Ενα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έχει στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) όπου το βράδυ της Παρασκευής θα γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαϊου του 1453.
Όλη η Τουρκία θα παρακολουθήσει τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.
Στην περιοχή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίξουν τις πύλες τους την 29η Μαΐου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία.
Ο εορτασμός από την Τουρκία της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης δεν γίνεται πρώτη φορά, όμως τα τελευταία χρόνια το “θέαμα” έγινε φιέστα ενώ φέτος φαίνεται να παίρνει ακόμη πιο μεγάλες και σαφώς πιο προκλητικές διαστάσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα κάνει προσευχή για την άλωση της Κωνσταντινούπολης στην Αγιά Σοφιά: “Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Αλωσης και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά να ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν”, ανέφερε χθες ο Ερντογάν.
Να σημειωθεί επίσης πως ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει την μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι “ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα.”
Αξιζει να σημειωθεί ότι ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος ο οποίος είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών αύριο, 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Μάλιστα είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι “την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης”, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453 που εορτάζεται ως ημέρα “Κατάκτησης” (Φάτιχ) για τους Τούρκους.