Ραντεβού με τους προοδευτικούς πολίτες στις 7 Ιουλίου έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στο Open, όπου χαρακτήρισε ζοφερό για τη χώρα το σενάριο της ανεξέλεγκτης κυριαρχίας της ΝΔ με αξιωματική αντιπολίτευση τον ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά, “έχουμε σταθερή ανοδική πορεία. Δεν έχουμε κάνει άλματα, αλλά αυτή η σταθερή βελτίωση των ποσοστών δείχνει ότι χτίζουμε τον νέο φορέα σιγά-σιγά, σταθερά όλο και περισσότερο κερδίζουμε έδαφος στη συνείδηση των προοδευτικών πολιτών. Απ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια, περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι τόσο αναγκαίο να υπάρξει ένας σοβαρός προοδευτικός φορέας, ισχυρός στην Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλο αυτό το κύμα της αγανάκτησης και της αποδοκιμασίας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το εισέπραξε η ΝΔ. Μέχρι ενός σημείου ήταν λογικό γιατί ήταν το δεύτερο κόμμα. Όμως σκεφτείτε λίγο τι μπορεί να συμβεί στον τόπο εάν από τη μια μεριά έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ και από την άλλη έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που μας έχει συνηθίσει σε μία ανεύθυνη στάση είτε στην αντιπολίτευση, είτε στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτό είναι πιο καταστροφικό και ζοφερό τοπίο που δεν θέλω να σκέφτομαι” και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις και προσπαθώ να πω στους Έλληνες προοδευτικούς πολίτες που ξέρω πως μας μετρούν όλους και επανατοποθετούνται ότι δεν πρέπει να απεμπολήσουν την προοδευτική της ταυτότητα. Ραντεβού λοιπόν με τους προοδευτικούς πολίτες στις 7 Ιουλίου με το Κίνημα Αλλαγής. Η λογική μπορεί να επιστρέψει με την ψήφο τους”.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι το θέμα δεν είναι αν το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά αν θα είναι ισχυρή δύναμη. Συγκεκριμένα, τόνισε: “Άποψή μου είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με απλή αναλογική. Ο λόγος για τον οποίον καταψηφίσαμε την απλή αναλογική όταν την έφερε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ήταν ότι βλέπαμε ότι πηγαίναμε σε ακυβερνησία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική λέγοντας ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους: «εγώ δεν συνεργάζομαι με κανέναν». Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει πραγματικά ωμά αυτή την ώρα, τον ελληνικό λαό λέγοντας: «αυτοδυναμία ή χάος, αν δεν έχω λέει αυτοδυναμία θα ξαναπάω σε εκλογές με απλή αναλογική τον Αύγουστο». Εμείς λοιπόν λέμε ξεκάθαρα ότι δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση για να γίνουμε το συμπλήρωμα κανενός, δεν είμαστε δεκανίκι για να βγουν οι αριθμοί. Όμως ως υπεύθυνη αντιπολίτευση είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και για να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση. Άλλωστε για την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης χρειάζεται 180 στα περισσότερα άρθρα. Δεν αρκεί δηλαδή μία αυτοδύναμη κυβέρνηση για να την ολοκληρώσει. Το έχω ξεκαθαρίσει: δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση με τέτοιους όρους με κανένα τρόπο, δεν θέλουμε υπουργικά κουστούμια. Θέλουμε να είμαστε η χρήσιμη πολιτική δύναμη για τη χώρα. Υπάρχουν λύσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε την επόμενη μέρα των εκλογών”.
