Ειδήσεις

Ψηφιακά οι ληξιαρχικές πράξεις στους πολίτες – Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Ψηφιακά θα μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες ληξιαρχικές πράξεις και πιστοποιητικά δημοτολογίου μέσω της ενιαίας ψηφιακή πύλη του Δημοσίου.

Η σχετική διάταξη κατατέθηκε στη Βουλή και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημικής κρίσης και την επάνοδο στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

Ο υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς χαρακτήρισε τη δυνατότητα αυτή «μεγάλη τομή στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο».

«Πλέον ο πολίτης θα μπορεί, μπαίνοντας στην πύλη, να εκδίδει τα πιστοποιητικά αυτά, με την ίδια αποδεικτική δύναμη που έχουν όταν αναγκαζόταν να απευθυνθεί με τη φυσική του παρουσία στο ληξιαρχικό γραφείο για να τα εκδώσει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφεύγεται η φυσική παρουσία των πολιτών στα γκισέ του Δημοσίου, να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους, να κερδίζουν χρόνο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πρωτοβουλίας αυτής, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι, από τις 8.500.000 διοικητικές διαδικασίες που εκτελούν τα ΚΕΠ της χώρας κάθε χρόνο, πλην των βεβαιώσεων γνησίων υπογραφής ή της άλλης πληροφόρησης, περίπου οι 500.000 αφορούν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, ήτοι ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, ληξιαρχικές πράξεις γάμου και ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

«Αυτά θα μπορεί ο πολίτης να τα εκδίδει από το σπίτι του και από τα ΚΕΠ αν δεν έχει ψηφιακή δυνατότητα, δηλαδή θα μπορεί από εκεί να τα παίρνει on-line», είπε ο υφυπουργός. ​

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου