Με νέα, ανανεωμένη, σύνθεση συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ο οποίος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, χαρακτήρισε το ΚΑΣ ως «το κορυφαίο συμβουλευτικό συμβούλιο του ΥΠΠΟ» κι ένα από τα συμβούλια που «παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη δημόσια διοίκηση για την προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, οι κρίσεις του οποίου μερικές φορές έχουν κι έναν βαθύτερο πολιτικό συμβολισμό για το τι είναι η χώρα αυτή, τι περιέχει, προς τα πού πηγαίνει, τι προστατεύει, αλλά και σε ποιους άξονες ανάπτυξης βαδίζει».
«Πολύ συχνά ένα μέρος της κοινής γνώμης στρέφεται εναντίον των αρχαιολόγων επειδή θεωρούν ότι βάζουν φρένο στην ανάπτυξη. Από την προσωπική μου εμπειρία λέω ότι καλώς βάζουν φρένο σε τέτοιου είδους ανάπτυξη μερικές φορές, γνωρίζουμε δε ότι εκ των υστέρων οι αποφάσεις του ΚΑΣ, στην πλειονότητά τους, έχουν δικαιωθεί στον χρόνο ιστορικά» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας:
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τιμήσετε τη θέση σας και τη δουλειά σας σε αυτό το συλλογικό όργανο, ένα όργανο λογιοσύνης και επιστημοσύνης, αλλά ταυτόχρονα κι ένα όργανο παραγωγής πολιτικής σκέψης και προβληματισμού υπό την ευρεία έννοια».
Τα μέλη του ΚΑΣ καλωσόρισε και η νέα αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η οποία προανήγγειλε ορισμένες αλλαγές για την εύρυθμη λειτουργία του συμβουλίου.
Η νέα σύνθεση του ΚΑΣ αποτελείται από τους: Ελένη Σβολοπούλου, Ελένη Κόρκα, Ευγενία Γατοπούλου, Μαρία Μιχαηλίδου, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Δημήτρη Αθανασούλη, Αγγελική Κοτταρίδη, Ελένη Μπάνου, Ελευθέριο Πλάτωνα, Νικόλαο Σταμπολίδη, Αναστασία Τούρτα, Μαρίζα Μαρθάρη, Μανόλη Κορρέ, Βλάσιο Κουμούση, Δημήτριο Καρύδη και Ντόρα Γαλάνη.
Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο επιστημονικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού που γνωμοδοτεί για θέματα σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προβολή, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας και τη διαμόρφωση πολιτικής στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ΒΗΜΑ