Όσο για το αστείο του κ. Μητσοτάκη με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: “Ενοχλήθηκε πολύς κόσμος με το «αστείο» του κ. Μητσοτάκη. Θα ήθελα να πω στον κ. Μητσοτάκη ότι η σημαία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και ό,τι συμβολίζει το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία δεν είναι σουβενίρ. Καλά κάνει και ζητάει τη σημαία για το γραφείο του, επειδή άκουσα ότι την ξέχασε μπορώ να του τη στείλω να την έχει. Καλό είναι να θυμάται όμως ότι ό,τι συμβολίζει η σημαία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να το σέβεται, γιατί θα το βρει απέναντί του. Εμείς θα είμαστε το προοδευτικό αντίβαρο στις ανεξέλεγκτες πολιτικές της ΝΔ και απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα και απέναντι στο κοινωνικό κράτος και απέναντι στα δημόσια αγαθά. Να είναι σίγουρος ο κ. Μητσοτάκης ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε το αντίβαρο που χρειάζεται η χώρα. Και στη δική του ανεξέλεγκτη κυριαρχία και απέναντι στην ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είμαστε δύναμη σταθερότητας”.
Επιπροσθέτως, η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και τα προβλήματα του ελληνικού λαού για να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησαν το 1989: “Η παράταξη της ΝΔ επί κ. Καραμανλή, είναι η παράταξη που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί να αποκηρύξει εκείνη την περίοδο. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρει να πει μια κουβέντα αυτοκριτικής. Από την άλλη μεριά ο κ. Τσίπρας με την ισχυρότατη καραμανλική συνιστώσα στην κυβέρνηση του και προσπαθώντας να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Καραμανλή για την κρίση, προκειμένου να τα ρίξει όλα στο ΠΑΣΟΚ, χρεοκόπησε τις ιδέες της Αριστεράς. Έχουν ένα κοινό μυστικό που τους ενώνει, αξιοποίησαν, εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, για να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησαν το 1989 σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Θεώρησαν ότι είναι η χρυσή ευκαιρία για να λεηλατήσουν την Προοδευτική Παράταξη με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο . Τους συνδέει λοιπόν αυτό το μυστικό, τους συνδέει η προσπάθεια να ξελασπώσουν τη ΝΔ για τις ευθύνες τους για το ότι οδηγήθηκε ο τόπος στην κρίση, τους συνδέει ότι εκτόξευσαν το χρέος τους συνδέουν πολλά. Είναι λοιπόν ολοφάνερο πως ό,τι κι αν ψηφίσεις είτε την original παλιά Δεξιά του κ. Μητσοτάκη είτε τη Νέα Δεξιά που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας με τον συγκυβερνήτη του, τον ακροδεξιό κ. Καμμένο, στην πραγματικότητα από πίσω βρίσκεται ο καραμανλισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με την πολιτική για την οικονομία με τα ελλείμματα και την αύξηση του χρέους, με την πολιτική για το κράτος – όπου θα έκαναν επανίδρυση και τελικά το διέλυσαν, με τις πελατειακές προσλήψεις και τις πελατειακές σχέσεις, με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αλλά και με τις σκευωρίες που οργανώθηκαν πολιτικά από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, μεθοδεύθηκαν και υλοποιήθηκαν από κάποιο «Ρασπούτιν» που ρωτάμε να μας πει ποιος είναι και ακόμα δεν μας έχει απαντήσει, αρνείται να μιλήσει γι αυτό. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει σκευωρία σε βάρος πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα στελεχών του δικού μας χώρου. Να θυμίσω εδώ ότι ο κ. Τσίπρας δεν διερεύνησε ποτέ την περίοδο της ΝΔ και του κ. Καραμανλή κατά την οποία εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη”.
Όσον αφορά στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα κατά των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου, η κυρία Γεννηματά σχολίασε: “Ο κ. Τσίπρας βλέπει ότι χάνει την εξουσία, βλέπει ότι η μόνη λύση που έχει για να κρατήσει κάποια ποσοστά είναι να μπορέσει να συγκρατήσει δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, αντιλαμβάνεται ότι πλέον έρχεται η αλήθεια στο φως. Για άλλη μια φορά επέλεξε να κάνει ο κ. Τσίπρας «στροφή» ώστε να εξαπατήσει για άλλη μία φορά και να κρατήσει δυνάμεις. Όμως δεν μπορεί πια να κοροϊδέψει κανέναν.
Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε με αλήθεια για την κρίση. Δεν βλέπω όμως διάθεση αυτοκριτικής από τον κ. Μητσοτάκη. Αν θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, με βάζει σε μεγάλο προβληματισμό γιατί σημαίνει ότι είναι αμετανόητοι και έτοιμοι να υλοποιήσουν τις ίδιες πολιτικές για τον τόπο. Εμείς ζητούσαμε εξεταστική επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή για να δούμε τι έγινε στην οικονομία από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ μέχρι σήμερα. Δεν ζητούσαμε εξεταστική για την Οικονομία για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς δεν έχουμε εχθρούς αλλά πολιτικούς αντιπάλους, δεν θέλουμε την εξόντωση τους. Αλλά έπρεπε να δούμε τι έγινε και τι έφταιξε”.
Επεσήμανε ακόμη ότι “όταν η Δικαιοσύνη πέφτει πάνω σε ευθύνες πολιτικών προσώπων οφείλει να στείλει αμέσως τον φάκελο στη Βουλή και η Βουλή να επιληφθεί. Δεν μπορεί να ξεκινούν όλα αυτά από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η μεγαλύτερη καταδίκη για τις πολιτικές, τα λάθη και τις ευθύνες του κ. Τσίπρα, όλων αυτών των ετών και του πρώτου εξαμήνου το 2015, είναι η καταψήφιση από τον ελληνικό λαό και η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτό είναι που τον πονάει” και συμπλήρωσε:
“Είναι πολύ φθηνό αυτό που γίνεται σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε τελείως απέναντι στο άσυλο της ανομίας, των ναρκωτικών, της βίας και της τρομοκρατίας. Είναι δυνατόν να το ανεχθούμε όταν το έχουμε στηρίξει και στο παρελθόν; Υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια με τον νόμο Διαμαντοπούλου που είχε μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία στις περιπτώσεις που υπήρχαν τέτοια φαινόμενα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων. Απέτυχε και αυτό. Ξέρετε γιατί απέτυχε; Γιατί οι πρυτάνεις δεν ανέλαβαν αυτό το βάρος, δεν ανέλαβαν ποτέ αυτή την ευθύνη. Επομένως πρέπει να καθίσουμε σοβαρά και υπεύθυνα και όχι στο πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης πετώντας ο καθένας πυροτεχνήματα για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε μια ψήφο παραπάνω και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι την ελεύθερη διακίνηση των ναρκωτικών και των τρομοκρατών μέσα στους χώρους της εκπαίδευσης. Πρέπει να το δούμε αυτό μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί οι άνθρωποι γιατί το ζουν καθημερινά και έχουν φτάσει στο σημείο να κινδυνεύουν και η ζωή τους και η σωματική τους ακεραιότητα Ας το αφήσουμε λοιπόν έξω από το πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης”.
Υπογράμμισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ τώρα θέλουμε έναν σοβαρή, ισχυρή, προοδευτική παράταξη στον τόπο, τονίζοντας πως “ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για την δική μας διαχρονική άποψη για το πώς θα έπρεπε να κυβερνηθεί η χώρα όχι κατά ανάγκη κυβέρνηση των τριών αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη. Μιλούσαμε πάντα όμως για την ανάγκη να υπάρξει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι το ιδανικό για τη χώρα ώστε να υπάρξει σταθερότητα και να βγει από την κρίση, είναι τα κόμματα να έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους για να μπορέσει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο. Αυτό δεν βλέπουμε να γίνεται και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είδαμε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, βλέπουμε να ενισχύεται αυτή τη στιγμή η ΝΔ και το θέμα είναι πώς την επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ από τη μια και από την άλλη έναν ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ που κάθε μέρα θα έχει τον Ρουβίκωνα έξω στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εικόνες από το χθες και η απάντηση σε αυτό είναι η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Για αυτό είπα στην αρχή ότι περισσότερο από ποτέ τώρα θέλουμε έναν σοβαρό, ισχυρό, προοδευτικό πόλο στον τόπο”.
Όσον αφορά στα εθνικά θέματα είπε: “Η στρατηγική της Τουρκίας, η στρατηγική του αναθεωρητισμού είναι διαρκής τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως οι άστοχες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης οι απροετοίμαστες συναντήσεις – δύο φορές συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα – δεν βοήθησαν. Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί, κλιμακώνει διαρκώς τις επιθέσεις της και την προκλητικότητά της. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν. Το ένα είναι μέχρι τις εκλογές ο απερχόμενος πρωθυπουργός να μη ζημιώσει με τις πράξεις του τα εθνικά συμφέροντα, διότι το έχει πράξει και αυτό με τη συμφωνία των Σκοπίων και με τον τρόπο που το χειρίστηκε. Το δεύτερο είναι βλέποντας και τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν ότι θα πρέπει πλέον αμέσως μετά τις εκλογές να υπάρξει ένα εσωτερικό αρραγές μέτωπο στα εθνικά θέματα για να αξιοποιήσουμε αυτή την ένταση που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής. Να αξιοποιήσουμε τον δικό μας ρόλο ως μια δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, είμαστε στην καρδιά της ευρωζώνης παραμείναμε χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος αλλαγής. Επομένως έχουμε δυνατότητες οι Έλληνες αρκεί να έχουμε ομοψυχία στο εσωτερικό”.
Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ είπε: “Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα. Εμείς έχουμε μία εθνικά υπεύθυνη στάση όλα αυτά τα χρόνια. Το θέμα της ψήφου ανοχής δεν το είπα ποτέ και πάντα λέω ότι το τι θα πράξουμε είναι ζήτημα που σχετίζεται με τα ποσοστά που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός και θα πρέπει να το δούμε την επόμενη μέρα των εκλογών. Θυμίζω στον κ. Τσίπρα ότι όταν το καλοκαίρι 2015 μετά την τυχοδιωκτική του πολιτική και τα capital controls, βάλαμε πλάτη για να μην βρεθούμε εκτός ευρωζώνης και πήγα τόσες φορές να συναντήσω τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν τη χώρα μας. Συναντήθηκα τότε με τον κ. Τσίπρα και του είπα: «έχεις 250 βουλευτές που σε στηρίζουν και δεν έχει ξαναγίνει αυτό στα χρόνια της κρίσης. Μην το αφήσεις, μην το πετάξεις τα σκουπίδια, μην κάνεις εκλογές. Δες το συμφέρον του τόπου και όχι το κομματικό ή το προσωπικό σου συμφέρον, κάνε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας που έφερες και όταν η χώρα βρεθεί σε ένα στέρεο έδαφος, τότε ναι πάμε σε εκλογές να δούμε όλα τα θέματα ξανά από την αρχή». Τότε μου είπε: «ναι θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά αυτό που λες, με προβληματίζει». Την επόμενη μέρα προκήρυξε εκλογές”.
Σχετικά με την ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου σχολίασε: “Πρόκειται για κρεσέντο υποκρισίας από την πλευρά του κ. Τσίπρα γιατί είναι ο άνθρωπος που κάλυψε τις ευθύνες Καραμανλή, που προσπάθησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες της κρίσης στην παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, που συγκυβέρνησε με τον ακροδεξιό και υβριστή του Ανδρέα, κ. Καμμένο και έχει στα ψηφοδέλτια του τυχοδιώκτες και γυρολόγους. Δεν μπορεί να πιάνει στο στόμα του τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας. Υπάρχει χάος. Τι να πω εξάλλου για τον άνθρωπο που παρέδωσε όλα τα όπλα που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εξασφαλίσει για τη χώρα με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995; Παρέδωσε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Στην πραγματικότητα αναγνώρισε μακεδονικό έθνος τα Σκόπια”.