«Η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε αποτελεί μια ευκαιρία για το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου!», δηλώνει ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης στο πλαίσιο των δράσεων, εκδηλώσεων και εκθέσεων που προωθεί –μετά και την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Ο ίδιος αναφέρεται στην λειτουργία του Μουσείου, του Συσσιτίου, του Νεστορίδειου Μελάθρου, ενώ μιλάει για τη Δημοτική Πινακοθήκη για την επαφή του κοινού με τα εικαστικά αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
• Κύριε Αϊβάζη, πώς διαμορφώνεται φέτος -μετά την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού- το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του Μουσείου;
Κυρία Ντόκου, η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς αλλά ειδικά στα μουσεία, επιτάχυνε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν ούτως η άλλως, και αναφέρομαι στην ψηφιακή μετάβαση. Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου θέλοντας να διατηρήσει την επαφή με το κοινό του ψηφιοποίησε την έκθεση «Βιογραφία» που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του Νεστορίδειου Μελάθρου. Η ανταπόκριση από τους ψηφιακούς επισκέπτες της έκθεσης ήταν εντυπωσιακή για τα δικά μας δεδομένα! Η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων είναι πλέον η νέα πραγματικότητα και για το μουσείο μας, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
Έτσι, προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας επέτρεπε να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση της πλούσιας συλλογής μας. Από τον Οκτώβριο του 2021, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου ξεκίνησε την διαδικασία ψηφιοποίησης των έργων του μέσα από χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να διασώσει, να προβάλει και να κάνει προσβάσιμη τη συλλογή του στον ερευνητή και το φιλότεχνο κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, το ψηφιακό απόθεμα θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στον εκθεσιακό προγραμματισμό, στις εκδόσεις, στον δανεισμό έργων, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις περιοδικές εκθέσεις καθώς και στην δικτύωση με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Με την χαλάρωση των μέτρων, ξεκίνησε αμέσως η υλοποίηση του προγραμματισμού μας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκαινιάσουμε στο Νεστορίδειο Μέλαθρο μια πολύ σημαντική έκθεση με τίτλο «Οι απαρχές του ελληνικού κράτους μέσα από τη ματιά των περιηγητών» η οποία συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, την Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αντίστοιχα, στην Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου μετά την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε την περίοδο της πανδημίας και την τεχνική αναβάθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, φωτογραφικές εκθέσεις και προβολές. Σε συνεργασία με την καλλιτεχνική επιτροπή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου αξιολογούνται οι προτάσεις που κατατίθενται στο μουσείο, προκειμένου να λάβουν έγκριση και να μπουν σε υλοποίηση.
• Το Συσσίτιο θα φιλοξενήσει φέτος εκθέσεις ή άλλες δράσεις;
Φυσικά, το Συσσίτιο αποτελεί ένα σημαντικό χώρο στο κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης και δίπλα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου! Η φιλοξενία εκθέσεων, ειδικά το καλοκαίρι αυξάνει την επισκεψιμότητα και στους άλλους χώρους καθώς αξιοποιείται το κοινό εισιτήριο από τους επισκέπτες για όλους τους χώρους μας. Ειδικά, την περίοδο αυτή που το ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Α. Ιωάννου» παραμένει κλειστό, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για χώρους προκειμένου να παρουσιάσουμε μέρος της πλούσιας συλλογής μας. Για το Συσσίτιο λοιπόν έχουμε προγραμματίσει την αξιοποίησή του. Ήδη, έχουμε παραγγείλει ειδικές προθήκες και θα ακολουθήσουν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης της ασφάλειας του χώρου, ώστε να εγκαινιάσουμε τον επόμενο μήνα την έκθεση κεραμικών από την συλλογή Ιωαννίδη, η οποία ανήκει στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.
• Πώς εξελίσσονται οι εργασίες στη Δημοτική Πινακοθήκη και τι προβλέπεται να γίνει;
Κυρία Ντόκου, δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω πως πριν από λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου πριν από 58 χρόνια, το 1964, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης στο παλαιό Ιπποτικό Ναυαρχείο. Η χρονική στιγμή έναρξης των εργασιών τη δεδομένη στιγμή, λίγο πριν τις επετειακές εκδηλώσεις των 60 χρόνων στην Πινακοθήκη «Α. Ιωάννου», αποκτά άλλη σημασία. Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019», Άξονας 1: «Αστική Αναζωογόνηση 2019» του Πράσινου Ταμείου και από ιδίους Πόρους του Δήμου Ρόδου.
Είμαστε σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων κο Στέφανο Δράκο και σύντομα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον δήμαρχο Ρόδου κο Αντώνη Β. Καμπουράκη.
Μετά την παραχώρηση του ισογείου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (πρώην ΤΑΠΑ), η κεντρική είσοδος της Δημοτικής Πινακοθήκης θα βρίσκεται στο ισόγειο ενώ η επίσκεψη στον πρώτο όροφο θα μπορεί να γίνεται με ανελκυστήρα. Οι εκθεσιακοί χώροι διπλασιάζονται και δημιουργούνται νέοι αποθηκευτικοί χώροι, πωλητήριο, καφέ και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων.
• Το Μουσείο έχει αναπτύξει συνεργασία με τα σχολεία; Προσφέρει εκπαιδευτικές δράσεις και ποιες είναι αυτές;
Τα μουσεία σήμερα λειτουργούν ως χώροι συνάντησης και αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα βοηθούν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η συνεργασία μας με τα σχολεία αποτελεί βασικό στόχο προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν τον χώρο, τη συλλογή αλλά κυρίως να έρθουν κοντά στην τέχνη. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναπτύσσουμε μια ποιοτική και μακροχρόνια σχέση με ένα νέο κοινό. Τα τελευταία 10 χρόνια, η σχέση αυτή δεν υπήρχε καθώς δεν υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκινήσαμε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος από την ανταπόκριση των εκπαιδευτικών και των γονέων στο κάλεσμά μας. Η σχέση που αναπτύξαμε με τα σχολεία τους τελευταίους μήνες, ξεκινάει από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με εκπαιδευτικές επισκέψεις και φτάνει μέχρι το Πανεπιστήμιο με την εκπόνηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπνευσμένα από την συλλογή μας καθώς και προγράμματα πρακτικής και έρευνας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τα εκπαιδευτικά οικογενειακά σακίδια που έχουμε ήδη προμηθευτεί, τα οποία απευθύνονται σε οικογένειες οι οποίες καλούνται να γνωρίσουν εμβληματικά έργα της συλλογής μας μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και ηχητικά αποσπάσματα. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους επισκέπτες μας. Επίσης, στόχος μας είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα να υλοποιούνται σε μόνιμη βάση καθ’ όλη τη διάρκεια τους χρόνου για ηλικίες μέχρι 12 ετών.
• Περιγράψτε μας την φιλοσοφία του Μουσείου για την επαφή του κοινού με τα εικαστικά. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και η προσέλκυση των ξένων επισκεπτών μας.
Όπως ανέφερα παραπάνω, η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε αποτελεί μια ευκαιρία για το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου. Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει πλέον να φτάσεις στοχευμένα στο κοινό που θες. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και αξιοποίηση των κτηριακών μας εγκαταστάσεων θα είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτούμε προκειμένου να βελτιώσουμε την εμπειρία του επισκέπτη στο μουσείο και να αναπτύξουμε μια νέα επαφή του κοινού με την τέχνη γενικότερα μέσα από τον καλλιτεχνικό μας προγραμματισμό.
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, επανασυστήνεται ως πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού σε συνεχή διάδραση με την κοινωνία.
Εδώ, κυρία Ντόκου επιτρέψτε μου να επισημάνω πως στην τελευταία επίσκεψη της Γ. Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, κυρίας Δουνδουλάκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω το μουσείο και το όραμά μας. Η ανταπόκριση από την κυρία Γ.Γ, ήταν πολύ θετική και ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων με στόχο την βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη και την διάχυση της γνώσης στο φιλότεχνο και μη ειδικό κοινό. Φυσικά η προσέλκυση του κοινού δεν αφορά μόνο στην τοπική κοινότητα αλλά και στους ξένους επισκέπτες μας καθώς τα μουσεία έχουν γίνει μέρος του τουρισμού και θεωρούνται πλέον ως βασικό, ζωτικό και αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο του τουριστικού συστήματος παίζοντας ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον πολιτιστικό τουρισμό.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε την διεύρυνση του ωραρίου του μουσείου και τις απογευματινές ώρες καθώς ολοκληρώσαμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Αυτό από μόνο του θα επιτρέψει σε περισσότερο κόσμο να μας επισκεφτεί. Επίσης δουλεύουμε εντατικά για την δημιουργία πωλητηρίου καθώς και την δημιουργία αναψυκτηρίου.
Όλα τα αυτά το οποία αναφέραμε κυρία Ντόκου, δεν θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου μας, κου Αντώνη Β. Καμπουράκη ο οποίος στηρίζει το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και με κάθε ευκαιρία μας επισκέπτεται.
Κλείνοντας την ωραία μας συζήτηση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου για την εμπιστοσύνη και την στήριξή τους καθώς και το προσωπικό του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε.