Συνεντεύξεις

Κ. Κωνσταντινίδης: «Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει πρωτίστως την ελληνική οικονομία»

«Αν οριστικοποιηθεί η αύξηση του ΦΠΑ θα χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και τον τουρισμό σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα θα χάσει έσοδα. Από τα 14 δις που ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό θα «κατρακυλήσουν» στα 9 δις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση. Θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα συρρικνωθεί η σεζόν. Είναι ό,τι πιο εφιαλτικό μπορούσε να γίνει».
Στο πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός και γενικά η οικονομία της χώρας από την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ ξενοδόχος κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.
«Ο τουρισμός είναι η μοναδική ελπίδα για να ανακάμψει η οικονομία. Δεν είναι υπόθεση των ξενοδόχων μόνο. Από τον συγκεκριμένο τομέα εξαρτώνται πολλοί άλλοι τομείς. Κάθε ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό διαχέεται στην οικονομία.Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει πρωτίστως την ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός ήταν ο τομέας που κρατούσε όρθια την Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με την τουριστική κίνηση, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ δηλώνει πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αναστολή των κρατήσεων.
«Έχει εκδοθεί και ταξιδιωτική οδηγία από τη Μεγάλη Βρετανία για να έχουν μαζί τους οι τουρίστες μετρητά. Κάτι ανάλογο έγινε και από τις σκανδιναβικές χώρες. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια στους τουρίστες που δεν θέλουν, όταν κάνουν διακοπές, να έχουν τέτοιες σκέψεις και να ανησυχούν αν λειτουργούν ή όχι οι τράπεζες και τα ΑΤΜ», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρεται και σε άλλα θέματα, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών επιχειρηματιών, από το Δήμο Ρόδου.
Η συνέντευξη του κ. Κ. Κωνσταντινίδη, αναλυτικά:

• Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα ξενοδοχεία από την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή;
Αν τελικώς επιβληθεί η αύξηση στο ΦΠΑ για τη διαμονή και την εστίαση από 1ης Ιουλίου αυτό θα αφαιρεθεί (ποσοστό 18%) από τα μικτά κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Δεν θα υπάρξει επιχείρηση που να μπορεί να αντέξει μια τέτοια αφαίμαξη. Κυρίως εκείνες που οφείλουν δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων που έχουν συνάψει με τις τράπεζες. Θα δημιουργηθούν και άλλα «κόκκινα δάνεια». Το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις τράπεζες, που εξαρτώνται από το κράτος.

•  Θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος;
Η όποια μεταβίβαση της αύξησης στα νέα συμβόλαια θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα. Το ποσοστό του ΦΠΑ σε άλλες χώρες για τη διαμονή και την εστίαση είναι πολύ χαμηλό. Οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες σχεδιάζουν, μείωση των πτήσεων για την Ελλάδα σε ποσοστό 30%. Ξεκίνησαν να σχεδιάζουν όταν άρχισε η συζήτηση για την αύξηση του ΦΠΑ. Θα πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο, αλλά πέντε και προσπαθούν να καλύψουν τις μισθοδοσίες και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν.

• Έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για τη σεζόν του 2016;
Δεν έχουν υπογραφεί ακόμη τα συμβόλαια για την σεζόν του 2016. Αν οριστικοποιηθεί η αύξηση του ΦΠΑ θα χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και τον τουρισμό σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα θα χάσει έσοδα. Από τα 14 δις που ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό θα «κατρακυλήσουν» στα 9 δις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση. Θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα συρρικνωθεί η σεζόν. Είναι ό,τι πιο εφιαλτικό μπορούσε να γίνει. Ακόμη και η Γερμανία έχει 7% ΦΠΑ στη διαμονή. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν από 8 έως 10%. Είναι τρελό να επιβληθεί στην Ελλάδα ΦΠΑ 23% στη διαμονή και στην εστίαση. Ο τουρισμός είναι η μοναδική ελπίδα για να ανακάμψει η οικονομία. Δεν είναι υπόθεση των ξενοδόχων μόνο. Από τον συγκεκριμένο τομέα εξαρτώνται πολλοί άλλοι τομείς. Κάθε ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό διαχέεται στην οικονομία.

• Είναι βαρύτατο το πλήγμα για την οικονομία;
Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει πρωτίστως την ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός ήταν ο τομέας που κρατούσε όρθια την Ελλάδα.

• Πώς διαμορφώνονται τώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου;
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη αναστολή των κρατήσεων ειδικά από τη γερμανική αγορά. Έχει εκδοθεί και ταξιδιωτική οδηγία από τη Μεγάλη Βρετανία για να έχουν μαζί τους οι τουρίστες μετρητά. Κάτι ανάλογο έγινε και από τις σκανδιναβικές χώρες. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια στους τουρίστες που δεν θέλουν όταν κάνουν διακοπές να έχουν τέτοιες σκέψεις και να ανησυχούν αν λειτουργούν ή όχι οι τράπεζες και τα ΑΤΜ. Πιστεύω πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Ελπίζω αυτό να γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Αν ξεκαθαριστεί με το χειρότερο θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος.

• Μπορούν να καλύψουν τις απώλειες οι αφίξεις από την τουριστική αγορά της Ρωσίας;
Η Ρωσία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Οι μισθοί εκεί έχουν μειωθεί πολύ. Αρκετοί εργαζόμενοι απολύθηκαν. Ακόμη και το τμήμα της Ουκρανίας που αυτονομήθηκε δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη ρωσική οικονομία. Οι τράπεζες εκεί είναι κλειστές ακόμη. Με αυτά τα δεδομένα πως θα ενδιαφερθεί η Ρωσία για την Ελλάδα; Αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.

• Μπορούν να σώσουν την κατάσταση οι Έλληνες τουρίστες;
Αφού η χώρα είναι σε ύφεση πως μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι Έλληνες τουρίστες να κάνουν διακοπές στη Ρόδο; Αν αυξηθεί και ο ΦΠΑ τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Τα ξενοδοχεία θα γίνουν πιο ακριβά για τους Έλληνες που ταξιδεύουν αυτόνομα.

• Τι θα σημάνει για τον τουρισμό ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
Αυτό θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα. Η χώρα δεν μπορεί να εισάγει τα προϊόντα που χρειάζεται δηλαδή το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν είναι αυτάρκης. Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να καταβάλει τα χρήματα για το πετρέλαιο που χρειάζονται τα εργοστάσιά της. Θα δημιουργηθούν μεγάλα ζητήματα. Η υποτίμηση του νομίσματος θα προκαλέσει μείωση σε ποσοστό 50% στα εισοδήματα των εργαζομένων. Το σενάριο αυτό είναι καταστροφικό.

• Τι θα φέρει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Θα προκαλέσει μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών του Αιγαίου. Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι πως σε άλλους προορισμούς της Ευρώπης, οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλοί. Οι χώρες που πιέζουν για την κατάργηση του καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Το ζήτημα είναι λοιπόν εθνικό. Οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι μειωμένοι. Στα νησιά οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν μόνο πέντε μήνες και καλύπτουν έξοδα ενός έτους. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως πρέπει να υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές και σε άλλους νησιωτικούς νομούς της Ελλάδας πρέπει να έχουν μειωμένους συντελεστές. Και εκεί υπάρχουν προβλήματα.

• Ποια είναι η άποψή σας για τις κατασχέσεις λογαριασμών στις οποίες προέβη ο Δήμος Ρόδου;
Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με το Δήμο. Δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν τα οικονομικά του Δήμου, αλλά να μην πτωχεύσουν και οι επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Και εμείς χρειαζόμαστε ένα Δήμο που να έχει έσοδα για να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει. Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη. Οι επιχειρήσεις έχουν προβεί σε ρυθμίσεις οφειλών και βρίσκονται σε συμπληγάδα προβλημάτων. Να γίνει συμφωνία ώστε και οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το ΔΗΦΟΔΩ αλλά και ο Δήμος να μην… «τρώει τα παιδιά του».

• Ανοίγει και το θέμα της εισφοράς σε γη ή σε χρήμα. Ποιά είναι η άποψή σας;
Υπάρχουν και διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Επί θητείας του κ. Κουσουρνά είχε συσταθεί επιτροπή που είχε συζητήσει κάποια θέματα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει τώρα. Να υπάρξει συνεννόηση για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του νόμου και της λογικής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου