Πάνω από 2.000 σελίδες με στοιχεία για τη δράση ή τη συμπεριφορά ανοχής στελεχών της αστυνομίας σε ενέργειες και πρακτικές της Χρυσής Αυγής έχουν στα χέρια τους οι εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, οι οποίες προχωρούν άμεσα σε κλήσεις προς απολογία σε «σταγονίδια» της Χρυσής Αυγής.
Οι κλήσεις πιθανότατα θα αφορούν 4 αστυνομικούς εν ενεργεία, η δράση των οποίων περιγράφεται στο ογκώδες πόρισμα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να υλοποιήσει την απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για «ξερίζωμα» του θύλακα της Χρυσής Αυγής στα σώματα ασφαλείας.
Αρχαιοκαπηλία
Την ίδια στιγμή οι ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου σχημάτισαν νέα δικογραφία για αρχαιοκαπηλία αγαλματιδίων αλλά και κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου, με αφορμή ένα στικάκι που βρήκαν στον υπολογιστή κατηγορουμένου στην υπόθεση Φύσσα και Χρυσής Αυγής. Στα αρχεία του σπιτιού του εντοπίστηκαν αγαλματίδια και κοσμήματα τα οποία εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και αναζητείται η προέλευσή τους προκειμένου να εντοπιστεί από ποια συλλογή λείπουν ή, ενδεχομένως, και από ποιο μουσείο. Αρχικά εκτιμάται ότι ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο, χωρίς να αποκλείεται και παλαιότερη προέλευσή τους. O ίδιος o κατηγορούμενος είπε πως στικάκι δεν είναι δικό του, όπως δεν είναι δικά του ούτε τα αντικείμενα που απεικονίζονται. Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συνταχθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία καταγράφει τις κατ΄ αρχήν εκτιμήσεις των ειδικών ενώ τα είδαν και ειδικοί αρχαιολόγοι.
Στις 11 Μαΐου
Την ίδια στιγμή που η ανάκριση εξελίσσεται μετ’ εμποδίων , το βάρος πέφτει πλέον στην προσεχή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για μία από τις θεωρητικά τυπικές δεσμεύσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος, αν και αυτή τη φορά η σχετική απόφαση μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.
Ο έλεγχος των καταστατικών των κομμάτων είναι τυπικός, αν και έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν να απαγορευθεί σε κάποιο η συμμετοχή στις εκλογές, μόνο που οι λόγοι ήταν εντελώς διαφορετικοί από την προκειμένη περίπτωση. Τώρα, το Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει για το αν μπορούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να μετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές, ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα πρέπει να κριθεί το αν η Χρυσή Αυγή και το παρακλάδι της, η Εθνική Αυγή, μπορούν να μετάσχουν στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία και κυρίως από το νόμο 4255/14, η προθεσμία για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών έληξε εχθές, Κυριακή, τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια, ως τις 3 Μαΐου, το Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν οι συνδυασμοί είναι έγκυροι. Δηλαδή αν ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων, ο Ηλίας Παναγιώταρος την Περιφέρεια Αττικής ή ο Αρτέμης Ματαθιόπουλος τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η ίδια διαδικασία θα γίνει και για τις ευρωεκλογές, με μία εβδομάδα διαφορά. Στις 4 Μαΐου λήγει η προθεσμία των κομμάτων για την κατάθεση των ευρωψηφοδελτίων τους. Ως τις 11 Μαΐου το Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να αποφασίσει αν μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή και η Εθνική Αυγή.
Που κολλάνε οι ασυλίες
Πάντως παρά την κλήση προς απολογία για τις 5 Μαΐου των βουλευτών Ζαρούλια, Αρβανίτη, Κουκούτση και Κούζηλου η εντύπωση είναι πως το θέμα των ασυλιών «κολλάει» στη Βουλή καθυστερώντας την ανάκριση. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν εστάλη κλήση σε απολογία και στον Ηλία Κασιδιάρη αν και η Βουλή έχει προχωρήσει στην άρση της ασυλία του για το κακούργημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθούν οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο και Κώστα Μπαρμπαρούση προκειμένου να διωχθούν για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως την καθυστέρηση της διαδικασίας προκάλεσε το γεγονός ότι οι ανακρίτριες έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας -για να διωχθούν εκ νέου- βουλευτών που βρίσκονται στη φυλακή, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος. Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, η διαδικασία περιπλέκεται από τον Κανονισμό της Βουλής που επιβάλει στο Σώμα να καλέσουν σε «απολογία», εφόσον το επιθυμούν, στην Ολομέλεια τους κατηγορούμενους βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά στο κοινοβούλιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να καλέσουν προφυλακισμένους βουλευτές να λάβουν τον λόγο, ώστε να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές θα καταγγείλουν τη διαδικασία ως άκυρη.
Μέση λύση
Γι ‘ αυτό το λόγο κλήθηκε να βρει λύση η νομική υπηρεσία της Βουλής η οποία σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους φέρεται να θεωρεί πως η Βουλή είναι υποχρεωμένη να καλέσει για ακρόαση τους εν λόγω βουλευτές, το αν θα μιλήσουν, όμως, ενώπιον της Ολομέλειας είναι θέμα του εισαγγελέα φυλακών. Οι ίδιες πηγές λένε πως αν ο εισαγγελέας «μπλοκάρει» τη χορήγηση άδειας τότε η διαδικασία θα στηριχθεί στις εξηγήσεις που έδωσαν οι βουλευτές στα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας όταν τους επισκέφθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Στην περίπτωση που οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θελήσουν να δώσουν πρόσθετες εξηγήσεις τότε θα τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα.
του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή:www.capital.gr