Ειδήσεις

Πλάτσης: Η δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου

Τα 4.500.000,00 ευρώ για την μελέτη, κατασκευή, εξοπλισμό και λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου, είναι επένδυση απαραίτητη και αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας για το λαό της Δωδεκανήσου ειδικότερα αλλά και του Νοτίου Αιγαίου γενικότερα και όχι μόνο. Ως γνωστό, κάθε χρόνο εκατοντάδες ασθενείς της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, κτυπημένοι από την επάρατο νόσο, πηγαίνουν σε νοσοκομεία του κέντρου για τη θεραπεία τους, υπομένοντας μεγάλες ταλαιπωρίες και υπέρογκα έξοδα.

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολείται με το έργου. Το έργο, αν και εγγεγραμμένο ως δαπάνη στο ΕΣΠΑ, αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα, την έλλειψη κατάλληλου χώρου εγκατάστασης της κλινικής, που έθετε σε κίνδυνο την χρηματοδότηση και ολόκληρο το έργο.

Ο Υποδιοικητής κ. Χαράλαμπος Πλάτσης που ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησής του τον Νοέμβριο του 2011, μετά από πολλαπλές συσκέψεις με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας, της Διαχειριστική Αρχή Νοτίου Αιγαίου, του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος και νοσοκομείων του κέντρου με τέτοιες υποδομές, αποφάσισε την διεξαγωγή προμελέτης κατασκευής του χώρου που θα στεγάσει την ογκολογική κλινική, ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο να ξεπεραστούν τα παλιά προβλήματα.

Μάλιστα με απόφασή του, επιχορηγήθηκε το νοσοκομείου Ρόδου με το ποσό των 45.000,00 ευρώ για την δαπάνη της μελέτης, η οποία θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2014.

Για να συνεχισθεί το έργο, μετά την προμελέτη, πρέπει να διασφαλισθούν τα 4.500.000 ευρώ. Δύο τρόποι, μόνο υπάρχουν: 1) να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ και 2) από το αποθεματικό ταμείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την υγεία είναι γενικά πολύ ελαττωμένοι, επομένως και στο Νότιο Αιγαίο, και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ. Άρα, με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει το απαιτούμενο ποσό, ο κ. Πλάτσης με συνεχείς συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, από τα μέσα του 2013, συμφώνησαν στη λύση αυτή. Τον Μάιο του 2014 η διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Υγείας κατάρτισε πρόταση έργων του τομέα υγείας που θα προταθούν για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Η ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου δεν συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις, λόγω ωριμότητας του έργου. Μπροστά πλέον στον ορατό κίνδυνο να χαθεί το έργο, ο κ. Πλάτσης με επιστολή του, στις αρχές του Ιουνίου 2014, ζητούσε από τον κ. Μαχαιρίδη να δεσμεύσει το απαιτούμενο ποσό.

Η 2η Υ.ΠΕ. έπραξε όπως πάντα με γνώμονα το συμφέρον της δημόσιας υγείας αξιολογώντας τις προτάσεις και τά έργα που τις προτείνονται, ασχέτως προέλευσης του αιτήματος. Ιδίως για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα έπραξε όπως και για την ίδρυση και λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου που εξυπηρετεί δεκάδες ασθενείς κάθε μήνα, απαλλάσσοντας τους από έξοδα και ταλαιπωρίες.

Προσβλέπουμε, πάντοτε, στην καλή συνεργασία με τους ιθύνοντες της Ρόδου και της Δωδεκανήσου για την αναβάθμιση της υγείας της περιοχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου