Οι δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα έχουν προκαλέσει σύγχυση σχετικά με τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών για τον τουρισμό, ενώ παράλληλα αποτελούν και άδειασμα του υπουργού Χάρη Θεοχάρη που είχε προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Δεν συμφωνούμε σε όλα στο υπουργείο
Όλα ξεκίνησαν όταν ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κόνσολας μιλώντας στον Alpha είχε χαρακτηρίσει παραλογισμό την κατάταξη των νησιών σε ζώνες επικινδυνότητας για τον κοροναϊό και σήμερα επανέλαβε τις δηλώσεις αυτές προκαλώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας εκ νέου σήμερα στην τηλεόραση του Alpha ο Μάνος Κόνσολας κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα και για τις ανακοινώσεις του προϊστάμενού του στο υπουργείο Τουρισμού είπε πως «δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο».
Θέμα παραίτησης
«Αν κάποιος στο υπουργείο Τουρισμού είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είμαι σε λάθος υπουργείο», δήλωσε ο κ. Κόνσολας, και προσέθεσε:
«Αν ο κ. Θεοχάρης δημοσιοποίησε ένα ζήτημα που ήταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και δημιούργησε προβλήματα, πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοχάρη».
Στο ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Θεοχάρης, είπε: «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις».
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Alpha ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες ανέφερε ότι «δεν διαχωρίζουμε τα νησιά σε λιγότερο ή περισσότερο «επικίνδυνα».
«Το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα κάνουμε και το καλοκαίρι (…) Φυσικά και δεν υπάρχουν ζώνες επικίνδυνες, λιγότερο και περισσότερες» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Οι τρεις ζώνες
Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο σχέδιο που παρουσίασε ο Χάρης Θεοχάρης περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο διαχωρισμού βάσει επικινδυνότητας της χώρας και συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).
«Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.
«Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.
Η αξιολόγηση των νησιών ήταν για τις ανάγκες και όχι την επικινδυνότητα
Χθες πάντως ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τα νησιά, αφού «ενισχύεται το σύστημα υγείας εκεί που έχουμε τουρίστες», ενώ συμπλήρωσε πως όπως «έκλεισαν» τα νησιά με τις συμβουλές των γιατρών, έτσι και θα ανοίξουν.
‘Έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση των νησιών «ήταν για τις ανάγκες και όχι για την επικινδυνότητα του καθενός» και πως σκοπός είναι η ενίσχυσή των πιο αδύναμων με τεστ, νοσοκομειακό προσωπικό και πρωτόκολλο γρήγορης μεταφοράς τυχόν περιστατικού.
Το σχέδιο για τον τουρισμό είναι σοβαρό όσο και η εικόνα των υπουργών
Τη σύγχυση που έχει προκληθεί σχολίασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε:
«Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κόνσολας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε η σχετική κυβερνητική πρόταση, χαρακτηρίζει σε ζωντανή μετάδοση στον Alpha TV «επικίνδυνους» και «ανεπαρκείς» όσους μιλούν για κατάταξη των νησιών σε επικίνδυνα και μη.
Άρα και τον Υπουργό του κ. Θεοχάρη που παρουσίασε αυτή την κατάταξη στην ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη την προηγούμενη βδομάδα. Ο κ. Κόνσολας υπερθεμάτισε μάλιστα λέγοντας ότι «δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο».
Δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό και τα νησιά μας είναι τόσο σοβαρό, όσο σοβαρή είναι και η εικόνα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη να αλληλοκαρφώνονται δημοσίως…»
Μπάχαλο και φαρσοκωμωδία
Το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «η υπόθεση του απαράδεκτου διαχωρισμού των τουριστικών περιοχών της χώρας σε «Ζώνες» επαρκούς αντιμετώπισης του κοροναϊού, εξελίσσεται σε ένα ενδο-κυβερνητικό μπάχαλο, με διαστάσεις φαρσοκωμωδίας.
Ξεκινήσαμε με τον κ. Θεοχάρη ο οποίος, με διαφάνειες παρουσίασε τις ζώνες της χώρας, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και όλα σχεδόν τα νησιά της χώρας. Προχωρήσαμε στις ενώσεις ξενοδόχων και του νεοδημοκράτη Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου που κατάγγειλε το Υπουργείο Τουρισμού και μιλούσε για ντροπή» των πράξεων τους. Στην συνέχεια είχαμε τον υφυπουργό κ. Κόνσολα να τα ρίχνει στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του δήλωνε άγνοια, για να φθάνουμε ξανά στον κ. Κόνσολα να αλλάζει το σκηνικό δηλώνοντας ότι ουδεμία κατηγοριοποίηση έγινε από την κυβέρνηση και κανένας χωρισμός περιοχών σε ζώνες.
Όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει τώρα. Είναι αδιανόητο η ίδια η Κυβέρνηση να υπονομεύει την προοπτική του τουρισμού στα νησιά μας και να τα καταδικάζει σε μαρασμό. Και αντί τις δήθεν «ζώνες» να παρθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ στις τουριστικές περιοχές και ειδικά τα νησιά μας.
Και η πλήρης εφαρμογή του δικτύου πρώτης γραμμής με πολλά τεστ. Όπως έχει ήδη προτείνει η Φώφη Γεννηματά».