Ειδήσεις

Republika Severna Makedonija; Τσίπρας και Ζάεφ καλούνται να κλειδώσουν τη συμφωνία

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για τη λύση στο «Μακεδονικό» έφτασε. Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ καλούνται να αποφασίσουν αν μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ή άλλη μία προσπάθεια θα καταλήξει στο κενό. Η πορεία των διαπραγματεύσεων μοιάζει να μην έχει πλέον επιστροφή και όλα θα κριθούν από την αναμενόμενη τηλεφωνική επαφή των δύο ανδρών εντός των επομένων 24ώρων που θα ανοίξει ή θα κλείσει τον δρόμο για την επόμενη τετ α τετ συνάντησή τους. Ολα αυτά πραγματοποιούνται μέσα σε ένα όργιο φημολογίας για ονόματα, παλιά ή νέα, που βρίσκονται στο τραπέζι ή έχουν «καεί» και σε συναντήσεις που δεν ανακοινώνονται υπό τον φόβο διαρροών. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι η δύσκολη απόφαση θα πρέπει ουσιαστικά να ληφθεί από τον Ζάεφ, καθώς τις τελευταίες ημέρες η πίεση προς τη σκοπιανή πλευρά έχει αυξηθεί με σκοπό να κατοχυρωθεί συνταγματικά η erga omnes εφαρμογή του νέου ονόματος στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο.
Η φημολογία για το όνομα δίνει και παίρνει. «Ανω Μακεδονία» (Gorna Makedonija), «Νέα Μακεδονία» (Nova Makedonija), «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), είναι οι προτάσεις που έμειναν ενώ οι ονομασίες «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και «Μακεδονία του Βαρδάρη» φέρονται να έχουν αποκλειστεί από τη συζήτηση. Κατά ορισμένες πηγές, το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija) εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος μετά τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνία υπήρξε και ως προς τη γλώσσα, που θα είναι «Μακεδονική», ενώ τα αρχικά της ΠΓΔΜ για τις διεθνείς συναλλαγές θα είναι ΜΚ.

Στις Πρέσπες

Αν το Republika Severna Makedonija είναι το επικρατέστερο όνομα οι δύο πρωθυπουργοί καλούνται να χαράξουν τα επόμενα βήματα ώστε να συναντηθούν στις Πρέσπες και το Τριεθνές για να επικυρώσουν το κείμενο συμφωνίας που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Μια συμφωνία που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα μέσω μια διευρυμένης ψήφισής της στη Βουλή, στα Σκόπια μέσω ενός δημοψηφίσματος, όπως έχει δεσμευτεί ο Ζάεφ. Οι πιθανές ημερομηνίες για την προσφυγή στον λαό των Σκοπίων είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν άλλα βήματα. Όπως, π.χ. να στείλει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ επιστολή με την οποία θα άρει επί της ουσίας το βέτο για ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία, αλλά υπό την προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου θα κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στις 11-12 Ιουλίου θα λάβουν τα Σκόπια επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση στις Πρέσπες, αν όλα κυλήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, αναμένεται να γίνει το επόμενο δεκαήμερο, υπό μία και βασική προϋπόθεση: Να αποδεχθεί ο κ. Ζάεφ στις συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα του erga omnes και μάλιστα με αλλαγή του Συντάγματος. Ο,τι δηλαδή δεν δεσμεύτηκε ο Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις Βρυξέλλες όπου είπε ότι δεν μπορεί αυτός να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου