Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας το πρόβλημα της απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας πολιτών κάτω των δύο στρεμμάτων μετά το Προεδρικό Διάταγμα για την αναοριοθέτηση των οικισμών.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που στηρίζεται στην απόφαση και στις επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναοριοθέτηση οικισμών , τα ακίνητα σε οικισμούς κάτω από 2 στρέμματα δεν θα θεωρούνται πλέον οικοδομήσιμα.
Ουσιαστικά αυτά τα ακίνητα χάνουν το δικαίωμα δόμησης που είχαν μέχρι σήμερα και απαξιώνονται αφού τίθενται εκτός ορίων οικισμών.
Όπως αναφέρει ο Μάνος Κόνσολας αυτά τα ακίνητα χάνουν το δικαίωμα δόμησης που είχαν μέχρι σήμερα και απαξιώνονται αφού τίθενται εκτός ορίων οικισμών.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν τα οικόπεδα τους να μετατρέπονται σε αγροτεμάχια ενώ το προηγούμενο διάστημα πλήρωναν φόρους και ΕΝΦΙΑ για τα συγκεκριμένα ακίνητα ως οικόπεδα με δικαίωμα δόμησης ενώ έχουν γίνει και χιλιάδες αγοραπωλησίες με βάση αυτό το καθεστώς.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το πρόβλημα αφορά χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που για αυτούς η συγκεκριμένη μικρή ακίνητη περιουσία ήταν σημαντική αφού μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Όλοι αυτοί έχουν την αίσθηση ότι αδικούνται κατάφωρα αφού πριν από 40 χρόνια, η Πολιτεία οριοθέτησε τους οικισμούς με απόφαση των τότε Νομαρχιών και τώρα ανατρέπεται αυτό το καθεστώς.
Ο κ.Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης που:
α) Θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των ορίων των οικισμών στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια εφόσον προκύπτουν δεδομένες ανάγκες
β) Δεν θα απαξιώνει τα ακίνητα πολιτών κάτω των δύο στρεμμάτων.
Το κείμενο της παρέμβασης:
Κύριε Υπουργέ,
Με Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στηρίζεται στην απόφαση και στις επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναοριοθέτηση οικισμών , τα ακίνητα σε οικισμούς κάτω από 2 στρέμματα δεν θα θεωρούνται πλέον οικοδομήσιμα.
Το ζήτημα αφορά κατά κανόνα χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που για αυτούς η συγκεκριμένη μικρή ακίνητη περιουσία ήταν σημαντική αφού μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Ουσιαστικά αυτά τα ακίνητα χάνουν το δικαίωμα δόμησης που είχαν μέχρι σήμερα και απαξιώνονται αφού τίθενται εκτός ορίων οικισμών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν τα οικόπεδα τους να μετατρέπονται σε αγροτεμάχια ενώ το προηγούμενο διάστημα πλήρωναν φόρους και ΕΝΦΙΑ για τα συγκεκριμένα ακίνητα ως οικόπεδα με δικαίωμα δόμησης ενώ έχουν γίνει και χιλιάδες αγοραπωλησίες με βάση αυτό το καθεστώς.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από 40 χρόνια, η Πολιτεία οριοθέτησε τους οικισμούς με απόφαση των τότε Νομαρχιών και τώρα ανατρέπεται αυτό το καθεστώς.
Με δεδομένο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον χιλιάδες πολίτες που έχουν την αίσθηση ότι αδικούνται κατάφωρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να εξετάσει τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης που:
α) Θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των ορίων των οικισμών στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια εφόσον προκύπτουν δεδομένες ανάγκες
β) Δεν θα απαξιώνει τα ακίνητα πολιτών κάτω των δύο στρεμμάτων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Εξετάζει και σε ποια μορφή τη διαμόρφωση μιας νομοθετικής ρύθμισης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου