Ειδήσεις

Μονάδες Υγείας υπό κατάρρευση, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου

Στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου υπηρετούν μόλις δύο γιατροί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν τις εφημερίες και οι οποίες τελικά πραγματοποιούνται με συνεχή μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες Υγείας του νησιού. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες και ειδικά στις κατηγορίες ΤΕ και ΥΕ, μία στις δύο οργανικές θέσεις είναι κενή και στο προσωπικό οφείλονται κανονικές άδειες και ρεπό από το 2013. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικότητας πέντε κλινών δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού. Η βάρδια στα ασθενοφόρα τις περισσότερες φορές καλύπτεται με ένα μόλις όχημα και πλήρωμα. Στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Εν μέσω θέρους, όταν δηλαδή οι ανάγκες λόγω τουριστικής κίνησης αυξάνονται κατακόρυφα.

Η εικόνα αυτή που μεταφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) από το νοσοκομείο Αργοστολίου, δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας για την πλειονότητα των μονάδων Υγείας τουριστικών και μη περιοχών της χώρας.

Κάνοντας ένα «καρδιογράφημα» του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποίησε νέα στοιχεία για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και κατηγορεί για άλλη μία φορά την κυβέρνηση για αθέτηση υποσχέσεων. Οπως αναφέρει, «κάθε ημέρα εξαγγέλλουν προσλήψεις προσωπικού. Η πραγματικότητα είναι ότι το προσωπικό του ΕΣΥ επί των ημερών του κ. Τσίπρα λιγόστεψε κατά 4.000. Σαράντα πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι υπηρετούν σήμερα στα νοσοκομεία, 35.000 είναι οι κενές θέσεις. Από το 2013 έως σήμερα λιγόστεψε το προσωπικό κατά 15.000».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Ζακύνθου, πολλές φορές τα ασθενοφόρα μένουν στάσιμα λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Από τις 60 προβλεπόμενες θέσεις στη διοικητική υπηρεσία οι 35 είναι κενές, από τις 18 θέσεις παρασκευαστών οι 12 είναι κενές και από τις 14 θέσεις εμφανιστών-χειριστών οι 8 είναι κενές. Η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του νησιού είναι ακόμα χειρότερη. Είναι ενδεικτικό ότι στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου από τις 47 προβλεπόμενες θέσεις οι 27 είναι κενές, ενώ λόγω μετακινήσεων και αποσπάσεων υπηρετούν μόλις 8. Αντί για έξι γενικούς γιατρούς υπηρετεί μόλις ένας. Στη νοσηλευτική μονάδα Μολάων υπηρετεί μόνο ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος αδυνατεί να καλύψει όλες τις εφημερίες του μήνα, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία όλου του χειρουργικού τομέα. Το νοσοκομείο Λήμνου, ένα ακριτικό νοσοκομείο της χώρας, δεν διαθέτει καθημερινά αναισθησιολόγο, ενώ η παθολογική κλινική λειτουργεί δίχως μόνιμους γιατρούς, αλλά με τρεις εξωτερικούς συνεργάτες ιδιώτες με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και στα Κέντρα Υγείας νομού Μαγνησίας Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρό, Σκιάθο, Σκόπελο και τα οποία στην πλειονότητά τους συντηρούνται με δωρεές υλικών. Δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια και δεν έχουν παιδίατρο.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου