Τεταμένα είναι τα πνεύματα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και της γερμανίδας ομολόγου του, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Τουρκία.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, όπου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».
Τόνισε, δε, πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.
Η απάντηση της Μπέρμποκ
«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα, ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ» τού απάντησε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.
Στη συνέχεια, ο τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας».
Κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, η Μπέρμποκ διαμήνυσε πως «η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι» στην Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς» ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».
Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».
Ερωτηθείς για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».
Σημείωσε, δε, πως η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή αλληλεγγύη στην Ουκρανία.
Πηγή in.gr