Η τουριστική σεζόν κάνει πρεμιέρα με 85.000 κενές θέσεις εργασίας, πάνω από 100.000 εργαζόμενοι λείπουν από τις κατασκευές, πάνω από 70.000 στον αγροτικό τομέα και πάνω από 50.000 στη βιομηχανία. Δηλαδή, περίπου 300.000 είναι οι κενές θέσεις εργασίας και φέτος εντείνοντας την απόγνωση των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Το σκηνικό και οι αριθμοί παραμένουν πανομοιότυπα, αρχής γενομένης από τα χρόνια της πανδημίας, ενώ το μόνο που άλλαξε φέτος είναι ότι οι εργαζόμενοι που φτάνουν από τρίτες χώρες μένουν ελάχιστα στην Ελλάδα και φεύγουν… νύχτα και παράνομα για την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσδοκώντας καλύτερες αμοιβές και παροχές.
100.000 ελλείψεις στις κατασκευές
Ειδικότερα, οι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν αναλάβει έργα ύψους 20 δισ. αναζητούν επιπλέον 55.000 χέρια τη διετία 2024-2025 και συνολικά 250.000 εργαζόμενους, με έμφαση στους εξειδικευμένους μηχανικούς και τεχνίτες για να αντεπεξέλθουν χωρίς καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων. Μεγάλη έλλειψη σημειώνεται σε ηλεκτροσυγκολλητές, υδραυλικούς, μαραγκούς και χειριστές βαρέων μηχανημάτων.
Στη βιομηχανία λείπουν εργάτες αποθήκης, συσκευασίας, χειριστές κλαρκ, στον τουρισμό και την εστίαση αναζητούνται καμαριέρες, σεφ, therapy spa και front office υπάλληλοι, ενώ… με το τουφέκι κυνηγούν οι εταιρείες τεχνολογίας προγραμματιστές και άλλες υψηλών προσόντων ειδικότητες.
Ο τουρισμός
Το βασικό ερώτημα γιατί οι Ελληνες εποχικοί στον τουρισμό αρνούνται να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις έχει απαντηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.«Οι αιτήσεις για επαναπρόσληψη προσωπικού είναι κατά 10% μειωμένες από πέρυσι και αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα ότι θα αντιμετωπίσουμε και φέτος σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων προσωπικού. Η βασική αιτία των ελλείψεων είναι τα εξαντλητικά ωράρια και οι κακοπληρωμένες θέσεις», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου. «Οι εποχικοί δουλεύουν χωρίς ρεπό 15 ώρες την ημέρα. Δυσεύρετες οι καμαριέρες, οι οποίες φεύγουν νύχτα γιατί ο ξενοδόχος τις υποχρεώνει μέσα στο ωράριό τους να καθαρίσουν 25 δωμάτια λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ομολογουμένως, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει επίσημα θα δημιουργήσει πλέγμα προστασίας στο ωράριο. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διάταξη για τη μείωση των εισφορών για την επιπλέον εργασία για Σαββατοκύριακα, αργίες και νυχτερινά. Θα δούμε ξαφνικά υπό την απειλή του προστίμου να δηλώνονται πολλαπλάσιες υπερωρίες που σήμερα υποκρύπτονται.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Πηγή: protothema.gr