Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγει στις 30 Ιουνίου ενώ η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις εκπνέει στις 28 Ιουνίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Καραγιώργη Σερβίας εξετάζει το ενδεχόμενο διπλής παράτασης των προθεσμιών έως και κατά ένα μήνα ή το λιγότερο για 15 ημέρες ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο αναβολής της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα. Σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός των ημερών.
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών ΚατερίναΠαπανάτσιου είχε προαναγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξή της ταχύτερη εκκαθάριση του φόρου ακινήτων φέτος προκειμένου να αρχίσει να εξοφλείται από τον Αύγουστο, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το πλήθος των δόσεων. Εξαιτίας των εκλογών όμως, πιθανότερο θεωρείται και φέτος η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνει τον Αύγουστο με την πληρωμή της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, το γεγονός ότι οι πύλες του taxisnet άνοιξαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά σε συνδυασμό με την αυξημένη ανταπόκριση των φορολογουμένων είχε δημιουργήσει τις προηγούμενες ημέρες προσδοκίες ότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα υπάρξει ανάγκη παράτασης. Οι σκέψεις αυτές ανατράπηκαν μετά τις πολιτικές εξελίξεις.
Μέχρι χθες πάντως, είχαν υποβληθεί 1.793.322 δηλώσεις εκ των οποίων προέκυψαν 2.476.548 εκκαθαριστικά, καθώς φέτος για πρώτη φορά εκδίδεται χωριστό εκκαθαριστικό για τον κάθε σύζυγο, άσχετα με το εάν υποβάλλεται ή όχι κοινή φορολογική δήλωση.
Περισσότερα από έξι στα δέκα εκκαθαριστικά (62,06% ή 1.537.033) είναι μηδενικά, σε ένα ποσοστό 11,43% ( 282.950 εκκαθαριστικά), ενώ 656.565 φορολογούμενοι (αντιστοιχεί σε 26,51% των εκκαθαριστικών που έχουν εκδοθεί) καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 402 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει , με τις τρεις διμηναίες δόσεις να έχουν προθεσμία εξόφλησης στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Επιπλέον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις- μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018- δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά παραμένει ενεργή η επιλογή ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.