Ειδήσεις

Αναζητείται φόρμουλα για την επιστροφή των ξένων τουριστών

Φόρμουλα προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να προσελκύσει εκ νέου ξένους τουρίστες αναζητούν οι φορείς του τουρισμού, προκειμένου να αποφευχθεί το, σε μεγάλο βαθμό, προδιαγεγραμμένο κραχ στον κλάδο που αντιστοιχεί σε άνω του 25% του ΑΕΠ. Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΔΥ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Fraport Greece, υπήρξε μία πρώτη προσέγγιση του εγχειρήματος προσέλκυσης και υποδοχής εισερχόμενων στη χώρα τουριστών.

Τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε η δημιουργία πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας του τουρισμού, διαδικασία που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σήμερα σε τηλεδιάσκεψη  ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις προδιαγραφές βάσει των οποίων θα λαμβάνει χώρα το check-in στο αεροδρόμιο άφιξης και θα τοποθετούνται οι επιβάτες εντός του αεροπλάνου (π.χ. με πρόβλεψη η μεσαία θέση να είναι κενή). Το τελευταίο σκέλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κάνει ακόμη δυσκολότερη την εξίσωση, καθώς θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των αεροπορικών εταιρειών: κάτω από ένα επίπεδο πληρότητας (περίπου 80%), οι αποδόσεις συρρικνώνονται και το κόστος ανεβαίνει.

Ωστόσο, με την θερινή σεζόν να είναι προ των πυλών, οι φορείς του τουρισμού ζητούν την επίσπευση των πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας, καθώς, “εάν χαθεί η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, εκτός από ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία, θα τεθεί σε κίνδυνο και η σεζόν του 2021”. Ως εκ τούτου, προκρίνουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών υγειονομικής ασφάλειας, δηλαδή σε επίπεδο κρατών, με στόχο να ξεπεραστεί και ο αργός ρυθμός λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές αναφέρονται στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η οποία προχώρησε στη σύναψη διμερούς συμφωνίας με την Μεγάλη Βρετανία, έχοντας άρει από τις 27 Απριλίου τους περιορισμούς των πτήσεων από τη χώρα.

Υπέρ της εκπόνησης ενιαίων ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων είναι ο ΣΕΤΕ, που με επιστολή του αναφέρει ότι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη είναι η εκπόνηση ενός πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας της ΕΕ για ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, το οποίο θα τηρούν όλα τα κράτη μέλη. “Η εναλλακτική λύση, δηλαδή, όπου κάθε χώρα αναπτύσσει τα δικά της πρωτόκολλα, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί από ορισμένα κράτη μέλη, θα οδηγήσει μόνο σε μια κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αγορά και η αυξημένη αβεβαιότητα και  θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς τουρισμού”.

Η πιστοποίηση

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των ξενοδόχων σχετίζεται με το γεγονός ότι η επόμενη ημέρα είναι αχαρτογράφητη. “Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει μόλις ανοίξει ξεκινήσει να λειτουργεί, έχοντας προχωρήσει και στη διασφάλιση των απαιτούμενων προμηθειών” διερωτώνται παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Γι’ αυτό, ο ΣΕΤΕ, όπως έκανε γνωστό, χθες, ο πρόεδρός του Γιάννης Ρέτσος, επιδιώκει με τις εταιρείες-μέλη του Cosmocert, SGS Hellas, TUV Austria και TUV Hellas, να συνθέσει “ρεαλιστικά, βιώσιμα, εφαρμόσιμα και προσαρμοσμένα στις υγειονομικές απαιτήσεις” πρωτόκολλα λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτά θα αφορούν όχι μόνο καταλύματα, αλλά και την εγχώρια μεταφορά (τουριστικά λεωφορεία και ακτοπλοΐα).

Ακόμη, ο ΣΕΤΕ ζητά από τον επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής τουρισμού της Ε.Ε. Thierry Breton,  από όλα τα μέλη της επιτροπής (Paolo Gentiloni, Ylva Johanson, Elisa Ferreira, Didier Reynders και Adina Vălean), και στον Αντιπρόεδρο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχινά την οριζόντια στήριξη του τουρισμού, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, “ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και όχι απλά αναμένοντας τα εργαλεία του νέου πακέτου 2021-2027”. Την επιστολή αυτή συνυπογράφουν οι ομόλογοι ΣΕΤΕ σύνδεσμοι τουριστικών επιχειρήσεων Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft (Γερμανία), FEDERTURISMO CONFINDUSTRIA (Ιταλία) and Norwegian Tourism Partners (Νορβηγία).

Πηγή capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου