Στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, James Bryce αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης. Ο κ. Φλεβάρης είπε ότι ο αν. πρέσβης χαρακτήρισε τα νησιά αγαπημένους προορισμούς των Βρετανών και δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει τον Αύγουστο στη Ρόδο για να διανύσει μία μεγάλη απόσταση με τα πόδια, όπως του αρέσει να κάνει.
«Είχα την τιμή να υποδεχθώ τον αναπληρωτή πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, James Bryce ο οποίος τόνισε ότι η Μ. Βρετανία δίνει μεγάλη σημασία στα νησιά του Αρχιπελάγους, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία χαρακτήρισε ως αγαπημένους προορισμούς των Βρετανών υπηκόων.
Ο πρέσβης γνώριζε πάρα πολλές δραστηριότητες των Βρετανών στα νησιά. Είπε ότι γνωρίζει πώς ένα ζευγάρι Βρετανών κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο, κάνοντας τον γύρο του νησιού. Μου είπε ότι και ο ίδιος περπατά άνω των 100 χλμ. Θα προσπαθήσει 4-5 Αυγούστου να βρίσκεται στη Ρόδο και να περπατήσει.
Του πρότεινα να επισκεφθεί στο προσεχές διάστημα και την Κω, αλλά και όσα περισσότερα νησιά στο Νότιο Αιγαίο μπορέσει διότι πραγματικά η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Βρετανίας είναι στενή και δεν θα την επηρεάσει το BREXIT. Ο Άγγλος Διπλωμάτης είπε ότι η Αγγλία θα βρίσκεται κοντά στο Νότιο Αιγαίο και σε όλα τα νησιά της», είπε ο κ. Φλεβάρης.
Αναφορικά με τα διπλωματικής φύσεως ζητήματα που έθεσε στον αναπληρωτή πρέσβη της Μ. Βρετανίας, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε: «Ανέφερα στον κ. Bryce ότι το 1946, κάποιος άλλος Βρετανός, ο Ταξίαρχος A.S. Parker παρέδωσε τη διοίκηση των νησιών στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη, ένα γεγονός το οποίο από μόνο του έχει μεγάλη σημασία. Ανέφερα επίσης ότι το 1946, πριν την 31η Μαρτίου 1948, η Βρετανική Διοίκηση διαίρεσε εγγράφως τα νησιά, σε διαμερίσματα κατά τα αγγλικά πρότυπα. Το γεγονός αυτό έχει μέγιστη νομική σημασία καθώς το 1923 η συνθήκη της Λωζάννης παρέδιδε τα νησιά στην Ιταλία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση. Αναγνώρισε την ιταλική κυριαρχία που δεν αμφισβήτησε καμία τρίτη χώρα. Έρχεται τώρα η Βρετανική Διοίκηση το 1946 και συμπεριλάβει την περιοχή της Καλύμνου σε συνοδευτικό χάρτη και θέτει εντός αυτών τα λίμνια Ίμια.
Με αφορμή τα παραπάνω, ανέφερα ότι το καθεστώς των θαλασσίων συνόρων και της επικράτειας της χώρας είναι εξασφαλισμένο. Το έγγραφο αυτό του Βρετανού Ταξιάρχου, μπορεί να είναι πολύ παλιό, ενισχύει όμως από την άποψη του διεθνούς δικαίου τη θέση του ελληνικού κράτους για τα Ίμια».
https://www.dimokratiki.gr/29-06-2018/ta-nisia-toy-n-aigaioy-agapimenoi-proorismoi-ton-vretanon-toyriston/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.