Τοπικές Ειδήσεις

Στρογγύλη: Η σημαντικότερη γωνιά της ελληνικής επικράτειας!

• Η στρατηγική σημασία της νήσου Στρογγύλης στον καθορισμό ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας και τα έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η σημασία για τη χώρα, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αναδείχθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά την παρουσίασή του από τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής και Βουλευτή Α’ Αθηνών Αγγελο Συρίγο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία για τη χώρα της ενεργούς δραστηριότητας σε νησίδες των Δωδεκανήσων, όπως η Στρογγύλη και η Ρω, για την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, έναντι των αμφισβητήσεων της γείτονος, με έμφαση στα έργα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει υλοποιήσει στα δύο αυτά νησιά, ακριβώς προς τον σκοπό της αποτροπής της οποιασδήποτε αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επ’ αυτών και των ελληνικών συνόρων.


Η Στρογγύλη, ένα από τα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης, είναι το ανατολικότερο τμήμα της ελληνικής, αλλά και ευρωπαϊκής γης, στο ανατολικότερο οροθέσιο της πατρίδας μας, με τον πλέον σημαντικό ρόλο στην επέκταση των θαλασσίων συνόρων μας. Επί της ουσίας, είναι η σημαντικότερη γωνιά της ελληνικής επικράτειας!
Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπήρξε αναλυτικό ρεπορτάζ της «δ» στην έκδοση του Σαββάτου) τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Για μένα η σημαντικότερη πράξη που κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ότι αποτυπώνει τα όρια των ελληνικών θαλασσίων ζωνών από την Αλβανία έως το Καστελλόριζο. Συνεπώς δίνει χωρικά ύδατα στο Καστελλόριζο ενώ τραβάει μια γραμμή από την Στρογγύλη στην οποία δίνει πλήρη επήρεια. Και σπεύδω να απαντήσω: η Στρογγύλη δικαιούται να έχει υφαλοκρηπίδα λόγω του ό,τι είναι κατοικημένη περιοχή (υπάρχουν κτηνοτρόφοι και αρχαία κατάλοιπα που είναι σημαντικά σημεία). Και βέβαια, η περιοχή αυτή είναι ΑΟΖ. Στην υφαλοκρηπίδα ένα κράτος έχει δικαίωμα στον βυθό και στο υπέδαφος ενώ στην ΑΟΖ έχει δικαίωμα και στη στήλη του ύδατος. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν πετρέλαια στο Αιγαίο… αλλά απεδείχθη ότι υπάρχει ένα θαυμάσιο περιβάλλον. Και αυτή τη δυνατότητά μας την δίνει η ΑΟΖ».


Ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία οριοθετήσεως με γειτονικές χώρες, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας είναι η εξωτερική γραμμή. Ο χάρτης αποτυπώνει τις υπάρχουσες θαλάσσιες ζώνες ακόμη για την κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων, για περιοχές αλιείας. Επικαλέστηκε ακόμη τη συμφωνία του 1932 και το πρωτόκολλο που πιάνει όλα τα Δωδεκάνησα (συμφωνία με την Ιταλία) μαζί με τη συμφωνία της Αιγύπτου, ενώ παρουσίασε και το ‘πανόραμα’ των τουρκικών διεκδικήσεων σε χάρτη.
Η τοποθέτηση του κ. Συρίγου, έδωσε «πάσα» στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για να τονίσει ότι η Στρογγύλη έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην ενδιαφερόμαστε για το νησί όπου κάνουμε δημόσια έργα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρω» επισήμανε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τα έργα που έχουν γίνει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, με τη βοήθεια και του στρατού.
Το γεγονός ότι η παρουσίαση συνοδεύτηκε από τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων για τα θέματα που άπτονται των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τον κ. Συρίγο να απαντά με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα.
Η στρατηγικής σημασίας νήσος Στρογγύλη και τα έργα από την ΠΝΑΙ
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τιμώντας τα μικρά σε έκταση, αλλά μεγάλα σε εθνική σημασία νησιά της και πιστή στη δέσμευσή της να δημιουργήσει υποδομές για πρώτη φορά στα νησιά αυτά, αμέσως μετά την κατασκευή λιμανιού στη νησίδα Ρω, υλοποίησε το οδικό δίκτυο στη Στρογγύλη, εκεί όπου πριν λίγα χρόνια κατασκεύασε προβλήτα για την διευκόλυνση της πρόσβασης, κι έτσι το μικρό νησί της Δωδεκανήσου απέκτησε οδικό δίκτυο για πρώτη φορά στην ιστορία του! Έργα μικρά σε προϋπολογισμό για τα δεδομένα της ΠΝΑΙ, αλλά τεράστιας εθνικής σημασίας.
Ειδικότερα, κατασκευάσθηκε δρόμος πλάτους 3m από τον προβλήτα έως την κορυφή της Στρογγύλης, έργο ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της μορφολογίας του νησιού και του βραχώδους εδάφους του. Χρηματοδοτήθηκε από τον κωδικό των Ιδίων Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από όπου χρηματοδοτήθηκε και το λιμάνι στη Ρω.
Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβρη, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωνε σχετικά με τη σημασία του έργου, μεταξύ άλλων τα εξής: «το έργο που μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για τη συνέχεια είναι από αυτά που υπηρετούν την έννοια της Πατρίδας. Ένα έργο, από αυτά που φαινόταν αδύνατον να υλοποιηθεί. Ένα έργο μικρού προϋπολογισμού, αλλά μεγάλης αξίας. Η Στρογγύλη της Μεγίστης είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας. Η Στρογγύλη είναι το νησί στο οποίο φτιάξαμε προβλήτα πριν από μερικά χρόνια και συνεχίζουμε την δέσμευση που τότε δώσαμε, να είμαστε πάντα κοντά στα μικρά νησιά-DNA της Περιφέρειας μας και της Ελλάδας», ενώ καταλήγοντας σημείωνε ότι «είναι ένα από τα μικρότερα σε προϋπολογισμό έργα που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει, είναι από τα μεγαλύτερα σε δυσκολία, είναι από τα μεγαλύτερα στην θέση που καταλαμβάνει στην καρδιά μας, γιατί αυτή κτυπά εκεί. Αμέσως μετά την κατασκευή λιμανιού στη νησίδα Ρω, το οδικό δίκτυο στη Στρογγύλη για να στολίσουμε τα νησιά που συνιστούν το περιδέραιο του Καστελλορίζου, με περηφάνια!»


Στις 28/12/2022 ο τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος, εγκαινιάζοντας το νέο στρατιωτικό φυλάκιο Στρογγύλης, είχε πει: «Ακούμε κάποιους να λένε ότι η Στρογγύλη, το Καστελλόριζο και η Ρω απέχουν πολύ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Σ΄ εκείνους που τα λένε αυτά απαντάμε ότι η Στρογγύλη, όπως και ολόκληρο το Σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι η Ελλάδα η ίδια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της, εδώ κυλάει παλλόμενο το αίμα της, εδώ σ’ αυτά τα χώματα πλανιέται η ψυχή της. Όσο για την σημασία της Στρογγύλης την αντιλαμβάνεστε όλοι και δεν χρειάζεται να την αναλύσω…αρκεί μια ματιά πάνω στον χάρτη… Και είναι πολλοί εκείνοι -ξέρετε ποιοι- που θα ήθελαν να μην υπήρχε αυτό το νησί πάνω στο χάρτη. Υπάρχει όμως και είναι πολύ σημαντικό ότι κρατάτε την Ελληνική Σημαία, την γαλανόλευκη, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους, υψωμένη πάντα εδώ στην Στρογγύλη, για να κυματίζει υπερήφανη και να διατρανώνει την ελληνική παρουσία σε αυτήν την γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Δήμαρχος Μεγίστης, Νικόλαος Ασβέστης, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «Το σύμπλεγμα Μεγίστης που ανήκει στο δήμο Μεγίστης με ΦΕΚ του 75 με μόνιμους κατοίκους στην Νήσο Ρω και στην Στρογγυλή αντίστοιχα και τα έργα υποδομής που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατοχυρώνουν την ελληνικότητα και την οικονομική αποκλειστική ζώνη των νησιών και συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη… Ήδη ο δήμος μας, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου θα συμβάλλει με τη δημιουργία ενός ηρώου της Κυράς της Ρω στην ομώνυμη νησίδα και ήδη έχουμε ξεκινήσει τον μελλοντικό σχεδιασμό και πλάνα για τη συνεχή ανάπτυξη των νησίδων με κατοικίες και δημοτικά κτήρια!»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου