Με… μπρος – πίσω στην έλευση της νέας “αρχηγού” της αποστολής του ΔΝΤ ,Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές φτάνει τελικά αύριο το απόγευμα στην Αθήνα, συνεχίζονται για 3η ημέρα οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.
Τα κλιμάκια αναμένεται και σήμερα να συνεχίσουν την συλλογή στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να συμφωνήσουν στο εύρος της ύφεσης που σε πρώτη… ανάγνωση υπολογίζεται περί το 2-3%, αλλά και στα πρωτογενή ελλείμματα, αυξάνοντας τον “λογαριασμό” του νέου δανείου πέραν των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει η αρχική συμφωνία.
Παράλληλα συνεχίζονται και τα ραντεβού με υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι θεσμοί, με το βλέμμα να βρίσκεται στα προαπαιτούμενα και στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις του νέου τριετούς μνημονίου. Συναντήσεις γίνονται και με άλλους φορείς.
Η έλευση του ΔΝΤ
Έως αργά χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα ερχόταν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν – επισήμως – οι διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, η έλευσή της αναβάλλεται για αύριο, Πέμπτη.
Με την έλευση και της εκπροσώπου του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί η έλευση των επικεφαλής του “κουαρτέτου” των δανειστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι χθες δεν υπήρξε επίσημο αίτημα επαφών σε επίπεδο υπουργού Οικονομικών, αλλά ξεκαθάριζαν ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί όταν αυτό ζητηθεί και να συναντήσει τους εκπροσώπους.
Ωστόσο, οι υπόλοιποι επικεφαλής έχουν φτάσει στην Αθήνα από την Κυριακή – Δευτέρα και αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν να έχουν γίνει και να συνεχισθούν άτυπες πρώτες επαφές και σε επίπεδο “κορυφής”, δηλαδή με τους επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ και του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι. Εξηγούν όμως, ότι ακόμη κι αν έγιναν ήδη τέτοιες επαφές έπρεπε να μείνουν “αφανείς” έως ότου φτάσει η αποστολή του ΔΝΤ και γίνουν τα επίσημα αιτήματα εκκίνησης πολιτικών διαβουλεύσεων.
Τα ραντεβού
Επί της ουσίας πάντως οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από την Δευτέρα και χθες επεκτάθηκαν σε όλα τα πεδία με τρία βασικά “ορμητήρια”. Ολοήμερες ήταν από το πρωί οι επαφές στο ΓΛΚ, στην ΤτΕ, αλλά και στο ξενοδοχείο διαμονής των Θεσμών όπου σύμφωνα με πληροφορίες υποδεχόταν τους εκπροσώπους συναρμόδιων υπουργείων, υπό τον κεντρικό συντονισμό του προέδρου του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.
Επαφές υπήρχαν και με τράπεζες, ενώ υπό διαμόρφωση τελεί και το χρονοδιάγραμμα ραντεβού με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.
Το χρονοδιάγραμμα όπως καθορίστηκε χθες από πηγές του ΥΠΟΙΚ είναι οι τεχνικές συζητήσεις να ολοκληρωθούν την Παρασκευή με μόνο κάποιες συναντήσεις έκτακτες στην συνέχεια και συνολική συμφωνία το αργότερο έως τις 11-12 Αυγούστου με στόχο μετά να προχωρήσουν οι πολιτικές επικυρώσεις ώστε να γίνει εκταμίευση δόσης από τον ESM έως τις 20/8 που να καλύπτει τις λήξεις των 5 δις ευρώ για τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο προς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Το χρονοδιάγραμμα θεωρήθηκε χθες εφικτό και από την Κομισιόν που μίλησε μέσω της κας Αντρέεβα για πρόοδο αλλά και για πρόσθετα μέτρα/παρεμβάσεις για την εκταμίευση της δόσης.
Τα προαπαιτούμενα
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αφορούν σε 2 κείμενα που γράφονται παράλληλα. Στο νέο μνημόνιο των 180 περίπου σελίδων όπως το καταμετρούν κυβερνητικές πηγές αλλά και στις νέες δανειακές συμβάσεις.
Σε πολιτικό/νομοθετικό επίπεδο το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την κυβέρνηση είναι τα νέα προαπαιτούμενα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες για πολλοστή φορά ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12.07.2015], ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Ωστόσο, και χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα έκανε σαφές ότι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.
Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται είτε μέτρα που δεν υπάρχουν “ρητά” στην συμφωνία όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό, είτε δεσμεύσεις της συμφωνίας όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, στην αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, η αναστροφή/αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών ή “υπόλοιπα” της απόφασης του Eurogroup όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Η ύφεση και το νέο δάνειο
Μπορεί τα προαπαιτούμενα να είναι δύσκολα διαχειρίσιμα πολιτικά, αλλά το μεγάλο μέτωπο είναι το δημοσιονομικό. Οι θεσμοί συλλέγουν στοιχεία για την κατάσταση στις τράπεζες, στα έσοδα, στα ταμεία και αποτιμούν την ύφεση.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύφεση στο 2%-3% φέτος αντί για ανάπτυξη 0,5% προ κεφαλαιακών ελέγχων. Γίνεται λόγος και για πρωτογενές έλλειμμα αντί για πλεόνασμα 1% φέτος που ήταν αρχικός, αλλά όχι επίσημος στόχος. Δεδομένος στόχος της συνόδου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Έτσι, στόχος της διαπραγμάτευσης “κορυφής” που αναμένεται από σήμερα είναι να γίνει οπισθοβαρής η δημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή, ακόμη και αν καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα φέτος, η προσπάθεια για πλεονάσματα να ξεκινήσει ουσιαστικά από το 2016 και φέτος να εφαρμοσθούν μόνο τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Μόνο που τότε, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη η χρηματοδότηση, πάνω από 86 δισ. ευρώ στην 3ετία (σ.σ. σενάρια κάνουν ήδη λόγο για πάνω από 90 δις ευρώ) ή θα πρέπει να ενισχυθεί το αναπτυξιακό σκέλος ή θα πρέπει να γίνει πιο “σκληρό” το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δις ευρώ.
capital.gr