Ειδήσεις

Βελτιώνονται τα πράγματα με τον θαλάσσιο τουρισμό

Μικρή «ανάσα» αισιοδοξίας αποτελεί για τον θαλάσσιο τουρισμό φέτος, το γεγονός πως βελτιώθηκε η κατάσταση με την παράταση για ακόμη ένα χρόνο, της ολιγοήμερης θεώρησης (βίζα) για τους επισκέπτες της χώρας μας που έρχονται από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους δημάρχους των νησιών.
Μέσα στο θολό και ανησυχητικό τοπίο που καταγράφει την κατακόρυφη πτώση της κρουαζιέρας έως και 30% σε σχέση με πέρσι για το 2017 (και κατ’ επέκταση για το 2018), ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες, εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος:
«Παρά το γεγονός πως το τοπίο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό δεν έχει αλλάξει, και τα μηνύματα για το 2017 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία όσον αφορά την βελτίωση των συνθηκών με τις βίζες για τους Τούρκους επισκέπτες μας. Αυτό ισχύει και για τους Κινέζους επισκέπτες μας. Συνεπώς, οι Τούρκοι που επισκέπτονται την Ελλάδα, ταξιδεύουν κυρίως διά θαλάσσης επιλέγοντας τα νησιά για τις διακοπές τους, με αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι φέτος περιμένουμε πάνω από 140.000 (μεμονωμένους) επισκέπτες οι οποίοι θα μοιραστούν στα νησιά του Αιγαίου. Με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της κρουαζιέρας για φέτος και χωρίς να περιμένουμε βελτίωση ή αύξηση, η υπόθεση με την βίζα θα αποτελέσει μια ‘ένεση’ για τον θαλάσσιο τουρισμό. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην γείτονα χώρα, επηρεάζοντας τους Τούρκους που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους στα νησιά μας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κόντες, μίλησε παράλληλα και για μία ‘τάση’ που υπάρχει από άλλες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς οι επισκέπτες μας από εκεί θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, φέτος με κρουαζιερόπλοια.
«Οι Κινέζοι επισκέπτες μας, ύστερα από συνεννόηση που προηγήθηκε ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θα διευκολύνονται στην έκδοση της βίζας. Μέχρι πρότινος χρειάζονταν τρεις  μήνες για να εκδοθεί μία βίζα για να ταξιδέψουν σε χώρες που βρίσκονται στην ζώνη του Σένγκεν, ενώ τώρα θα γίνεται σε πολύ λιγότερο διάστημα. Ευτυχώς, η Πρεσβεία μας στην Κίνα ενισχύθηκε με προσωπικό και λόγω της αλλαγής των δεδομένων, οι βίζες εκδίδονται σε τρεις με τέσσερις (3-4) εβδομάδες. Αυτό θα λειτουργήσει ως θετικό πρόσημο διότι, αφενός οι Κινέζοι δεν επιλέγουν πια να επισκέπτονται άλλες χώρες μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου δεν χρειάζονταν βίζα. Με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία όμως, και με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τα τελευταία νέα αναφέρουν πως οι Κινέζοι, που ετοιμάζονται για διακοπές επιλέγουν άλλους προορισμούς. Όταν ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια, θα περάσουν και από τα νησιά της χώρας μας, που περιλαμβάνονται στις προσεγγίσεις».
Ακόμη ένα θετικό στοιχείο, αποτελεί και η δρομολόγηση νέων απ’ ευθείας πτήσεων από την Αθήνα προς το Χόνγκ Κονγκ. «Με αυτό αποδεικνύεται πως  η Ελλάδα κρίνεται ως πιο ασφαλής επιλογή ως τουριστικός προορισμός ενώ ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τον Τουρισμό με αυτή την χώρα. Και να συμπληρώσουμε πως πρόσφατα, ξεκίνησε και το αεροπορικό δρομολόγιο Αθήνα – Νέα Υόρκη από το οποίο επίσης περιμένουμε κάποια οφέλη».
Εδώ να σημειωθεί ότι την παράταση ισχύος της βίζας είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την οποία αποδέχθηκε τελικώς η Κομισιόν, παρά την αρχικά αρνητική απάντησή της, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμη νέο δεδομένο που αναφέρει πως από φέτος, αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος και από την Ινδία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, η Ινδία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και οι τουρίστες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την Τουρκία, επιλέγουν να περάσουν από την Ελλάδα.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην κρουαζιέρα μετά και τις πρόσφατες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, ο κ. Κόντες εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς το κλίμα και τα δεδομένα για την Ελλάδα μπορεί να αλλάξουν μόνο μετά το 2018: «Είναι γεγονός και το γνωρίζουμε, όλοι ότι το 2017 είναι μια χαμένη χρονιά για την κρουαζιέρα. Ωστόσο, το επόμενο έτος ίσως να έχουμε μια μικρή βελτίωση –αναλόγως και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι προσεγγίσεις μπορούμε να πούμε ότι θα αυξηθούν μόνον από το 2019 και μετά και εφόσον υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός, η πολιτική βούληση και η έγκαιρη προετοιμασία. Φέτος θα κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση και το 2018 ίσως να έχουμε μια μικρή ανάκαμψη. Από εκεί και πέρα, θέλει πολλή δουλειά και καλή προετοιμασία».
Τέλος, σχετικά με την αγορά του Ντουμπάι, που επίσης κάνει μεγάλες κρατήσεις, ο κ. Κόντες εκτίμησε ότι δεν είναι ο βασικός μας ανταγωνιστής διότι έχει τουρισμό εποχιακό παρά την δυναμική που αναπτύσσει στην κρουαζιέρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου