Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Ιδού πώς πρέπει να αντιδράσουμε στο Brexit

Την ανάγκη μίας νέας συμφωνίας της Ευρώπης με τους πολίτες της, στον απόηχο του δημοψηφίσματος -σοκ στη Μεγάλη Βρετανία, που άνοιξε τις πύλες του διαζυγίου της χώρας από τον πυρήνα της Ένωσης, τοποθετεί εμφατικά στο τραπέζι των Βρυξελλών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονα αρνητικά φορτισμένο κλίμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απευθυνθεί με ομιλία του σε λίγη ώρα από τώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ. Όπως επισημαίνουν στο capital.gr στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης θα αναδείξει σε όλους τους τόνους το σχέδιο που πρέπει να έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη νέα πραγματικότητα, η οποία ακούει στο όνομα Brexit. “Ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στη συμφωνία αλήθειας της Ευρώπης. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερη Ευρώπη. Πιο δημοκρατική Ευρώπη, με στόχο πρωταρχικό να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Ένωσης”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά πρόσωπα του περιβάλλοντος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ειδική αναφορά στις ευθύνες των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, ενώ θα εξηγήσει διεξοδικά προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ για ποιους λόγους το Brexit δε μπορεί να είναι το ίδιο με ένα ενδεχόμενο Grexit.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει σημειώσει πως αυτό που προέχει στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία είναι να υπάρξει από τις ηγεσίες της Ευρώπης μία κίνηση αυτοκριτικής, με στόχο να τεθούν επί τάπητος όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα πρωταρχικό το συμφέρον των πολιτών. “Χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης. Μία μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς. Με συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση”, είναι η οπτική του κ. Μητσοτάκη, την οποία αναμένεται να επαναλάβει και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως υπενθυμίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει επισημάνει, στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, πως αυτό που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ένα νέο αφήγημα, το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά, προκειμένου να τονώσει την πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στη χρησιμότητα της Ένωσης και θα επανασυνδέσει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη με την πολιτική. “Χρειάζεται ένα άλλο είδος πολιτικής. Να ξεπεράσουμε παρωχημένες ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές. Να αφουγκραστούμε τα καθημερινά προβλήματα, τα εμπόδια και τις ακαμψίες που περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών. Να χτυπήσουμε τα συμφέροντα που καταστρέφουν τις ευκαιρίες των νέων ανθρώπων, που υπονομεύουν το μέλλον των οικογενειών και θρυμματίζουν την μεσαία τάξη”, αναμένεται πως θα είναι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ.

-Μήνυμα και προς το εσωτερικό

Τόσο στη δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και στις κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε δύο καίρια σημεία. Όπως τόνισε:

-Αυτό που φάνηκε από το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες, που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους. “Είναι υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, γιατί είναι  προβληματισμοί απόλυτα θεμιτοί”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

-Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία απέδειξε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Όπως σχολίαζαν πηγές προσκείμενες στη λεωφόρο Συγγρού, με την αναφορά του στο λαϊκισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας, στοχεύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην μικροκομματική, όπως χαρακτηρίζεται από τους γαλάζιους, τακτική του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μία τακτική πίσω από την οποία υποκρύπτεται (σύμφωνα πάντα με τις γαλάζιες πηγές) η αγωνιώδης προσπάθεια της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μετατοπίσει την ατζέντα από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών.

-Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας

Την εναλλακτική πρόταση της λεωφόρου Συγγρού για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα ανέλυσε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένυ, Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν επί τριάντα λεπτά μέσα σε πολύ καλό κλίμα, έθεσαν επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις στην Ένωση μετά το Brexit, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να μεταφέρει στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας τους προβληματισμούς του για το ισχύον πρόγραμμα στη χώρα μας, το οποίο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά “δε βγαίνει”. Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε όλο το σκεπτικό του για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2%, καθώς όπως ανέφερε προς τον Ιρλανδό πρωθυπουργό πλεόνασμα που θα ανέρχεται στο 3,5% στα επόμενα χρόνια δεν είναι στόχος εφικτός. Από την πλευρά του, ο κ. Κένυ τόνισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ο ίδιος συμφωνεί με τη λογική “ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα” και θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα  επιτυγχάνει 4% ανάπτυξη και 2% πλεονάσματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου