Συνεντεύξεις

Βασ. Κορκίδης: «Η νησιωτικότητα είναι κατοχυρωμένη για τη χώρα»

«Η ανάπτυξη και οι επενδυτικές ευκαιρίες χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς για να καταστεί η χώρα θελκτικός επενδυτικός προορισμός. Η λογική της υπερφορολόγησης, που ήταν κοινός τόπος σε όλα τα χρόνια της κρίσης, λειτουργεί σίγουρα σαν αντι-κίνητρο».
Την άποψη ότι η υπερφορολόγηση δεν λειτούργησε θετικά για την επιχειρηματικότητα, εκφράζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης αναφέρεται και στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και υπογραμμίζει πως πρέπει η κυβέρνηση να υπερασπιστεί το ειδικό καθεστώς.
«Πρέπει να πειστούν στην κυβέρνηση στο να επιμείνουν στην προάσπισή του αλλά και να πειστούν και οι εταίροι μας για τη διατήρησή του. Η νησιωτικότητα είναι κατοχυρωμένη για τη χώρα και δεν πρέπει να ακυρωθεί. Θα είναι καταστροφικό να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά», δηλώνει ο κ. Κορκίδης
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή ο κ. Κορκίδης δηλώνει:
«Είναι εξαιρετικά προβληματικό να ανοίγει τώρα ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που προσμένουμε τουριστική κίνηση για να ανασάνει κάπως η αγορά. Ο τουρισμός είναι μία από τις βαριές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κορκίδη, αναλυτικά:

• Πώς κρίνετε το περιεχόμενο της συμφωνίας που επρόκειτο να επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών; Τα μέτρα είναι προς όφελος της επιχειρηματικότητας τελικά;
Καταρχάς υπάρχουν άλλες εξελίξεις. Η συμφωνία, όταν και εφόσον επιτευχθεί, θα αποκαταστήσει μία μερική ηρεμία στην αγορά. Το περιεχόμενο είναι ακόμα υπό διακύβευση και ως εκ τούτου είναι παρακινδυνευμένο να προχωρήσουμε σε κάποια τελική εκτίμηση. Εάν λάβουμε υπόψιν το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές διαπιστώνουμε ότι επενδύει για ακόμα μία φορά στην υπερ-φορολόγηση των επιχειρήσεων, μία συνταγή, που όπως έδειξε το παρελθόν, αν δεν συνδέεται από αναπτυξιακά μέτρα, φέρνει περισσότερη ύφεση.

• Ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς η καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας συνέβαλε στο να μην υπάρχει και ρευστότητα; Πως θα κάνουν αγορές οι καταναλωτές όταν ακόμη και βασικά είδη διατροφής εντάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ;
Θα υπάρχουν ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα, αυτό είναι αναπόφευκτο. Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Θα χρειαστούμε 25 δις για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

• Τα προτεινόμενα μέτρα πιστεύετε πως μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών;
Θα πρέπει να δούμε το τελικό πακέτο που θα συμφωνηθεί, εάν τελικά συμφωνηθεί. Η ανάπτυξη και οι επενδυτικές ευκαιρίες χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς για να καταστεί η χώρα θελκτικός επενδυτικός προορισμός. Η λογική της υπερφορολόγησης, που ήταν κοινός τόπος σε όλα τα χρόνια της κρίσης, λειτουργεί σίγουρα σαν αντι-κίνητρο.

• Για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο βρίσκονται οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Τι πρέπει τελικά να γίνει για να πεισθούν στην κυβέρνηση για την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μέτρου;
Πρέπει να πειστούν στην κυβέρνηση στο να επιμείνουν στην προάσπισή του αλλά και να πειστούν και οι εταίροι μας για τη διατήρησή του. Η νησιωτικότητα είναι κατοχυρωμένη για τη χώρα και δεν πρέπει να ακυρωθεί. Θα είναι καταστροφικό να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά.

• Ποιά είναι η άποψή σας για την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, που θα λειτουργήσει αρνητικά για τον τουρισμό;
Είναι εξαιρετικά προβληματικό να ανοίγει τώρα ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που προσμένουμε τουριστική κίνηση για να ανασάνει κάπως η αγορά. Ο τουρισμός είναι μία από τις βαριές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

• Ποιές είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή;
Η ΕΣΕΕ ανέδειξε ορισμένα σημεία στο νομοσχέδιο που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης. Πολύ συγκεκριμένα: θεωρούμε, πρώτον, ότι άμεση επιδίωξη και βασικός στόχος της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει να αποτελεί, πέραν της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών και η επίδειξη της προσήκουσας ευαισθησίας σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση. Δεύτερον, η μη πρόβλεψη υπαγωγής των συνεπών δανειοληπτών στις ευεργετικές διατάξεις του ν/σ, συνιστά σημαντική παράλειψη. Τρίτον, η θέσπιση μίας κοινής φορολογικής κλίμακας με ενιαίους συντελεστές, στην οποία θα εντάσσεται/εμπίπτει το σύνολο των δηλωθέντων καθαρών εισοδημάτων όλων των εργαζομένων (ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών), αποτελεί βασική προϋπόθεση της αναμόρφωσης του υπάρχοντος αναποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου. Και τέλος, πρέπει να υπάρξει επιτέλους μία έμπρακτη και ουσιαστική επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων.

• Σε ποια συμπεράσματα καταλήξατε μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις και την επιχειρηματική «δεύτερη ευκαιρία»;
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πτωχεύσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη: περίπου οι μισές επιχειρήσεις επιβιώνουν για διάστημα κάτω των πέντε ετών και περίπου 200.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο διαδικασία αφερεγγυότητας. Αυτό σημαίνει ότι 600 περίπου επιχειρήσεις κηρύσσουν κάθε μέρα πτώχευση στην ΕΕ. Ο αριθμός των διαδικασιών αφερεγγυότητας αυξάνει όλο και περισσότερο – από τότε που ξεκίνησε η κρίση – και ο αριθμός των πτωχεύσεων έχει διπλασιαστεί, ενώ η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι οι επιχειρηματίες που έχουν αποτύχει διδάσκονται από τα λάθη τους και, σε γενικές γραμμές, είναι περισσότερο επιτυχημένοι στη δεύτερη προσπάθειά τους. Έως και ποσοστό 18% όλων των μετέπειτα επιτυχημένων επιχειρηματιών είχαν αποτύχει στην πρώτη τους προσπάθεια. Πρέπει, υπ’ αυτήν την έννοια, να θεσμοθετηθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο αποτίμησης της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν κάποιες ατυχίες να επανέρχονται στην αγορά. Αυτό απαιτεί προσεκτικά βήματα, τα οποία έχει σχεδιάσει η Επιτροπή.

• Υπάρχουν προσδοκίες από τις θερινές εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και τι πρέπει να γίνει με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις;
Οι Ελληνες έμποροι περιμένουν από τις θερινές εκπτώσεις κάποια ενίσχυση τζίρου. Είναι δεδομένο ότι η μακρά αναμονή κάποιας συμφωνίας έχει ωθήσει πολλούς καταναλωτές σε στάση αβεβαιότητας. Πιστεύω ότι η επίτευξη της συμφωνίας να απελευθερώσει ένα μέρος της κατανάλωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου