Αγονος απέβη χθες ο πλειστηριασμός αγρού τεσσάρων στρεμμάτων, με την τιμή πρώτης εκκίνησης στα 135.000 ευρώ, με επισπεύδουσα την τουρκική τράπεζα Ziraat.
Στο κατάστημα του Ειρηνοδικείου Ρόδου, που διενεργήθηκε χθες το απόγευμα ο πλειστηριασμός δεν εμφανίστηκε κανένας πλειοδότης ενώ η τράπεζα ενημέρωσε τον συμβολαιογράφο, ότι δεν είχε σκοπό να πλειοδοτήσει. Η διαδικασία εξελίχθηκε και έληξε «ειρηνικά» χωρίς να υπάρξουν διαμαρτυρίες και διαμαρτυρόμενοι.
Η τουρκική τράπεζα πρόκειται να αιτηθεί τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού για το ίδιο ακίνητο σε ημερομηνία που πρόκειται να οριστεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διατυπώσεων.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κρατική αγροτική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, βγάζει στο σφυρί περιουσία Έλληνα οφειλέτη στη Ρόδο.
Μάλιστα είχαν εκφραστεί φόβοι μήπως αποτελέσει όχημα, για μεταβίβαση σε τουρκικά χέρια, ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Η τουρκική τράπεζα δραστηριοποιείται σε Θράκη, Δωδεκάνησα κι Αθήνα και χορηγούσε ελκυστικά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει δάνεια από την τουρκική τράπεζα και Έλληνες αξιωματικοί.
Αντικείμενο του χθεσινού πλειστηριασμού ήταν ένας αγρός τεσσάρων στρεμμάτων, στα Κοσκινού, τον οποίο είχε βάλει υποθήκη Ροδίτης επιχειρηματίας, προκειμένου να πάρει δάνειο ύψους 242.983,60 ευρώ, το οποίο, όμως, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει. Τμήμα του ακινήτου είναι δασικό.
Η τουρκική τράπεζα άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2009, σε περιοχές με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως Κομοτηνή και Ξάνθη και από το ’11 και στη Ρόδο. Πλέον, έχει ως έδρα, κτίριο του Ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων στο Σύνταγμα. Είναι, όμως, γνώριμη στους Έλληνες από τη μικρασιατική καταστροφή.
Η τουρκική τράπεζα εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -και λόγω του μνημονίου- να χορηγούν δάνεια. Έτσι, άρχισε να δανείζει με ελκυστικούς όρους και χαμηλά επιτόκια -ξεκινώντας από τη Θράκη- κάθε Έλληνα πολίτη, μουσουλμάνο και μη. Μάλιστα, ευνοεί και τις καταθέσεις, ειδικά στην περίπτωση που αυτές γίνονται σε τουρκικές λίρες, χορηγώντας πενταπλάσια επιτόκια, έναντι των ελληνικών τραπεζών. Τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων της Ziraat έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών. Ειδικά, μάλιστα, μετά τις πληροφορίες ότι έχει δώσει δάνεια, όχι μόνο σε επιχειρηματίες της Θράκης και των Δωδεκανήσων, αλλά ακόμη και σε Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στα σύνορα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το μέχρι τώρα έλεγχο υπηρεσιών της τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώνεται ότι οι εγγραφές υποθηκών ελληνικής γης στο χαρτοφυλάκιο της αγροτικής τράπεζας της Τουρκίας συνεχώς πληθαίνουν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με έτος ίδρυσης το 1863, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας (μετά την Garanti), λειτουργούσε στην Μακεδονία μέχρι το 1914, χορηγώντας δάνεια σε αγρότες. Η περιουσία της τράπεζας ανερχόταν τότε σε περίπου 11 εκατ. δραχμές και περιλάμβανε ακίνητα, που είχαν περιέλθει σε αυτήν από δάνεια κατόπιν πλειστηριασμών αξίας 7.156.326 δραχμών, ενώ οι απαιτήσεις προς είσπραξη έφθαναν τα περίπου 5 εκατ.
Η εκκαθάρισή της από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1914, υπήχθη τον Ιανουάριο του 1915 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετονομάσθηκε σε Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας – Ηπείρου, ενώ το 1929 τη διαδέχθηκε η ATEΒank.
Τον Μάρτιο του 2007 το δ.σ. της τουρκικής τράπεζας έλαβε την απόφαση για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και δύο μήνες μετά, η Ziraat Bank κατέθεσε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποκαταστημάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η Ziraat, ως όμιλος, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 89,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 εμφάνισε καθαρή κερδοφορία της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.
https://www.dimokratiki.gr/29-06-2017/agonos-apevi-o-plistiriasmos-idioktisias-roditi-epispevdousa-tin-tourkiki-trapeza-ziraat/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.