Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Απολύτως απογοητευτικά δεδομένα για τη φετινή σεζόν ανακοίνωσαν προχθές το απόγευμα οι εκπρόσωποι των μεγάλων Tour Operators, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, με τίτλο «Ιδού η Ρόδος, Ιδού η σεζόν. Ανοίγουμε! Πότε και πώς;».
Ειδικότερα, τα στοιχεία των τουριστικών οργανισμών δείχνουν πως η επερχόμενη «κουτσή» σεζόν, με τα σημερινά δεδομένα, θα στερείται επισκεπτών σχεδόν από όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Επίσης, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η παρότρυνση όλων των κυβερνήσεων προς τους πολίτες τους να κάνουν διακοπές εντός της χώρας διαμονής τους, προκειμένου να προστατευτούν, αλλά και να ενισχύσουν την εθνική τους οικονομία.
Der Touristik,
Γιάννης Φραγκίσκος
Τα δεδομένα από τις Σκανδιναβικές χώρες έχουν ως ακολούθως:
– Η πιο μεγάλη αγορά είναι εκείνη της Σουηδίας και σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάσθηκε, το 80% των Σουηδών επιθυμούν να κάνουν διακοπές, ωστόσο από αυτούς, μόνο το 3% επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός χώρας.
– Επιβεβαίωσε πως η Νορβηγία θα διατηρήσει την απαγόρευση των διακοπών στο εξωτερικό μέχρι τις 20 Αυγούστου. Παράλληλα η Norwegian airways θα εξυπηρετεί πια μόνο τη Νορβηγία κι όχι τις υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες, η δε, SAS ήδη βρίσκεται στην οδό απολύσεως εκατοντάδων πιλότων.
– Η Δανία είναι η πρώτη που θα ανοίξει για διακοπές στο εξωτερικό, πιθανώς από 01 Ιουνίου. Η ίδια πιθανότητα ισχύει και για τη Φινλανδία.
Γενικά, στις Σκανδιναβικές χώρες ίσχυσε η εκκίνηση του lockdown να επιβληθεί παράλληλα με την υποχρέωση όλοι οι υπάλληλοι να πάρουν τις άδειές τους. Ετσι, πια είναι περιορισμένος ο αριθμός εκείνων που έχουν τη χρονική δυνατότητα διακοπών.
FTI, Μάνος Δουλγέρης
Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού τουριστικού οργανισμού μίλησε για μια παραδοξότητα: «Ενώ η Ελλάδα πέτυχε σημαντικά και θετικά αποτελέσματα στην υγειονομική διαχείριση του covid-19, εν τούτοις όλες οι κρατήσεις από τη Γερμανία κατευθύνονται προς την Τουρκία και την Αίγυπτο».
«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε» είπε ο κ. Δουλγέρης και εξέφρασε την εκτίμηση πως «ίσως πρόκειται για Τούρκους της Γερμανίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία. Πάντως το σίγουρο είναι πως οι κρατήσεις αυτές αφορούν στην πιο “safe” περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου». Μάλιστα, ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτημα του καθηγητή Δημήτρη Μπούχαλη υποστήριξε ότι «η στροφή αυτή προς την Τουρκία δεν έχει τη ρίζα της σε πιθανές καλές τιμές και ειδικές προσφορές της γείτονος».
Μιλώντας για τη Ρόδο και την Κω, ο κ. Δουλγέρης τόνισε ότι «η κατάταξη των δυο νησιών σε “πορτοκαλί” και “κόκκινη” κατηγορία με γνώμονα την πρόσβαση σε νοσοκομεία αναφοράς είναι κάτι που προφανώς θα επηρεάσει τις κρατήσεις», ενώ σε μια αποστροφή των λόγων του είπε το εξής απογοητευτικό: «Ο Ιούλιος θα είναι ένας μήνας χαμένος».
«Ως FTI κάναμε μια μεγάλη καμπάνια στη Γερμανία, με το σύνθημα ‘ξεχάστε τον κορωνοϊό και πάμε για τον ήλιο’. Δυστυχώς, δεν απέδωσε αυτό που περιμέναμε».
Αναφερόμενος στους Ελληνες ξενοδόχους τόνισε ότι «επειδή ακόμα και σήμερα δε γνωρίζουν το τι ακριβώς θα κάνουν [στη σεζόν], δεν προβαίνουν σε δυνατά special offers».
TUI, Ιωάννης Κουλουμπής
«Δουλεύουμε το σενάριο να ανοίξουμε Ιούλιο και πρώτα από τη Γερμανία» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της TUI προς τους 100 συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.
Αναφορά σε αριθμό κρατήσεων δεν έκανε ο κ. Κουλουμπής, ωστόσο τόνισε ξεκάθαρα πως «γενικά η τουριστική αγορά θα επανέλθει σε μια κανονικότητα από το έτος 2022 κι έπειτα».
Σε ό,τι αφορά τη σουηδική αγορά, η TUI θεωρεί πως «ίσως θα ανοίξει από τον Αύγουστο» (η TUI δεν έχει μικρότερο βαθμό διείσδυσης στη σουηδική αγορά σε σύγκριση με τον Der Touristik του οποίου ο εκπρόσωπος Γιάννης Φραγκίσκος είχε διαφορετική άποψη).
Η αγγλική αγορά σύμφωνα με τον κ. Κουλουμπή «θα είναι η αγορά που θα ανοίξει τελευταία».
ΤΕΖ tours,
Δημήτρης Χαριτίδης
Ο συγκεκριμένος τουριστικός οργανισμός κατά παράδοση δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά, καθώς και στα παρακείμενα κράτη.
«Η Ρωσία φέτος είναι μια αγορά που δεν θα δουλέψει. Η ίδια η κυβέρνηση προωθεί μέτρα ώστε να μη γίνονται ταξίδια των Ρώσων στο εξωτερικό, έχει επιβάλει VISA εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για εκείνους που επιστρέφουν στη χώρα. Είναι σαν να τους λέει να μην ταξιδέψουν».
– Η Ουκρανία είναι μια χώρα που υποστηρίζει τις διακοπές στο εξωτερικό και από τις 15 Ιουνίου θα δώσει το ‘πράσινο φως’ ώστε να ξεκινήσουν τα ταξίδια.
– Σε καλή θέση βρίσκονται και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), με τους πολίτες τους να θέλουν να ταξιδέψουν. Οι χώρες αυτές διαχειρίστηκαν καλά τον covid-19 και είχαν μικρή εξάπλωση. «Το πρόβλημα είναι πως οι χώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 20 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα αποφάσισε να δεχθεί επισκέπτες. Εχουμε στείλει δεκάδες επιστολές προς την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να συμπεριλάβει τις χώρες της Βαλτικής στη ‘Λίστα Υποδοχής Τουριστών’, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποτέλεσμα».
Καθηγητής
Δημήτρης Μπούχαλης
Από τις τοποθετήσεις που ξεχώρισαν ήταν εκείνη του καθηγητή και αντιπρύτανη του πανεπιστημίου του Bournemouth Δημήτρη Μπούχαλη, που αρχικά μιλώντας για την αγγλική αγορά ξεκαθάρισε ότι «είναι μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση διότι ο πρωθυπουργός, όταν έπρεπε πήρε τη λάθος απόφαση». Ο ίδιος τάχθηκε απέναντι στην αισιοδοξία που επιχειρείται να καλλιεργηθεί για τη φετινή σεζόν τονίζοντας ότι «από την 1η Απριλίου έχω γράψει πως φέτος δεν θα έχουμε τουριστική περίοδο (εννοώντας μαζικό τουρισμό) και δυστυχώς αυτά που σήμερα αναφέρουν οι εκπρόσωποι των tour operators επιβεβαιώνουν την εκτίμηση».
Ο κ. Μπούχαλης στάθηκε σε μια σειρά από παράγοντες:
– Από τους εν δυνάμει επισκέπτες των διαφόρων αγορών, μόνο το 25% εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστεί από τον κορωνοϊό και θα θελήσει να ταξιδέψει με κάθε τρόπο.
– Οι υγειονομικές υποδομές της Ελλάδας δεν βρίσκονται στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης και αυτό θα φανεί ως έλλειμμα όταν ξεκινήσουν οι αφίξεις.
– Υπάρχουν στους προορισμούς εκείνοι που δεν έχουν το ίδιο μέγεθος ευθύνης με τους υπόλοιπους και δε θα τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους που θα αγωνίζονται να τηρήσουν τα πρωτόκολλα και στον προορισμό συνολικά. Μάλιστα στο σημείο αυτό έγινε ιδιαίτερη συζήτηση στην αποκάλυψη του γενικού διευθυντή των “H Hotels” και επί σειράν ετών προέδρου του πανελλήνιου συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργου Πελεκανάκη πως «αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρίσκεται τηλεοπτικό συνεργείο του Γερμανικού RTL και μαγνητοσκοπεί τις υποδομές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του Covid-19, καθώς και το πώς οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Το συνεργείο πιθανότατα θα έρθει και στη Ρόδο και όταν αυτό θα προβληθεί από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο θα έχει μεγάλη επίπτωση στον τουρισμό, θετική ή αρνητική. Θα εξαρτηθεί από τις εικόνες που θα προβληθούν».
– Είναι ο καιρός της αλληλεγγύης. «Οι μεγάλοι αγκαλιάστε τις μικρές επιχειρήσεις, υιοθετήστε από μία, βοηθήστε την να λειτουργήσει και να εναρμονιστεί με τα καινούρια δεδομένα» κατέληξε ο καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Γιάννης Φώτης της Novus Mind κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, ξεκαθάρισε πως «σε τέτοιες συνθήκες, δεν είναι η διαφημιστική προβολή που θα φέρει επισκέπτες σε ένα προορισμό, αλλά μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ενεργειών».
Βαρύνουσας σημασίας ήταν και οι τοποθετήσεις των κ. Αρη Σουλούνια (ΣΕΤΕ) και Αντώνη Σταμνά (Grecotel), όμως για την οικονομία του κειμένου θα γίνει ξεχωριστό ρεπορτάζ για τις αποκαλυπτικές τοποθετήσεις τους.
Η οργάνωση της τηλεδιάσκεψης έγινε από το σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Γιώργο Ματσίγκο.