Τοπικές Ειδήσεις

Σε τροχιά προσωρινής αργίας πέντε δημόσιοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Ρόδου

• Υπογράφει τις αποφάσεις ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης • Κατηγορούμενοι για βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα και διαφθορά  • Ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση εισέρχεται το πολύκροτο σκάνδαλο της Πολεοδομίας Ρόδου, καθώς ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται άμεσα να εκδώσει τις αποφάσεις προσωρινής αργίας για πέντε υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου.
Πρόκειται για τους υπαλλήλους που ήδη από την 21η Μαρτίου 2025 είχαν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων, από τον ίδιο, μετά την άσκηση των κακουργηματικών διώξεων εις βάρος τους
Οι υπάλληλοι που αναμένεται να τεθούν σε προσωρινή αργία είναι οι εξής:
• 48χρονη προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,
• 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης,
• 55χρονος προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών,
• 65χρονος υπεύθυνος του Αρχείου,
• και 54χρονος υπάλληλος της Πολεοδομίας.
Οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
Οι πέντε υπάλληλοι κατηγορούνται για:
• Παραβίαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα,
• Παραποίηση δημοσίων εγγράφων,
• Παράνομη μεταχείριση αιτήσεων πολιτών,
• Σκόπιμη διατήρηση φακέλων σε εκκρεμότητα για μελλοντική “ευνοϊκή” διεκπεραίωση.
Οι παραπάνω παραβάσεις συνθέτουν ένα σκηνικό συστηματικής διαφθοράς, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς τόσο στο εσωτερικό του Δήμου Ρόδου όσο και στην τοπική κοινωνία.
Πειθαρχική κρίση: Δυνητική αργία χωρίς μισθό
Το 4ο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δημοτικών Υπαλλήλων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε πρόσφατα στην Περιφέρεια Αττικής, αποφάσισε ότι οι υπάλληλοι πληρούν τις προϋποθέσεις για δυνητική αργία. Η σχετική βεβαίωση έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Δήμο Ρόδου.
Με την έκδοση της απόφασης από τον δήμαρχο, οι υπάλληλοι θα τεθούν άμεσα εκτός υπηρεσίας, χωρίς το δικαίωμα λήψης μισθού, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να προσφύγουν αρμοδίως κατά της απόφασης.
Εμπλοκή σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική ποινική δικογραφία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος ορισμένων εκ των υπαλλήλων. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ενδεχόμενες κινήσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού και «μαύρου χρήματος» που φέρονται να σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση των πολεοδομικών φακέλων.
Ηχηρές ποινές και για τους ιδιώτες μηχανικούς
Το σκάνδαλο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στους δημοσίους υπαλλήλους. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Δωδεκανήσου ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή διετούς στέρησης επαγγελματικής ιδιότητας σε δύο ιδιώτες μηχανικούς που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση:
• έναν 68χρονο αρχιτέκτονα-μηχανικό, και
• μία 48χρονη πολιτικό μηχανικό.
Η 7μελής Πειθαρχική Επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του Δήμου Ρόδου, κ. Άννας Παρασκευοπούλου, έκρινε ότι οι δύο μηχανικοί τέλεσαν σωρεία σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων, που συνιστούν ευθεία προσβολή του επαγγελματικού κώδικα και του κύρους του ΤΕΕ.
Το σκεπτικό της αυστηρής απόφασης
Η απόφαση στηρίχθηκε σε πέντε βασικούς άξονες:
• Παραβίαση της νομοθεσίας κατά την άσκηση του επαγγέλματος,
• Παράβαση καθηκόντων και υποχρεώσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους,
• Κακοδιαχείριση δημοσίων ψηφιακών εργαλείων (όπως το e-Άδειες) προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων,
• Χρησιμοποίηση της ιδιότητας του μηχανικού για παράνομους σκοπούς,
• Αναξιοπρεπή, ανάρμοστη συμπεριφορά, ασύμβατη με το επιστημονικό κύρος του επαγγέλματος.
Η Πειθαρχική Επιτροπή έκρινε ότι οι ενέργειές τους δεν ήταν τυχαία σφάλματα, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής, διαρκούς και οργανωμένης πρακτικής, η οποία υπονόμευσε τον υγιή ανταγωνισμό και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του κοινού στον τεχνικό κλάδο.
Άμεσες συνέπειες
Η απόφαση του ΤΕΕ εφαρμόστηκε άμεσα: οι κωδικοί των δύο μηχανικών στο ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες απενεργοποιήθηκαν, στερώντας τους κάθε πρόσβαση σε δημόσια ψηφιακά εργαλεία έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Καμία ανοχή στη διαφθορά
– Ξεκάθαρο μήνυμα από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε επίσημη ανακοίνωσή της δήλωσε ότι “η προστασία του κύρους του ΤΕΕ, η διαφάνεια και η τήρηση της δεοντολογίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για το Τμήμα”, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα επαγγελματικής ανεντιμότητας και διαφθοράς στο μέλλον.

 Κύκλωμα Πολεοδομίας Χαλκιδικής: Στο μικροσκόπιο ελέγχου του Αρείου Πάγου δικαστικοί λειτουργοί για το ενδεχόμενο παράβασης καθήκοντος

Έκτακτη επιθεώρηση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί η επικεφαλής της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ασημίνα Υφαντή. Η κίνηση αυτή ήταν απόρροια σοβαρών ενδείξεων για ανάλογη υπόθεση με αυτή του κυκλώματος της Πολεοδομίας της Ρόδου.
Πρόκειται για την δικογραφία που έχει σχηματισθεί για την Πολεοδομία του Δήμου της Χαλκιδικής, όπου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αναφορικά με τη μη εκτέλεση δημοσίων έργων, ενώ μετά τις απολογίες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Στόχος του ελέγχου της κ. Υφαντή είναι η διακρίβωση του εάν υπάρχουν λειτουργοί της Δικαιοσύνης που έχουν υποπέσει στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά κι εάν έχουν προσκομιστεί πλαστά στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Κύκλωμα Πολεοδομίας Χαλκιδικής: Η υπόθεση
Όπως έγραψε το dikastiko.gr τον περασμένο Δεκέμβριο έπεσε η αυλαία των απολογιών με τους 21 συλληφθέντες να αφήνονται στο σύνολό τους ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (και κάποιοι επιπλέον με εγγυήσεις που ξεκινούν από 5.000 ευρώ) ή άνευ όρων.
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν συνολικά τέσσερις υπάλληλοι Υπηρεσίας και Διευθύνσεων Δόμησης, δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και 15 ιδιώτες, στην πλειονότητά τους αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι, μεταξύ αυτών κι ένας πρώτην δήμαρχος (αφέθηκε ελεύθερος με όρους και εγγύηση 60.000 ευρώ). Όλοι αρνήθηκαν τις κακουργηματικές διώξεις, που -κατά περίπτωση- αφορούν τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές για το «γρηγορόσημο» κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, όπως ψευδή βεβαίωση διοικητικών πράξεων, μη κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών, ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • referi    29.04.2025 08:52

    ακόμα σε τροχιά…. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!!!!!

Σχολιασμός άρθρου