Τις περιουσίες των κατοίκων των ακριτικών Αρκιών, που αποτελούν σημείο αναφοράς για την άγονη γραμμή του Αιγαίου με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και τα οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να «γκριζάρει» η Τουρκία, υπερασπίστηκε χθες στην ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντες κατά την εισήγησή του.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», ο δήμαρχος Πάτμου κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και κάλεσε το σώμα να λάβει απόφαση ώστε να παύσει οποιαδήποτε διαδικασία διεκδίκησης των ακινήτων των Αρκιών, και της Πάτμου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ελευθέριο Πέντε, η με αριθμό 188/2021 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου (την οποία χειρίστηκε για λογαριασμό του Δήμου ο δικηγόρος κ. Αποστολάς) επισφραγίζει το δικαίωμα του Δήμου Πάτμου με τη μνεία ότι ο Δήμος εκμίσθωνε τις επίδικες εκτάσεις, κατασκεύαζε περιφράξεις και μανδρότοιχους, φύτευε δένδρα και γενικά τις φρόντιζε χωρίς να σημειωθεί κάποια αντίδραση από τη Μονή. Επίσης, στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε κατέστη κύριος των ιδιοκτησιών για τις οποίες η Ιερά Μονή απέκτησε δια των χρυσοβούλων.
«Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το Ελληνικό Δημόσιο στερείται νομίμου ερείσματος για τη διεκδίκηση των ακινήτων επί των Αρκιών, και εισηγούμαι προς το σώμα τη λήψη απόφασης ώστε να παύσει οποιαδήποτε διαδικασία διεκδίκησης των ακινήτων των Αρκιών και της Πάτμου από το Ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς το σώμα.
«Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Σώμα, καθότι το μείζον αυτό πρόβλημα, συζητείται πλέον σε επίπεδο συλλογικό, αποκτά φωνή, λαμβάνει τις διαστάσεις που πρέπει να λάβει, προσδοκώντας ότι θα ανατρέψει την ήδη παγιωμένη αντίληψη περί διεκδικήσεων από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου στα ακριτικά νησιά μας. Όπως γνωρίζετε, το Ελληνικό Δημόσιο επί σειράν ετών ξεκίνησε διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων στην Πάτμο και στην περιοχή των Αρκιών. Οι αγωγές αυτές στρέφονται και κατά ιδιωτών αλλά και κατά του Δήμου. Στην περιφέρεια του Δήμου Πάτμου, όπου υπάγονται η νήσος Αρκιοί και η νήσος Μάραθος, δεν υπήρξαν ποτέ δημόσιες γαίες, κατά την έννοια του Οθωμανικού δικαίου, ώστε αυτές να περιέλθουν κατά διαδοχή από το ιταλικό στο Ελληνικό Δημόσιο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πέντες.
Επιπλέον έκανε γνωστό ότι τόσο στη νήσο Αρκιοί όσο και στη νήσο Μάραθο, από αμνημονεύτων ετών αλλά και μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, ο Δήμος Πάτμου εκμίσθωνε τα δημοτικά του ακίνητα σε δημότες του εισπράττοντας δικαίωμα βοσκής, αλλά και στην προέχουσα νησίδα των Αρκιών είχε παραχωρήσει σε άστεγους και άπορους δημότες του, κατοίκους αυτής, εξήντα ακίνητα ιδιοκτησίας του, προκειμένου να συνεχίσουν να κατοικούν σ’ αυτή.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από αποφάσεις που δικαιώνουν τη στάση του Δήμου Πάτμου αλλά και των κατοίκων των Αρκιών, και ειδικότερα:
-Σύμφωνα με την υπ` αριθμ. 21399/19/7/1947 απόφαση του Στρατιωτικού Διοικητή Δωδεκανήσου (ΦΕΚ 48/26-7-1947) ορίστηκε ότι τα ως άνω νησιά ανήκουν στο Δήμο Πάτμου.
-Με το άρθρο 12 παρ. 1 του Ν. 2100/1952 ορίστηκε ότι « Ακίνητα εν Δωδεκανήσω περιελθόντα εις το Δημόσιον εκ διαδοχής του ιταλικού τοιούτου ….. παραχωρούνται εις την κυριότητα των οικείων Δήμων, αυτοδικαίως δυνάμει του παρόντος και άνευ άλλης τινός διατυπώσεως». Έτσι με το ως άνω άρθρο του Ν. 2100/1952 επιστράφηκαν και αποδόθηκαν στο δήμο Πάτμου δημοτικές εκτάσεις, μεταξύ των οποίων και οι ευρισκόμενες στη νήσο Αρκιοί, όπως και στη νήσο Μάραθο.
-Με την υπ`αριθμ. 88331/12/12/1949 απόφαση του Γενικού Διοικητή Δωδεκανήσου της Δ/νσης Εσωτερικών αναγνωρίζεται ότι οι ερημονησίδες Δωδεκανήσου ανήκουν στους Δήμους που υπάγονται.
Επιπλέον όπως είπε, το έτος 1959 ο Δήμος Πάτμου σε εκτέλεση σχετικής εγκυκλίου διαταγής της Νομαρχίας Δωδεκανήσου υπέβαλε στη Νομαρχία Δωδεκανήσου κατάσταση με την ακίνητη περιουσία του Δήμου στην οποία συμπεριλαμβανόταν η νήσος Αρκιοί μετά των παρακειμένων αυτής νησίδων, που εκμίσθωνε ο Δήμος εφαρμόζοντας τέλος βοσκής.
-Με το ν. 3800/1957 (άρθρο 18) το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε στο Δήμο Πάτμου κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητος, νομής και κατοχής τις νησίδες «1) Τρακονήσι 2) Αγία Θέκλα 3) Αγιογεργωνήσι- Σκλάβες 4) Ανυδρος (άπασαι παρά την νήσον Πάτμον), 5) Καλόβολος 6) Μακρονήσι 7) Ψαθονήσι, 8) Τσούκα, 9) Τσουκάκι, 10) Αβάφτιστο, 11) Σμηνερονήσι, 12) Κομαρονήσι, 13) Εριφούσα, 14) Σπαλαθονήσι, 15) Αγρελούσα και 16) Μανώλη-νησιά (άπασαι παρά το συγκρότημα των νησίδων Αρκιών, αίτινες κατοικούνται)». Το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν στην παραπάνω διάταξη η νήσος Αρκιοί και η νήσος Μάραθος καταδεικνύει ότι ήδη οι νήσοι αυτές, οι οποίες κατοικούνταν, είχαν παραχωρηθεί στο δήμο Πάτμου με το ν. 2100/1952.
-Σύμφωνα με την υπ`αριθμ. 43/13-3-1974 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Κτηματολογίου του Δήμου Πάτμου που συγκροτήθηκε νόμιμα με απόφαση του νομάρχη Δωδεκανήσου, καταρτίστηκε το κτηματολόγιο του Δήμου Πάτμου, στο οποίο συμπεριελήφθη ως περιουσιακό του στοιχείο με αριθμό κτήματος 42 το «Σύμπλεγμα ερημονησίδων (βοσκότοποι μετά καλλιεργησίμου εκτάσεως) που κείται στο Δήμο Πάτμου στην τοποθεσία Αρκιοί Πάτμου».