Ειδήσεις

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για οικονομία, ελληνοτουρκικά, κορωνοϊό

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην τρέχουσα συγκυρία, ιδίως στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ η ομιλία του – όπως προϊδεάζουν στενοί του συνεργάτες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από την ευρύτερη οικονομική επικαιρότητα

Αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το τρίπτυχο «εγρήγορση – αποφασιστικότητα – ψυχραιμία» αναφορικά με την αντιμετώπιση των ριψοκίνδυνων ελιγμών της Τουρκίας φέρεται η ελληνική κυβέρνηση ώρες μετά το μήνυμα Ερντογάν ότι η Άγκυρα αναστέλλει την επιδίωξη της για θαλάσσιες έρευνες, νοτίως του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και στο φόντο της νέας τουρκικής navtex για σεισμικές έρευνες του Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αυτή τη φορά.

Ως μία πρώτη αντίδραση, αλλά και δηλωτικό της επιθυμίας Αθήνας και Λευκωσίας για απόλυτο συντονισμό των δράσεων τους σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να εκληφθεί η τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογος του, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε αυτήν σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε μεταξύ άλλων την αμέριστη συμπαράσταση του στην Κύπρο, αλλά και τη στήριξη του στις από τούδε και στο εξής πρωτοβουλίες της.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα χαρακτήρισε χθες κατ αρχήν θετική εξέλιξη την αναγγελία Ερντογάν μέσω του Ιμπραήμ Καλίν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα προσέρχεται κατ ουσίαν στις θέσεις και τη λογική, που προκρίνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, στις ύποπτα διατυπωμένες τουρκικές αιτιάσεις περί επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, Νίκος Δένδιας και Στέλιος Πέτσας έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να θέσουν το πλαίσιο του διαλόγου, όπως τον εννοεί η Αθήνα απορρίπτοντας την…δημιουργική ασάφεια, που σκοπίμως καλλιεργεί η Άγκυρα. Μετά τη συνάντηση του με την Ισπανίδα ομόλογο του, Αράντσα Γκονζάλεζ Λάγια, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως «εμείς θεωρούμε πως η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά, που έχουμε με την γείτονα Τουρκία».

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε διαμηνύσει ότι «επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών», επαναλαμβάνοντας ότι το πρώτο βήμα του πλαισίου διαλόγου, που αναγνωρίζει η Αθήνα είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που διεκόπησαν τον Οκτώβριο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως δε νοείται ακόμη και σκέψη για επανέναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου – ακόμη και στο επίπεδο των διαβουλεύσεων των διερευνητικών επαφών – εφ όσον η Άγκυρα δεν εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα την πρακτική των εκβιασμών και των απειλών κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν εγκαταλείπει το διεθνές ντεμαράζ πιέσεων προς την Άγκυρα, που έχει εγκαινιάσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπενθυμίζοντας ιδίως προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η απειλή, που αντιπροσωπεύει η Τουρκία κατά της περιφερειακής σταθερότητας συνιστά ευρω – τουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό ζήτημα. Στο παρασκήνιο, δε, η Αθήνα δραστηριοποιείται, προκειμένου να ακυρώσει εν τοις πράγμασιν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των τουρκικών ελιγμών στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η αίσθηση πως Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πιθανόν να είναι εγγύτερα από όσο φαίνεται προς τα έξω σε μία διευθέτηση για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, εξέλιξη, που αγωνίζεται να αποτρέψει με κάθε τρόπο η Άγκυρα, καθώς αχρηστεύει και στο πεδίο την όποια επίδραση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μηνύματα Μητσοτάκη στη Βουλή

Χωρίς να υπάρχει κάτι οριστικό – τουλάχιστον έως τις βραδινές ώρες – είναι πιθανή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην τρέχουσα συγκυρία, ιδίως στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ η ομιλία του – όπως προϊδεάζουν στενοί του συνεργάτες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από την ευρύτερη οικονομική επικαιρότητα.

Αυστηροποίηση πλαισίου για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού

Στο φόντο της ανακοίνωσης χθες νέων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει ακόμη μία φορά τηλεδιάσκεψη με το Smart Covid Management Group, την ώρα, που πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες δείχνουν να βιώνουν μία έξαρση στην εμφάνιση των κρουσμάτων της νόσου. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν, εξάλλου, πως η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στις Εκκλησίες αναμένεται να…τελεσιδικήσει σε μία από τις επόμενες συσκέψεις της ομάδας των επιδημιολόγων. Το απόγευμα στις 6 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το νέο κτίριο, που στεγάζει την δομή της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου