Μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ζήτημα του τρόπου πληρωμής της Gazprom για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που συνέρχεται εκτάκτως τη Δευτέρα 2 Μαΐου, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Η Ελλάδα, δήλωσε χθες ο υπουργός, «θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», ενώ επεσήμανε ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και τα πιο δυσμενή σενάρια. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας με μια νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, στην ετοιμότητα λειτουργίας με ντζίζελ τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο, αλλά και στην αξιοποίηση του TAP μέσω του οποίου η χώρα εισάγει το 18% των αναγκών της με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, ενώ προανήγγειλε κάλυψη έως και 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον Μάιο. «Στόχος της κυβέρνησης είναι με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε.
Στο ζήτημα του τρόπου πληρωμής της Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα συνεχίσει να προμηθεύεται ενέργεια. «Ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», δήλωσε και ανέφερε ότι το πώς θα γίνει η μετατροπή σε ρούβλια αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα.
Κάλυψη έως και 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον Μάιο προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Οπως είπε, μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα αναφορικά με τις πληρωμές, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κίνδυνος για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Με αφορμή τον δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και τον οποίο επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώνουν τη ρήτρα μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια.
Η απάντηση στον κ. Τσίπρα ήρθε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ένα μακροσκελές δελτίο Τύπου που έκανε λόγο για επαναφορά στη γραμμή του «Δεν Πληρώνω» και ρεσιτάλ λαϊκισμού. «Η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του. Σημειώνει επίσης ότι τον Απρίλιο με τις κρατικές επιδοτήσεις απορροφείται η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών σε ποσοστό άνω του 80%.
Το ΥΠΕΝ απαντάει και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις διακοπές ρεύματος παραπέμποντας σε στοιχεία που δείχνουν ότι επί κυβερνήσεώς του το 2017 οι διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε πάνω από 233.000 και το 2018 σε πάνω από 220.000. Αντίστοιχα, το 2020 μειώθηκαν σε 186.887 και το 2021 σε 168.471.
Πηγή kathimerini.gr