«Η νέα φιλοσοφία των έργων που υλοποιούνται από την Περιφερειακή Αρχή μας επιτρέπει την καλύτερη κατά το δυνατόν διαχείριση», αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου σχετικά με την θητεία της περιφερειακής αρχής του Γιώργου Χατζημάρκου.
Όπως τονίζει: «Η παραγωγικότητα δεν μετριέται με λόγια αλλά με έργα. Και τα έργα μας είναι παντού…».
• Κύριε Ευστρατίου, μόλις πρόσφατα παρουσιάστηκε στη Ρόδο το νέο σχέδιο δασοπροστασίας με την παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο, Αλέξιο Ράπανο. Θα ήθελα το σχόλιό σας για το σχέδιο. Σας ικανοποιεί;
Ως την πιο προετοιμασμένη περιοχή στην Ελλάδα για την αντιπυρική περίοδο βρήκε την Ρόδο ο υπουργός, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, υψηλό επίπεδο συνεργασίας που έχουμε επιτύχει σε τοπικό επίπεδο και η νέα φιλοσοφία έργων που έχει εισαγάγει αυτή η Περιφερειακή
Αρχή, τα οποία βασίζονται στις τριετείς συμβάσεις σε κάθε νησί, μια καινοτόμος απόφαση της Περιφέρειάς μας, μας προσφέρουν τα αντανακλαστικά που έχουμε ανάγκη, απαντούν στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και εστιάζουν στην πρόληψη.
Στην πρόληψη εξάλλου επικεντρώνεται και το νέο σχέδιο δασοπροστασίας. Η βάση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της περιουσίας και το νέο δόγμα, πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, εστιάζει στην πρόληψη και θωράκιση των οικοσυστημάτων και στην όσο το δυνατόν λιγότερη καταστολή.
Στους άξονες του σχεδίου περιλαμβάνονται οι καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων, οι συντηρήσεις του δασικού οδικού δικτύου, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενίσχυση των επίγειων και εναέριων περιπολιών αλλά και προληπτικές δράσεις μεγάλης κλίμακας, όπως οι καθαρισμοί που πραγματοποιούνται σε δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Μεγάλη βαρύτητα δίδεται στον εξοπλισμό και στα μέσα δασοπυρόσβεσης καθώς και στην στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά όχι μόνο σε αυτά.
Με τον υπουργό κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, επισκεφτήκαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κλιμάκια εθελοντικών οργανώσεων, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά τους.
Ο υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται η κοινωνία, να είναι σύμμαχος της Πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι για να μην προκαλούνται πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια αλλά και πιο ενεργοί στα πεδία των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε εθελοντικές ομάδες. Είναι αλήθεια ότι η μεγαλύτερη παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι στις νοοτροπίες.
• Στο σχέδιο προβλέπεται ανανέωση του στόλου εναέριων μέσων. Πώς θα γίνει αυτό και τι αντιστοιχούν στα Δωδεκάνησα;
Στο σχέδιο προβλέπεται σταδιακή ανανέωση του εθνικού στόλου των 40 καναντέρ. Στον εθνικό στόλο συμπεριλαμβάνονται και 36 ελικόπτερα. Φέτος επίσης μισθώνονται 46 εναέρια μέσα έναντι των 31 που μισθώθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Επίσης για πρώτη φορά θα σταθμεύει ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου στη χώρα μας, το οποίο θα συνδράμει σε επιχειρήσεις κατάσβεσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Στην Ρόδο συγκεκριμένα θα σταθμεύουν προληπτικά σε μόνιμη βάση ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, δύο airtractors με πλωτήρες και ένα στρατιωτικό Σινούκ.
Ο υπουργός επίσης αποδέχτηκε το αίτημα του περιφερειάρχη για μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου εκτός της πόλης, στο κτήριο που θα στεγάσει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Νοτίου Αιγαίου.
• Πώς θα γίνει η στελέχωση των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό;
Στην πολιτική προστασία, πιστεύουμε ότι η πρώτη βασική αρχή της πρόληψης είναι η αναγνώριση στον Πυροσβέστη. Όσα μέσα και να διαθέσουμε, όσα έργα πρόληψης και να υλοποιήσουμε, τη φωτιά θα κληθεί να την σβήσει ο άνθρωπος, ο Πυροσβέστης και ο εθελοντής. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος αναγνωρίζεται και η ανάγκη αυτό να ενισχυθεί.
Πράγματι, ο υπουργός εξήγγειλε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα προστεθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα 590 δασοκομάντος, οι οποίοι θα είναι αερομεταφερόμενοι με ελικόπτερα στις ζώνες των επιχειρήσεων. Επίσης, τους κρίσιμους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο θα φιλοξενούνται προληπτικά στην χώρα μας 250 πυροσβέστες από 6 χώρες, μέσω πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών και δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος στην μεταφορά του ανθρώπινου δυναμικού από τις Ευρωπαϊκές χώρες, σε περιοχές της χώρας μας όπου διενεργούνται επιχειρήσεις.
• Ξέρουμε ότι συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. Είναι, τελικά αυτό εφικτό;
Παρουσιάσαμε στον υπουργό με στοιχεία γιατί η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ είναι σημαντικός βραχίονας για την πολιτική προστασία και ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο νομικό ζήτημα.Τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε και ενημέρωση για την πορεία του θέματος.
Η επαναλειτουργία της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. είναι απαραίτητη ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια έκτακτων καταστάσεων.
Το προσωπικό της είναι έμπειρο για να δίνει λύσεις σε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Από την αρχή της θητείας μας την στηρίξαμε έμπρακτα. Έμπρακτα στηρίζουμε και τις Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας στα νησιά μας, με χορήγηση εξοπλισμού και αρωγή σε θέματα εκπαίδευσης.
Οι υφιστάμενες Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας είναι ενταγμένες και άκρως απαραίτητες στον σχεδιασμό μας για τις Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές και υπάρχει άριστο επίπεδο συνεργασίας μαζί τους. Αυτό εξάλλου τόνισε και ο ίδιος ο υπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τέτοιο επίπεδο συνεργασίας σαν της Ρόδου, που είναι όλοι μια ομάδα που την διακρίνει το πάθος για τον τόπο της και ο σεβασμός στην ιεραρχία, δεν έχει συναντήσει ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας στην πολιτική προστασία και τον εθελοντισμό.
• Κύριε αντιπεριφερειάρχη, η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου διανύει την 2η θητεία της. Κατά την άποψή σας, ήταν παραγωγική (ακόμη και μέσα στην διετία της πανδημικής κρίσης);
Η παραγωγικότητα δεν μετριέται με λόγια αλλά με έργα. Γι’ αυτό δεν θα σας πω την άποψή μου. Θα σας μιλήσω για τις δράσεις αυτής της Περιφερειακής Αρχής που όχι μόνο δεν πτοήθηκε από την πανδημική κρίση, αλλά την αντιμετώπισε σαν ευκαιρία για δράση και έργα.
Μελετήθηκαν, ωρίμασαν και ολοκληρώθηκαν έργα υποδομής σε κάθε ένα από τα νησιά μας. Έργα μικρά και μεγάλα, έργα ξεχασμένα. Έργα οδικού δικτύου, ηλεκτροφωτισμών, υδρεύσεων, αποχετεύσεων, σχολικών κτηρίων.
Έγιναν σύγχρονες δράσεις τουριστικής προβολής, οι οποίες σε συνδυασμό με την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έφεραν τα φετινά αποτελέσματα στις αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο.
Παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, τα στοιχεία δείχνουν ότι οδεύουμε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας την τουριστική κίνηση του 2019. Τρέξαμε δράσεις και έργα με κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.
Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου επιτελεί ήδη σημαντικό έργο στην διαχείριση των απορριμμάτων των νησιών μας.
Έχουμε πλέον στο Νότιο Αιγαίο, νησιά πρότυπα στην περιβαλλοντική διαχείριση, όπως η Τήλος που έχει πετύχει 79% ανακύκλωση, έχει καταργήσει τους κάδους απορριμμάτων, έκλεισε τον ΧΥΤΑ, έχει μηδενικές ταφές και μηδενικό υπόλειμμα. Αλλά και η Χάλκη με το πρωτοποριακό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης GR-ecoisland και η Αστυπάλαια. Να προσθέσω και το Σύμφωνο Συνεργασίας με τον όμιλο Tui, για την ανάδειξη της Ρόδου στον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο τουριστικό προορισμό στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης επανασχεδιασμού του τουριστικού μοντέλου. Ενισχύσαμε τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας με εξοπλισμό, μηχανήματα, ασθενοφόρα και υγειονομικό προσωπικό. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως τις πρωτόφαντες χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα και την μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, που ελέγχθηκε μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες. Αποτρέψαμε πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις με αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμούς ρεμάτων μεγάλης κλίμακας σε όλα τα νησιά μας.
Και ας μην ξεχνάμε ότι πριν την ύφεση της υγειονομικής κρίσης, ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση η οποία κλιμακώθηκε και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Μια κρίση που δημιουργεί κινδύνους στην υλοποίηση των έργων, με τις συνεχείς και ραγδαίες ανατιμήσεις που επιφέρει, στα κόστη των προϊόντων και των εργασιών.
Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μην χαθεί κανένα έργο, κανένας διαγωνισμός, καμία δράση.
Είναι αλήθεια ότι η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου δεν επιτρέπει στον κάθε πολίτη της Περιφέρειάς μας να γίνει κοινωνός του συνολικού έργου που έχει τελεστεί αλλά ο καθένας στον τόπο του, στο νησί του, μπορεί πλέον να δει και να αξιολογήσει τη δουλειά μας. Τα έργα μας είναι παντού. Σε κάθε νησί.