Προτάσεις για την… επόμενη ημέρα λειτουργίας των εστιατορίων αναμένεται να φτάσουν εντός των επόμενων ημερών στον ΣΕΤΕ αλλά και προς τα αρμόδια υπουργεία από την πλευρά των ιδιοκτητών εστιατορίων. «Ο στόχος είναι να το οργανώσουμε σωστά, να βρούμε ιδέες, να ακούσουμε και να μας ακούσουν γιατί έχουμε να προτείνουμε πολλά», τονίζει στην «Κ» ο Απόστολος Τραστέλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σπονδή» και σύμβουλος σε πολλά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Οπως επισημαίνουν πολλοί εστιάτορες, ο κόσμος αλλά και όσοι λαμβάνουν αποφάσεις έχουν λάθος εντύπωση για το κέρδος που προκύπτει για το εστιατόριο.
«Βλέπουν ένα εστιατόριο γεμάτο και νομίζουν ότι βγάζεις χρήματα με ουρά. Και όμως, ίσα που καταφέρνουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας», λέει ο Περικλής Κοσκινάς, μάγειρας και ιδιοκτήτης των εστιατορίων Cookoovaya και Hoocut. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθεί στο μισό η δυναμικότητα του καταστήματος λόγω μέτρων η επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει. «Εμείς έχουμε 12 τραπέζια στον εξωτερικό χώρο. Αν αξιοποιήσουμε τα 6 από αυτά πώς θα πληρώσουμε τα 44 άτομα προσωπικό που απασχολούμε;» αναρωτιέται.
Τα στοιχεία για τον κλάδο των εστιατορίων και της απασχόλησης σε αυτά είναι τρομακτικά και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που στις 4 Μαΐου –εφόσον αρθούν κάποιες απαγορεύσεις– θα αναδειχθεί.
Στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων εργάζονται 508.000 άτομα (στοιχεία ΕΦΚΑ Σεπτεμβρίου 2019), δηλαδή το 20,69% των εργαζομένων της χώρας. Αυτοτελώς στον εστιατορικό κλάδο εργάζονται 225.000 άτομα και πρόκειται για τον κλάδο που κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό εργαζομένων στην Ελλάδα. Ο τζίρος των εστιατορίων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκείνα που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων, φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Τα τηλέφωνα ανάμεσα σε μαγείρους και εστιάτορες έχουν ανάψει τις τελευταίες ημέρες, με τις φήμες για τον νέο τρόπο λειτουργίας των εστιατορίων εν μέσω κορωνοϊού να οδηγούν σε απελπισία. Ηδη πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι προτιμούν να μην ανοίξουν πριν από το φθινόπωρο για να μην αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν τη χασούρα που θα έχουν. «Ενα από τα σενάρια που εξετάζουν πολλά εστιατόρια είναι να μην ανοίξουν. Αν ανοίξεις αρχίζεις να μπαίνεις σε μια κανονικότητα όσον αφορά τις πληρωμές αλλά ενώ δεν υπάρχει κανονικότητα όσον αφορά τη λειτουργία», λέει ο κ. Κοσκινάς.
Οσον αφορά το προσωπικό, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο ακόμα και για τις μικρότερες επιχειρήσεις. «Εμείς έχουμε 14 άτομα προσωπικό. Ολοι εργάζονται για εμάς πολλά χρόνια και έχουν οικογένειες και παιδιά», λέει ο κ. Γιώργος Γκάτσος, συνιδιοκτήτης στο εστιατόριο «Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου». Τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο ότι οι κανόνες που θα επιβληθούν έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του «τρώω έξω», γεγονός που θα μειώσει και άλλο την πελατεία. «Ποιος θέλει να τον σερβίρει κάποιος με μάσκα;» λέει ο κ. Γκάτσος.