Εξαιρετικά δύσκολη προδιαγράφεται η προοπτική της επάρκειας νερού για την φετινή τουριστική περίοδο με δεδομένο ότι αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ αφίξεων και τις αφίξεις να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν ακόμα και τα 3.000.000!
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στη Ρόδο, έπεσε μόλις η μισή ποσότητα βροχής (!) σε σχέση με πέρυσι και αποτελεί το κατά σειρά τρίτο λιγότερο ποσοστό της 11ετίας, με πρώτο να παραμένει αυτό του εφιαλτικού 2016.
Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έπεσαν συνολικά 227,8 mm βροχής, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο έπεσαν 521,6 mm. Τον Ιανουάριο του 2023 έπεσαν στη Ρόδο 143,8 αρκετά λιγότερα mm σε σχέση με 258,4 τον Ιανουάριο 2022, τον Φεβρουάριο 2023 έπεσαν 25,2 mm σε σχέση με 185,8 τον Φεβρουάριο 2022 και τον Μάρτιο 2023 έπεσαν 58,8 mm επίσης λιγότερα σε σχέση με τα 77,4 του Μαρτίου 2022.
Οι λιγότερες βροχοπτώσεις 11ετίας, τριμήνου στη Ρόδο παραμένουν αυτές του 2016 με 137,2 mm συνολικά, ακολουθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 με 212,8 και αμέσως μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023 με 227,8 mm γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την επάρκεια νερού μέσα στη σεζόν και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και την ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, είναι ένα από τα βασικά αίτια που θα φέρουν τη Ρόδο ενώπιον σοβαρού προβλήματος υδροδότησης, όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.
Και μπορεί οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ετών να βοήθησαν στην επάρκεια νερού σε συνδυασμό με την μείωση στις αφίξεις και άρα την μειωμένη κατανάλωση λόγω των περιοριστικών μέτρων του covid-19, όμως ο εφιάλτης της λειψυδρίας ξαναξυπνά για το νησί.
Οι κατακόρυφα αυξημένες αφίξεις σε συνδυασμό με τις επιπλέον τουριστικές κλίνες, είναι βέβαιον ότι θα εκτινάξουν τη ζήτηση για υδροδότηση στα ύψη.
Η στάθμη στο Φράγμα Γαδουρά έχει μειωθεί αισθητά, γεγονός που αποτελεί προάγγελο κακών εξελίξεων και με δεδομένο ότι στο εξής δεν αναμένονται βροχοπτώσεις που θα μπορούσαν να κάνουν ουσιαστική διαφορά και να αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό δε, σε συνδυασμό με τους φόβους για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες φέτος το καλοκαίρι και στη χώρα μας, προκαλούν έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά πάντως για την καλοκαιρινή περίοδο αφού, ούτε δεν έβρεξε αρκετά ώστε να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες κι όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα υδροδότησης δύσκολα θα αποφευχθούν στο νησί και ειδικά για τις περιοχές που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα Γαδουρά.
Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται λόγω και της υφαλμύρωσης που παρουσιάζεται στην νότια πλευρά του νησιού, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές, όπως η υπεράντληση και η υπερκατανάλωση έχουν επιφέρει τα σημερινά δυσμενή αποτελέσματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η ΔΕΥΑΡ έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για την ομαλή υδροδότηση της Ρόδου την λειτουργία όλων των υποδομών από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί ακόμα και η τελευταία σταγόνα νερού.
Η λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά μπορεί να έχει εξασφαλίσει την επάρκεια νερού στην πόλη της Ρόδου, όμως μεγάλα τμήματα του νησιού απειλούνται εκ νέου με εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση, αφού πηγές και γεωτρήσεις έχουν «στεγνώσει».
Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τρεις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.
Αναλυτικά τα στοιχεία για τα ποσοστά των βροχοπτώσεων έχουν ως εξής: