Την καμπάνια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προώθηση του εμβολιασμού, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, και στην οποίαν συμμετείχαν δημοσιογράφοι από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία αλλά και δυσαρέσκειά του για την πτώση των ποσοστών των εμβολιασμών στο νησί της Ρόδου που βρίσκεται στην… τελευταία θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας!
«Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες -του τύπου ‘δεν βρίσκω ραντεβού’, ‘δεν έχει ανοίξει η ηλικιακή μου ομάδα’ κ.λπ. Ήδη ο πρωθυπουργός, παρουσίασε ένα σχέδιο κινήτρων στους εμβολιασμένους. Η δυνατότητα εμβολιασμού είναι εύκολη σε όλα τα νησιά μας, για όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και εύκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα.
Προσωπικά δεν βάζω ως κεντρικό θέμα την πορεία της οικονομίας μας. Πρώτο θέμα ήταν, είναι και θα είναι, η δημόσια υγεία και δεύτερο θέμα για εμάς, στα νησιά, είναι η πορεία του Τουρισμού. Βλέπετε ότι είναι καθοριστικός παράγοντας το ‘τείχος της ανοσίας’ και η κάθε χώρα, θέτει τη δική της στρατηγική και τις δικές της προτεραιότητες με κύρια παράμετρο το ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στην καμπάνια είπε τα εξής:
«Η καμπάνια που αποφασίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (25/6/2021) το βράδυ και θα τρέξει για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Υπάρχει υλικό, ψηφιακές αφίσες (μία κάθε εβδομάδα), βίντεο και ηχητικά μηνύματα. Το κεντρικό μήνυμα είναι ‘Γιατί να λείπεις’; Γιατί να λείπεις λοιπόν από την κοινωνία και να συμμετέχεις στην οικονομία της χώρας από την στιγμή που η επιστήμη έχει δώσει απαντήσεις;
Η εποχή στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό των νησιωτών αναζητούσε ένα ραντεβού και ένα εμβόλιο, έχει παρέλθει. Στη Ρόδο υπάρχει πλέον ένα πολύ μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Φαληράκι με 25 εμβολιαστικές ζώνες (και με λυπεί επειδή αυτή την στιγμή, υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης ανταπόκρισης των πολιτών)».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις… παρενέργειες του διαδικτύου όπου εμφανίζονται συστηματικά, οι αντίθετες θέσεις στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.
«Κάθε χώρα έχει εφαρμόσει ένα μοντέλο όμως πουθενά στον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα συνολικά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο οργάνωσης και με πολύ καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, η Ελλάδα οργανώθηκε πάρα πολύ καλά. Σήμερα υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια (τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση)».
ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ Η ΡΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των εμβολιασμών ανά νησί ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στο 47,4% σε σχέση με ολόκληρη την χώρα που είναι στο 33,2% (δηλαδή με ποσοστό 14,2% παραπάνω, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό).
Ωστόσο, αν και στα υπόλοιπα νησιά οι εμβολιασμοί πάνε πολύ καλά, η Ρόδος είναι στο τελευταίο σκαλί!
«Πρωταθλητής» στους εμβολιασμούς (όπως φαίνεται και στα στοιχεία) είναι η Μύκονος και ακολουθούν τα νησιά: Κέα – Κύθνος, Μήλος, Θύρα, Πάρος, Άνδρος, Κάρπαθος, Τήνος, Σύρος, Κως, Νάξος και στις τελευταίες θέσεις η Κάλυμνος και η Ρόδος!
«Η Ρόδος… μας πονάει πάρα πολύ. Έχει χαμηλά ποσοστά και ρίχνει σημαντικά τον Μέσο Όρο της ΠΝΑι στους εμβολιασμούς κι έχει το 45% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής ως το μεγαλύτερο νησί. Η Ρόδος δεν έχει πια δικαιολογίες. Υπάρχει το mega-Εμβολιαστικό Κέντρο αλλά και τα Κέντρα Υγείας και διαθέτει εμβόλια. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους, τελικά. Εφόσον έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό στις αφίξεις δεν επιτρέπεται.
Ελπίζω να ‘εκτονώθηκαν’ όλοι όσοι αρέσκονται στο άθλημα της ‘καταγγελίας’ και να έχουν χορτάσει με μιζέρια. Όμως, τουλάχιστον εδώ κι ένα μήνα, εάν το mega-Εμβολιαστικό Κέντρο είχε αξιοποιηθεί καταλλήλως, θα ήταν σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο. Μετά βίας φτάνει τους 1.000 την ημέρα.
Το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, εξαρτάται από εμάς από τον καθένα μας. το ποσοστό της Ρόδου μας τραυματίζει και πρέπει να γίνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση. Μας γεμίζει αγωνία και καθόλου αισιοδοξία. Είναι στοίχημα επιβίωσης – Είναι ώρα Ευθύνης. Αυτή η καμπάνια, πρέπει να διαδοθεί και αφορά Κοινωνικό Μήνυμα. Κάποιοι, μου θυμίζουν ‘λαθρεπιβάτη’ που περιμένει από τους άλλους να χτίσουν το τείχος της ανοσίας χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος. Δεν τελείωσε ακόμη ο εφιάλτης και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Είπε ακόμη ότι όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους ανεξαιρέτως, ενώ σε δεύτερο χρόνο, θα υπάρξει ακόμη μία καμπάνια που θα αφορά στον εσωτερικό τουρισμό.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα, εξέφρασε σε τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Φώτης για τις εξελίξεις στον τουρισμό από εβδομάδα σε εβδομάδα με χώρες που είτε ανοίγουν είτε κλείνουν και αναλόγως, αποφασίζουν να αποκλείσουν κάποιες χώρες ή όχι. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε καταιγιστικές αλλαγές στους περιορισμούς σε όσους τουρίστες θέλουν να ταξιδέψουν. Ειδικά η Γερμανία, που αναδείχθηκε σε νούμερο ένα αγορά, αποφάσισε για όσους επιστρέφουν από την Πορτογαλία να μπαίνουν σε καραντίνα (λόγω της μετάλλαξης Δέλτα). Το ενδεχόμενο να κλείσει η γερμανική αγορά μαζί με την αγγλική (που είναι ακόμη αμφίβολη) θα είναι εντελώς καταστροφική για τα νησιά μας. Η Ρόδος, λόγω του μεγέθους της, θα συμπαρασύρει το Νότιο Αιγαίο, καθώς γνωρίζουμε πως σε πάρα πολλές χώρες δεν γίνεται επιλεκτική ανάλυση ανά νησί αλλά ανά περιοχή».
– Ερωτηθείς για το αν η ΠΝΑι έχει την ευχέρεια να δώσει προνόμια, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Εάν είχα τη δυνατότητα αυτή εκ του Συντάγματος, σας διαβεβαιώνω ότι θα την αξιοποιούσα αυτόματα».
– Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο η Ρόδος είναι χαμηλά στους εμβολιασμούς, ο περιφερειάρχης τόνισε:
«Ο δημόσιος διάλογος στη Ρόδο γίνεται πολύ πιο χαλκευμένος και νοθευμένος, ναρκοθετημένος και με πολύ φαυλότητα από όσο στα άλλα νησιά. Κάποιοι, έχουν ποντάρει πολιτικά στην μιζέρια. Γι αυτό είπα πριν ότι ένα μήνα μετά τη λειτουργία του mega-Εμβολιαστικού Κέντρου στη Ρόδο με τόσες εμβολιαστικές γραμμές και τόσα διαθέσιμα εμβόλια, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το αποδίδω στην ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, ένα σύστημα καλλιεργημένο με επαγγελματισμό…»
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ακόμη πως «είναι ώρες ευθύνης για όλους. Είμαστε όλοι μέλη μιας μεγάλης ομάδας, μιας μεγάλης κοινωνίας, μιας μεγάλης οικογένειας. Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί γι αυτό τον αγώνα. Εάν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να έχουμε πάλι περιορισμούς και λοκντάουν πριν τον Νοέμβριο». Ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό, είπε πως «κάναμε έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα για να πετύχουμε», ενώ για τη Ρόδο επέμενε ότι διακινεί συστηματικά Fake News.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΗΣΙΔΑ»
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΝΗΣΙΔΑ» ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:
«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα καθυστερήσουν οι πληρωμές, επειδή κάποιοι έχουν υποβάλει ενστάσεις. Όσες από τις ενστάσεις ικανοποιηθούν, θα πληρωθούν μέσω του ΕΦΕΠΑΕ. Ο όγκος της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί εκεί από όλη την Ελλάδα, εξετάζεται αυτή την περίοδο και προσπαθούμε κι εμείς να επηρεάσουμε στον βαθμό που μας αντιστοιχεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».