Γράφει ο
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ
Το άγχος είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού που βοηθάει τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει σωματικά τις επικίνδυνες για τη ζωή του καταστάσεις, προετοιμάζοντας βιολογικά το σώμα του να δράσει γρήγορα. Έχει διαπιστωθεί ότι η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του.
Οπότε κάτω από έντονες συνθήκες άγχους καλό θα ήταν να εφαρμοστεί ένα πιο υγιεινό πλάνο διατροφής εντάσσοντας αρκετά από τα παρακάτω:
• Άφθονο νερό, τονώνει τον οργανισμό και καταπολεμά την εξάντληση.
• Πράσινο τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε αμινοξέα και ιδίως σε θεανίνη, η οποία επιδρά ηρεμιστικά και κατευναστικά, δημιουργώντας μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης.
• Δημητριακά ολικής άλεσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσεως και γενικότερα τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι διασπώνται αργά διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.
• Ηλιόσποροι, φυστίκια, σολομός ,σπανάκι, μπάμιες τα οποία περιέχουν μαγνήσιο ένα από τα μέταλλα που μειώνεται στον οργανισμό σε κατάσταση άγχους.
• Ψάρια και ξηροί καρποί που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών του άγχους.
• Εσπεριδοειδή, σπανάκι, ανανάς , μπρόκολο, φρούτα του δάσους και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Γαλακτοκομικά προιόντα. Ένα ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούμε ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος μείωσης του άγχους. Το γάλα περιέχει κάλιο το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των μυών.
Προσοχή στους καφέδες: η υπερκατανάλωση καφεΐνης επιτείνει την νευρικότητα και βλάπτει σοβαρά την πνευματική απόδοση.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