Μεγάλη συνεχίζει να είναι η προσέλευση του κόσμου στο Παλιό Νοσοκομείο όπου συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid tests για την ανίχνευση του κορωνοϊού.
Η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφεται κατά το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο έχει θορυβήσει προφανώς τους πολίτες οι οποίοι σπεύδουν να υποβληθούν σε τεστ. Και μάλλον το σοκ μετά τα 78 κρούσματα που ανακοινώθηκαν προχθές από τον ΕΟΔΥ ήταν τόσο μεγάλο, που οι πολίτες δεν δίστασαν να περιμένουν πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο μέχρι να έρθει η σειρά τους!
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, λόγω έλλειψης νοσηλευτριών, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που διενεργούν τα rapid test είναι υποστελεχωμένα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος αναμονής.
Ήδη ο φορέας έχει ζητήσει την στελέχωση των μονάδων στα νησιά, όπως δήλωσε στη «δ» η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαρούλα Γιασιράνη, η οποία επεσήμανε ότι οι ελλείψεις νοσηλευτριών έχουν να κάνουν με την ένταξη του προσωπικού του ΕΟΔΥ στο επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
Η ίδια η κα Γιασιράνη επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ, με τον πρόεδρο κ. Αρκουμανέα και με όσους διαχειρίζονται τις κινητές μονάδες για το θέμα, που απάντησαν με τη σειρά τους ότι θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο να βρουν νέες νοσηλεύτριες ώστε να στελεχώσουν επαρκώς τις κινητές μονάδες.
Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει μια σταθερή θέση στους χώρους του παλαιού νοσοκομείου (επί της οδού Παπαλουκά) ενώ υπήρχε και μία κινητή μονάδα για αιμοληψίες που μετέβαινε σε διάφορα σημεία της πόλης και σε χωριά της Ρόδου.
Η θέση στο παλαιό νοσοκομείο θα εξυπηρετείται έστω και αν υπολειτουργεί. Ενδεχομένως από την επόμενη εβδομάδα να έρθουν ενισχύσεις.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 22 άτομα με κορωνοϊό, με την γκάμα των ηλικιών των ασθενών να κυμαίνεται από τα 21 έως τα 67 έτη. Ανάμεσά τους και μία 60χρονη σε σοβαρότερη κατάσταση, η οποία έχει διασωληνωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προσβληθεί από την μετάλλαξη Δ της νόσου Covid-19
«Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και των νοσηλειών επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώθηκε και από τα εργαστηριακά τέστ, ότι πλέον έχει επεκταθεί η μετάλλαξη Δ. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού», δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης.
Και μπορεί οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στη Ρόδο να είναι ακόμη υποτονικοί, έχουν όμως πραγματοποιηθεί περίπου 112.000 εμβολιασμοί μέχρι στιγμής (α και β δόση). Τον εμβολιασμό έχουν ολοκληρώσει σχεδόν 62.000 άτομα, δηλαδή περίπου το 50% του πληθυσμού του νησιού. Μένει να φτάσει το ποσοστό στο 70% με 80% για να θεωρηθεί πράσινος ο προορισμός.
«Οι 112.000 εμβολιασμοί είναι ένα καλό νούμερο. Ασφαλώς και θα ευχόμασταν να ήταν μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάποια πρόοδος και εάν υπάρξει το επιθυμητό ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών, μπορούμε να φτάσουμε σύντομα στο αναγκαίο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού», είπε ο κ. Ρουμάνης επισημαίνοντας πώς έχει αυξηθεί η ζήτηση για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο χορηγείται πλέον αποκλειστικά στο Νοσοκομείο και ενδέχεται να ανοίξουν και νέες γραμμές εάν αυξηθεί η ζήτηση πολύ.
Την ίδια στιγμή, ο καθημερινός αριθμός εμβολιασμών στο μέγα κέντρο της Καλλιθέας κυμαίνεται από τους 500 έως τους 1.200. «Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών ποικίλλει. Άλλοτε έχουμε 500, άλλοτε 700, έως 1200 άτομα. Η προσέλευση έχει να κάνει με το επίπεδο ευαισθητοποίησης του κόσμου. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας.
Η απόφαση για τον εμβολιασμό ανήκει όμως στους ίδιους τους πολίτες. Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω είναι πώς όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις κοκ» δήλωσε στη «δ» ο αναπληρωτής συντονιστής του μέγα εμβολιαστικού κέντρου της Ρόδου και συντονιστής της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, Νίκος Παυλίδης.
Αμεσος πλέον ο κίνδυνος να βαφτεί το νησί «κόκκινο»!
Τα 78 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν για την Π.Ε. Ρόδου την Τρίτη 27 Ιουλίου, «μούδιασαν» τους τοπικούς παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς, δημιουργώντας κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και έντονου προβληματισμού.
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Ρόδο και η διασπορά με ταχύτατους ρυθμούς του κορωνοϊου, δεν είναι καλοί οιωνοί για το τι μέλλει γενέσθαι και όλοι πλέον κρέμονται από τα χείλη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, για το αν και πότε το νησί θα βαφτεί «κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.
Αρκεί να σημειωθεί ότι όταν στις 3 Μαρτίου 2021 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την ένταξη της Ρόδου στις περιοχές υψηλού κινδύνου και επιβολή τοπικού lock down από την επόμενη κιόλας ημέρα (4 Μαρτίου 2021), τα κρούσματα ήταν πολύ λιγότερα απ΄όσα καταγράφονται σήμερα.
Τότε, στη Pόδο από την αρχή του έτους έως και τις 4 Mαρτίου 2021 τα κρούσματα ήταν 197 εκ των οποίων 16 τον Iανουάριο, 143 τον Φεβρουάριο και από την 1η Mαρτίου εως τις 4, οπότε επιβλήθηκε τοπικό lockdown, τα κρούσματα έφτασαν τα 38.
Στις 3 Απριλίου 2021 η Ρόδος ξαναμπήκε στο κόκκινο με 124 ενεργά κρούσματα όταν στις 24/3/21 είχε μόλις 38, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.
Με τα περίπου 700 κρούσματα που καταγράφονται τον Ιούλιο του 2021, ποσοστά πολλαπλάσια για τα οποία η Ρόδος μπήκε δύο φορές σε τοπικό lockdown, εκτιμάται ότι η επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι πλέον μονόδρομος για το νησί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική περίοδο.
Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στο νησί από τη 01:00 τη νύκτα έως τις 06:00 το πρωί και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο (όπως έγινε προ ημερών στη Μύκονο) είναι τα επόμενα μέτρα, αν δεν βελτιωθεί άμεσα η επιδημιολογική κατάσταση της Ρόδου κάτι το οποίο δεν φαίνεται πάντως να επιτυγχάνεται ούτε εύκολα ούτε άμεσα.