Ομιλία παρέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στο σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».
Ο κύριος Παππάς ξεκινώντας την ομιλία του συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των ΑΕΙ, μια διαδικασία που φέτος, έπειτα από πολλές δεκαετίες πραγματοποιήθηκε με τάχιστους ρυθμούς και ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουλίου.
Υπογράμμισε τις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Επί του νομοσχεδίου, ο κύριος Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς στις σημαντικές τομές που προβλέπονται, τονίζοντας πως σκοπός του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο συζητήθηκε στη Βουλή, είναι η επίλυση σοβαρών και επειγόντων ζητημάτων που αφορούν συνολικά την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, καθώς και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τόνισε, πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου: Θεσπίζεται νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Απλοποιούνται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με το Πράσινο Ταμείο. Δίνονται λύσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Επιταχύνονται οι διαδικασίες αποτύπωσης του χαρακτήρα των εκτάσεων στους δασικούς χάρτες, ενώ εισάγεται και η δυνατότητα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων σε κυρωμένους χάρτες σε περιπτώσεις ή τεχνικών λαθών. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τη χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την κυκλική οικονομία.-Ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με το νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης. Προβλέπονται ακόμη δύο σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στην αποζημίωση πυροσβεστών για πρόσθετη εργασία και μηνιαίο επίδομα υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Αναγνωρίζεται, έτσι, εμπράκτως η προσφορά τους, όχι μόνο τις δύσκολες μέρες της αντιπυρικής περιόδου, αλλά συνολικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κύριος Παππάς, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξης της ελληνικής κοινωνίας. Προστατεύονται τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες με μέτρα που θα ξεπεράσουν μέχρι τέλος του έτους τα 8 δις ευρώ. Για την καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, η οποία είναι κυρίως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σημαντικές οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε, πριν λίγες μέρες και έχουν ουσιαστικά οφέλη και για την χώρα μας. Συμφωνήθηκε η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ε.Ε., κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών αλλά και σε ένα ενισχυμένο μηχανισμό συναγερμού της Ε.Ε., που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου.
Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής «Από την πλευρά μας, ζητήσαμε και πετύχαμε δύο εξαιρέσεις»
1)Ο υπολογισμός της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου για τη χώρα μας να γίνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και όχι σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
2) Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα ισχύει και για την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Σημαντικό επίσης είναι ότι στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο, όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιδιώκεται: Η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της διαφάνειας στις διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των περιβαλλοντικών ελέγχων, η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, μέσα από τη θεσμοθέτηση του πλαισίου για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, αλλά και η δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές, ύστερα από έλεγχο και εφόσον δεν προκαλούν επιβάρυνση του προστατευόμενου αντικειμένου και αποδεικνύεται στην πράξη ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και αξιοποιούνται οι δυνατότητες του εκεί όπου επιτρέπεται.
Τέλος, ο κύριος Παππάς αναφέρθηκε σε μία τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν κάτοικοι και επαγγελματίες των νησιών μας. Πρόκειται για τα μικρά υδατορέματα των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν καθοριστεί. Με την τροπολογία δίνεται λύση σε ειδικές περιπτώσεις ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου για έκδοση οικοδομικής άδειας δόμησης πλησίον αυτών ή για έργα διευθέτησης μικρών υδατορεμάτων.
Ο κύριος Παππάς ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συνεργασία που είχαν, για την επίλυση του ζητήματος και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών των νησιών μας.