Τουρίστες με… barcode, με αυτόματη δηλαδή αναγνώριση και περιγραφή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του σημείου αναχώρησής του, θα έρχονται στην Ελλάδα από την 1 Ιουλίου, με το πλήρες άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών. Αυτό το στοιχείο θα δίνει τη δυνατότητα στοχευμένων ελέγχων σε συγκεκριμένους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και όχι στο σύνολό τους. Αυτός ο κωδικός και η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών, 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, θα τοποθετούνται σε ειδικό λογισμικό, το οποίο μέσω ειδικού αλγόριθμου, θα αναδεικνύει τους “ύποπτους” προς έλεγχο επιβάτες πριν αυτοί φθάσουν στα αεροδρόμια των νησιών και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Βarcode και φόρμα εντοπισμού θα ακολουθούν τον ταξιδιώτη από το αεροδρόμιο αναχώρησης, σε αυτό του προορισμού, στον τόπο διαμονής και τον χρόνο παραμονής του στην χώρα μας, προκειμένου να υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις στην περίπτωση κρουσμάτων σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία, ξενοδοχεία και καταλύματα των τουριστικών προορισμών τους. Ο αλγόριθμος θα καθορίζει και τον αριθμό των στοχευμένων ελέγχων ανά αεροδρόμιο της χώρας, όπως για παράδειγμα 605 στη Ρόδο, 50 στη Σάμο και αντίστοιχα στα αεροδρόμια των υπόλοιπων νησιών που θα υποδεχθούν ξένους τουρίστες.
Πως θα λειτουργεί το σύστημα
Στο συγκεκριμένο σύστημα με τις προηγμένες εφαρμογές, θα τοποθετηθούν όλα τα δεδομένα των ταξιδιωτών για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας, με τον αλγόριθμο, να βγάζει τις… κόκκινες ενδείξεις που θα θέτουν σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να παρέμβει έγκαιρα πριν από μία ολοκληρωτική εξάπλωση και ανεξέλεγκτες συνέπειες. Στο ίδιο σύστημα… τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τοποθετημένα τα επιδημιολογικά φορτία ανά περιοχή, τα ξενοδοχεία καραντίνας, τα δωμάτια καραντίνας, ο αριθμός κλινών για κορωνοϊό, των ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, των θανάτων, κρουσμάτων, των εξιτηρίων, πόσοι αναρρώνουν κατ’ οίκον, τον αριθμό των αεροπορικών πτήσεων και την επιτήρηση εκείνων που βρίσκονταν σε καραντίνα.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ιχνηλάτησης όλων των δεδομένων αποτέλεσε το βαρόμετρο της κυβερνητικής task force, για τις ενέργειες έγκαιρου περιορισμού, που ξεκίνησε από τα σχολεία, τα καταστήματα, τις μετακινήσεις, τις καραντίνες χωριών και οικισμών αλλά και έγκαιρων παρεμβάσεων σε δομές φιλοξενίας, υγείας, πλοίων και αεροπορικών πτήσεων.
Μία από τις εφαρμογές του συστήματος θα απεικονίζει με γεωγραφική ακρίβεια την κίνηση των ταξιδιωτών, που έχουν ελεγχθεί, και τα πιθανά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανά Δήμο και ανά Περιφέρεια. Στη συνέχεια προβάλλεται η αναλογία των ασθενών με τη δυναμικότητα των τοπικών νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ, ώστε να εντοπίζεται άμεσα οποιαδήποτε ανησυχητική τάση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισκεπτόμενος σταδιακά τα 18 αεροδρόμια της Ελλάδα, που θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου, τόνισε πως “Κάθε μέρα θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι στους τουρίστες”. Χθες βρέθηκε στα αεροδρόμια Καρπάθου, Ρόδου και Κω, όπου εξέτασε την ετοιμότητά τους βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε τα εξής: “Η Ρόδος είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου τουριστών και νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένα μεγάλο γρανάζι στην προσπάθεια μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού, σε συνεργασία και με την περιφέρεια και με τον δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη κάναμε την πρώτη αυτοψία του χώρου σε σχέση με την χωροταξική διάταξη και την Τρίτη θα γίνει η άσκηση προσομοίωσης, θα ακολουθήσει τεχνική σύσκεψη, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων και με τους γιατρούς, οι οποίοι θα κάνουν τους στοχευμένους ελέγχους. Και μιλάω για στοχευμένους ελέγχους, διότι κάθε μέρα θα γίνονται στη Ρόδο 605 έλεγχοι, έτσι ώστε να έχουμε ικανό αριθμό στοιχείων”.
Στοχευμένοι έλεγχοι
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι θα γίνονται μέσω μιας πλατφόρμας, βάσει της οποίας, όποιος ταξιδιώτης μπαίνει στη χώρα θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή, συμπληρώνοντας το απαραίτητο έντυπο το οποίο ήδη ανακοινώθηκε χθες με την σχετική νότα, βάσει του οποίου δεν θα υπάρχει κανένας που να εισέρχεται στη χώρα και να μην ξέρουμε την πορεία και την διαδρομή του. Επίσης, πρόσθεσε: “Νομίζω ότι είναι μια περίοδος που θα πρέπει όλοι να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Έχουμε περάσει το πρώτο στάδιο δυσκολίας, άλλα έχουμε μπροστά μας δυο μήνες στους οποίους θα τεσταριστούν τα αντανακλαστικά μας και οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα μας. Υπάρχουν πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται και μέχρι την Δευτέρα θα έχουν οριστικοποιηθεί οι υποδομές που αφορούν την καραντίνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να είναι μόνο οι ταξιδιώτες ασφαλείς, αλλά και ο γενικός πληθυσμός και οι άνθρωποι που θα τους υποδεχθούν”.
Πηγή : thetoc.gr