Ποτάμι’, παρά μια διαμαρτυρία τύπου Χρυσής Αυγής. Ωστόσο οι διαμαρτυρίες δεν μας φτάνουν. Η Ελλάδα θέλει πρόταση και αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι κι εγώ είμαι αγανακτισμένος αλλά αναλαμβάνω ευθύνες σε έναν χώρο που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, διότι αν περιμένουμε ποιους θα βγάλει το ‘Ποτάμι’ χωρίς πολιτικό πλαίσιο και σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσουν να πάνε, τότε δε νομίζω ότι θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου