Πώς χάνεται το καλοκαίρι για ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες και εταιρικές εκδόσεις. Το Brexit επανέφερε την αβεβαιότητα, καθυστερώντας ή παγώνοντας και προχωρημένες συζητήσεις για ξένες επενδύσεις. Τα μηνύματα για τη συνέχεια στο ΧΑ.
Στο χειρότερο timing βρήκε την ελληνική οικονομία και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά η απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αναστέλλει προσωρινά τα βήματα που έγιναν στην κατεύθυνση ανάκτησης της εμπιστοσύνης και μείωσης κινδύνου χώρας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνέπεσε με την ολοκλήρωση, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την επαναφορά από την ΕΚΤ του waiver για τους τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου.
Κυρίως, όμως, συνέπεσε με το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι διαχειριστές κεφαλαίων έδειξαν να πείθονται για την ειλικρινή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Τόσο οι παρουσιάσεις στη Ν. Υόρκη, στις οποίες συμμετείχε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, όσο και αυτές που προηγήθηκαν σε Παρίσι, Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις επικεντρώθηκαν στη μείωση του κινδύνου χώρας, την οποία επιφέρει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμφωνία Ευρώπης – ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Μέτρα όπως ο αυτόματος κόφτης δημοσιονομικών αποκλίσεων, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στο νέο υπερταμείο για αποκρατικοποιήσεις – επενδύσεις, που έχουν ήδη ψηφισθεί, αλλά και τα ντεσού της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το χρέος αποτελούν απτά δείγματα μείωσης του ρίσκου χώρας.
Η εικόνα στη Ν. Υόρκη ήταν, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, η καλύτερη της τελευταίας τριετίας καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί μονόδρομο για να επανέλθει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και να μη χρειασθούν νέα επώδυνα μέτρα.
Η απόφαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αναστέλλει, προσώρας, όλα τα παραπάνω οφέλη. Η επαναφορά της αβεβαιότητας, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οδήγησε σε βίαιες ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών και ομολόγων καθώς η χώρα παραμένει ψηλά στην «κόκκινη» λίστα των πηγών αστάθειας για τη γηραιά ήπειρο.
Ενδεικτικό της βίαιης μεταστροφής των προσδοκιών είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των ευρωπαϊκών ομοειδών στις δύο συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των βασικών δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Ανησυχητικά είναι και τα πρώτα σημάδια από τη διάθεση των private equity funds και άλλων επενδυτών να καθυστερήσουν deals που διαπραγματεύονται εδώ και καιρό. Πρόκειται για προς πώληση δραστηριότητες των τραπεζικών ομίλων ή για σχέδια διάσωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με ταυτόχρονη ρύθμιση δανείων.
«Θα πάρει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι οι fund managers και τα ισχυρά αφεντικά των private equity funds να αποφασίσουν αν το δημοψήφισμα προκάλεσε ένα γερό επενδυτικό σοκ, που όμως αντιμετωπίστηκε ή αποτελεί την απαρχή μιας νέας κρίσης αβεβαιότητας», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.
Με δεδομένο, δε, ότι μεσολαβούν οι καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι απ αυτούς θα ξανακοιτάξουν την Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Αυτό θα έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από ανοικτά μέτωπα. Από την εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το πρόγραμμα πώλησης non core business assets των τραπεζών στο πλαίσιο των πλάνων αναδιάρθρωσης, έως την έκδοση εταιρικών ομολόγων και τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε υπερχρεωμένες εγχώριες επιχειρήσεις.
Ακόμη και για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, όπως οι θέσεις στις μετοχές, είναι πιθανόν οι αγοραστές να περιοριστούν στη διαμόρφωση καλύτερης μέσης τιμής κτήσης, ολοκληρώνοντας με αγορές στα χαμηλά τις κινήσεις trading που είχαν ξεκινήσει, ρευστοποιώντας με κέρδη σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι αγορές μεγάλων πακέτων μετοχών Alpha, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, από ισχυρό Αμερικανό παίκτη αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.
euro2day.gr