«Κλειδί» η εξαίρεση των ξένων τουριστών από τους περιορισμούς στις τράπεζες. Μπαράζ επαφών παραγόντων μεβασικούς «παίκτες» της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς. Αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.
Τουρισμός: Σε συναγερμό για ομαλή πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά
Πυρετώδεις επαφές κορυφαίων παραγόντων του τουρισμού με «παίκτες» κλειδιά της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να διασφαλιστεί πως οι ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα μας δεν θα πλήξουν καίρια τον βασικό, υπό τις παρούσες συνθήκες, τομέα-αιμοδότη της εθνικής οικονομίας.
Με τις χώρες να εκδίδουν μπαράζ ταξιδιωτικών οδηγιών προειδοποιώντας για την κατάσταση στις τράπεζες οι προσπάθειες επικεντρώνονταν σε δύο κατευθύνσεις:
– να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει κανένα ρίσκο για τους ξένους τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά όπως πάντα, τις πιστωτικές τους κάρτες και να κάνουν αναλήψεις από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών (ΑΤΜ), κάτι που έγινε.
– να εξασφαλιστεί πως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επηρεάσουν τη διακίνηση τουριστών από τους ισχυρούς τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης.
Οι επαφές άρχισαν αργά χθες το βράδυ κι αφού προηγουμένως η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έλαβε διαβεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) πως οι ξένοι τουρίστες θα εξαιρεθούν από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές και πως θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τις πιστωτικές τους κάρτες και να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των τραπεζών χωρίς όριο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μάλιστα, ενημέρωσε για τη σχετική εξέλιξη με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ακολούθησε επαφή του προέδρου του ΣΕΤΕ με τη διοίκηση του ισχυρότερου τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης TUI Group. Ο γερμανικών συμφερόντων όμιλος είναι ο μεγαλύτερος διακινητών τουριστών στην Ελλάδα (2 εκ. επισκέπτες το 2014) και το 2015 είχε προαναγγείλει ότι θα αυξήσει κατά 10% τους πελάτες του που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Με νέα ανάρτησή του στο Twitter ο Α. Ανδρεάδης μετέφερε τη θετική υποδοχή που έτυχε από το μάνατζμεντ του ομίλου TUI η απόφαση να εξαιρεθούν οι ξένοι τουρίστες από τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες.
Την ίδια στιγμή άλλοι παράγοντες του χώρου επιφυλάσσονταν να τοποθετηθούν αναμένοντας το επίσημο, πλήρες κείμενο των αποφάσεων της κυβέρνησης για τους περιορισμούς στις τράπεζες.
Μιλώντας στο Euro2day.gr ο εκπρόσωπος των Ελλήνων ξενοδόχων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι ότι θα έχουν προβλεφθεί από την κυβέρνηση οι κατάλληλες πρόνοιες προκειμένου οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ή πρόκειται να φθάσουν στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, να μπορούν να χρησιμοποιούν χωρίς περιορισμούς τις πιστωτικές τους κάρτες και να κάνουν αναλήψεις από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) των τραπεζών».
Το μεγάλο ερωτηματικό των επόμενων ημερών, ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα είναι τόσο η ροή τουριστών προς τη χώρα μας όσο η ομαλή λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων που καλούνται να τους εξυπηρετήσουν. Πολύ περισσότερο καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονταν, ούτως ή άλλως, σε οριακή οικονομική κατάσταση.
Έτσι, κορυφαίοι παράγοντες του χώρου προγραμμάτιζαν άμεσες επαφές από το πρωί της Δευτέρας με τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προσδιοριστεί ο «οδικός χάρτης» που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια ξένων τουριστών που θα βρεθούν στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες.
Το θέμα επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει πρακτικά εταιρείες και επαγγελματίες όλων των κλάδων.
Σενάρια απωλειών
Παρότι κορυφαίοι παράγοντες του χώρου διαβεβαίωναν το Σαββατοκύριακο πως δεν καταγράφονταν, μέχρι στιγμής, ακυρώσεις εξαιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα, εντούτοις ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται πως μετράει, ήδη, σοβαρές απώλειες.
Ισχυροί παράγοντες του χώρου, μάλιστα, με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr εκτιμούν πως ο «λογαριασμός» για το σύνολο της οικονομίας εξαιτίας των φετινών απωλειών τουρισμού ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ.
Αυτό, εξηγούν, με βάση τον πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τον οποίο η επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ
Αιτιολογώντας την εκτίμησή τους οι συγκεκριμένες πηγές επικαλούνται τη μείωση έως και 60% της κίνησης το Μάιο σε κύριους προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος, οι χαμηλές πληρότητες των μονάδων την ίδια περίοδο αλλά και στις εκπτώσεις έως και 30% που πρόσφεραν οι ξενοδόχοι στους τουρ οπερέϊτορ.
Την ίδια στιγμή, παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς της Κρήτης και της Ρόδου εκτιμούν πως η μείωση τζίρου των ξενοδοχείων στις συγκεκριμένες περιοχές έφθασε το 40% το Μάιο και υπολογίζεται ότι θα κλείσει με -15% και τον Ιούνιο σε σύγκριση με πέρυσι.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου, σε Κρήτη και Ρόδο, σύμφωνα με στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι το γεγονός πως παραμένουν σε ισχύ προσφορές προς τους τουρ οπερέϊτορ ακόμα και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
.euro2day.gr