Για την τουρκική προκλητικότητα, τη νέα επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την πίεση στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, μίλησε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.
Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ξανά στον Έβρο «δεν θα δούμε δηλαδή 15.000 – 20.000 εκεί πέρα» γιατί σε τέτοια περίπτωση ο Ερντογάν διακινδυνεύει με μια ακόμη ήττα.
«Δεν πιστεύω ότι ο Έβρος θα είναι το πρόβλημα γιατί η Τουρκία έφαγε τα μούτρα της. Έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας, στήριξαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα -ακόμη και απρόθυμες χώρες να υποχρεώθηκαν να μας στηρίξουν. Προασπίσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν θα είναι εύκολο για την Τουρκία γιατί ο Έβρος είναι καλύτερα ελεγχόμενος από τα θαλάσσια σύνορα», είπε ο κ. Φίλης.
Το καλό, το μεσαίο και το κακό σενάριο για τα νησιά
Σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, μπορεί να έχουμε από μικρό μέχρι και μεγάλο πρόβλημα.
Όπως είπε, για το Αιγαίο υπάρχουν τρία σενάρια:
Το πρώτο είναι το πολύ κακό, να μην πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις και ο Ερντογάν να αποφασίσει να ασκήσει πίεση και να εκβιάσει στέλνοντας χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα.
Το «μεσαίο» σενάριο είναι να υπάρχουν αυξομοιώσεις και διακυμάνσεις, δηλαδή να ανοίγει ο τούρκος πρόεδρος την προσφυγική στρόφιγγα κατά το δοκούν όταν θέλει να πιέσει την Ελλάδα και κυρίως την Ευρώπη.
Το πολύ καλό σενάριο, είναι να έχουμε όχι μηδενικές, αλλά πολύ μικρές ροές.
«Εγώ τείνω στο μεσαίο για να είμαι ειλικρινής. Δε θέλω να συμβεί προφανώς το πρώτο. Εύχομαι να συμβεί το τελευταίο. Αλλά δεν είναι και το πιθανότερο αυτή τη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Έχει στοχοποιηθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Για τη σκληρή επίθεση της Άγκυρας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο κ. Φίλης είπε ότι έχει στοχοποιηθεί και πς δυστυχώς αυτή τη στιγμή εκτός από το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών είναι κομμένοι και οι δίαυλοι επικοινωνίας.
«Φαίνεται να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή μια δήλωση αρκεί -επειδή τα νεύρα είναι τεντωμένα, για να προκύψει ανταπάντηση, που φέρνει άλλη απάντηση και ούτω καθ εξής».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, ένα άλλο πρόσωπο που θα μπορούσε να διορθώσει αυτή την κατάσταση είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα είπε ότι επειδή αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αρκετά πετυχημένα την κρίση της πανδημίας αλλά και την υπόθεση του Έβρου, θα μπορούσε να επιδιώξει τώρα πρωτοβουλία για δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι –θα μου επιτρέψετε τον όρο, ‘’καβάλα στ’ άλογο’’», «εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να γίνει (επικοινωνία με Τουρκία) με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί αυτή τη στιγμή λέω, ότι είμαστε σε θέση ‘’ισχύος’’, πρώτον γιατί διαχειριστήκαμε καλά την πανδημία και μετά τον Έβρο», είπε ο κ. Φίλης.
Πηγή: skai.gr